🔺Του Σωτήρη Μ.Τζούμα
Αναλύοντας τον ηλικιακό χάρτη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος καταλήξαμε ότι 13 εκ των 81 Ιεραρχών μας, αποτελούν κυριολεκτικά την πρεσβυτέρα Ιεραρχία και ανήκουν στην ομάδα των γερόντων, καλύπτοντας τις ηλικίες απο 79 εως 92 ετών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ηλικιακά ανήκει στο τμήμα αυτό. Εξελέγη το 1981 Μητροπολίτης Θηβών σε ηλικία 43 ετών και το 2008 μετά από 27 έτη Αