You are currently viewing Για πρώτη φορά οι καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής των Εκκλησιαστικών Σχολών συναντήθηκαν στα Χανιά

Για πρώτη φορά οι καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής των Εκκλησιαστικών Σχολών συναντήθηκαν στα Χανιά

  • Reading time:1 mins read

Στα Χανιά της Κρήτης, στις εγκαταστάσεις της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής στον Άγιο Ματθαίο, πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας 27-6-2016 έως 1-7-2016, η πρώτη στην ιστορία των Εκκλησιαστικών Σχολών, συνάντηση των καθηγητών του μαθήματος της Εκκλησιαστικής Παραδοσιακής (Βυζαντινής) Μουσικής.

Με απόφαση του Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή συνεστήθη Ομάδα Εργασίας Εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ16-Μουσικής, Διπλωματούχων Βυζαντινής Μουσικής- Μουσικοδιδασκάλων, των Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και ως έργο της ομάδας ορίστηκε η αποτύπωση της διδακτικής και παιδαγωγικής εμπειρίας της διδασκαλίας του μαθήματος ειδικότητας «Βυζαντινή Μουσική» στο σύνολο των τάξεων των Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, καθώς και η εξέταση και διατύπωση προτάσεων αναβάθμισης και αναμόρφωσης του ρόλου του.

Κατά την διάρκεια των εργασιών παρευρίσκετο και ο Προϊστάμενος Θρησκευτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας π.Σταύρος Μπόζος, ενώ χρέη συντονιστή της ομάδας επιτέλεσε ο εκπαιδευτικός ΠΕ16 της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης/ΓΕ.Ε.Λ.-Γ. Χανίων, κ. Κωνσταντίνος Στεφανάκης. Η συνάντηση αυτή είχε την ευλογία της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, η οποία και συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχία της.

Μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν την ομάδα εργασίας στις συνεδριάσεις της ήταν:
«Τρέχον Θεσμικό Πλαίσιο & Ιστορία του Μαθήματος της Βυζαντινής Μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση»
«Διδασκαλία του μαθήματος- Προβλήματα καθημερινότητας»
«Από το αναλόγιο στην έδρα, από το θρανίο στο αναλόγιο»
«Το μάθημα ως ρυθμιστής ψυχικής αρμονίας καθηγητή και μαθητών»
«Βυζαντινή Μουσική: το «πετράδι» της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσής και οι προοπτικές αξιοποίησής του»
«Κωδικοποίηση προβλημάτων- Προτεινόμενες Λύσεις και Παρεμβάσεις- Εκτίμηση αποτελεσμάτων»

Με την ευκαιρία των μεγάλων εορτών αυτών των ημερών, καθημερινά όλοι οι καθηγητές της ομάδας εργασίας, πλαισίωναν τα Αναλόγια των Ι.Ναών, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:
28 Ιουνίου Τρίτη, ώρα 19.30΄μ.μ.: κατά τον εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου στον Βατόλακκο Κυδωνίας
29 Ιουνίου Τετάρτη: κατά τον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου, πόλεως Χανίων.
29 Ιουνίου Τετάρτη, ώρα 19.00΄μ.μ.: κατά τον εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό των Αγίων Αποστόλων στον Βαφέ Αποκορώνου.
30 Ιουνίου Πέμπτη: κατά τον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα επί της παραλίας των Αγίων Αποστόλων φερώνυμο Ιερό Ναό (τοπικό Διαμέρισμα Νέας Κυδωνίας Δήμου Χανίων).

Ήταν για όλους ανεπανάληπτη εμπειρία η συμμετοχή στις παραπάνω ακολουθίες. Όλοι άριστοι πρωτοψάλτες, δημιουργούσαν διαφορετικές καθημερινά συνθέσεις στο δεξιό και αριστερό αναλόγιο, με εναλλαγές στον πρώτο ρόλο και τους ισοκρατούντες.
Στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται φαίνονται οι εναλλαγές αυτές. Όποιος ασχολείται με τον χώρο των ιεροψαλτών μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικό επίτευγμα είναι αυτό για όλους τους συμμετέχοντες. Η αδελφική σχέση που αναπτύχθηκε αυτές τις ημέρες μεταξὐ όλων των συμμετεχόντων ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες.

Το αποκορύφωμα της εξαίρετης αυτής συνάντησης στα Χανιά ήταν η καταληκτήρια εκδήλωση, την Πέμπτη, 30 Ιουνίου στις 8.00΄μ.μ., στον Καθεδρικό Ι.Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (Τριμάρτυρη) Χανίων.

Εκεί πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Ι.Ναό, μουσική Εσπερίδα κατά την οποία, μετά από σύντομη ομιλία του Διευθυντή της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης με θέμα: «Το παρόν της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη Χώρα μας και η Εκκλησιαστική μας Σχολή», αποδόθηκαν ύμνοι της Εκκλησίας μας από όλους τους καθηγητές της ομάδας εργασίας. Κάθε καθηγητής απέδωσε ύμνους που επέλεξε ο ίδιος, ενώ οι υπόλοιποι ισοκρατούσαν.

Το βίντεο της εκδήλωσης έχει δημοσιευθεί στη διεύθυνση: https://youtu.be/yp5CK5-_Opo. Επίσης η ηχογράφηση του μουσικού μέρους της εκδήλωσης βρίσκεται στο: https://www.dropbox.com/s/ zi5sh2cl6pp7t2z/20160630%2C% 20sinavlia.mp3?dl=0

Οι καθηγητές της ομάδος εργασίας που συμμετείχαν σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις ήταν οι εξής:
Αθανάσιος Βουγιουκλής, του ΓΕ.Ε.Λ.-Γ. Φλώρινας,
Δρ. Γεώργιος Ζήσιμος, του ΓΕ.Ε.Λ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής
Δημήτριος Λύτης, του ΓΕ.Ε.Λ.-Γ. Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας,
Ιωάννης Κατσούλης, του ΓΕ.Ε.Λ.-Γ. Ξάνθης,
Ιωάννης Κόττορος, Δ/ντής του ΓΕ.Ε.Λ. Πατρών,
Κωνσταντίνος Στεφανάκης, της ΠΕΣΚ/ΓΕ.Ε.Λ.-Γ. Χανίων
Παύλος Μάλλιαρης, του ΓΕ.Ε.Λ. Πατρών,
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, του ΓΕ.Ε.Λ.-Γ. Πατμιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής

Κλείνοντας την παρουσίαση της επιτυχημένης όντως αυτής πρωτοβουλίας της Γ. Γ. Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να αναφερθούμε πολύ σύντομα στα δευτεροβάθμια Εκκλησιαστικά Σχολεία της χώρας (όπως αυτό το Χανίων που φιλοξένησε τις εργασίες της ομάδος). που είναι δέκα συνολικά (στην Ξάνθη, την Φλώρινα, την Νεάπολη Θεσ/νίκης, την Αθωνιάδα στο Άγιον Όρος, την Βελλά Ιωαννίνων, την Λαμία, την Πάτρα, την Ριζάρειο στην Αθήνα, την Πάτμο και τα Χανιά) και στα οποία τα τελευταία χρόνια πνέει ένας άνεμος προόδου και ανανέωσης, αλλά και προσφοράς σημαντικού κοινωνικού και μορφωτικού έργου.

Οι παιδαγωγικές αρχές τους είναι ποτισμένες από την Παράδοσή μας, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στα σημερινά καλέσματα της κοινωνίας μας, όπως φαίνεται και από την αυτοπαρουσίαση στο φυλλάδιο της Εκκλησιαστικής Σχολής των Χανίων.

Ένα σχολείο που αγαπά το κάθε του παιδί.
Ένα σχολείο που δεν αποθαρρύνει, αλλά ενδυναμώνει το μαθητή.
Ένα σχολείο που δίνει ευκαιρίες, όχι απλά εκπαίδευσης, αλλά ουσιαστικής παιδείας και αγωγής.
Ένα σχολείο που εμπνέει την αγάπη στο Θεό και την αποδοχή κάθε ανθρώπου ως εικόνα Του.
Ένα σχολείο που διδάσκει την αγάπη στον τόπο και την πατρίδα.
Ένα Σχολείο όπως όλα τα άλλα, αλλά ταυτόχρονα και τόσο διαφορετικό!

Από το Γραφείο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης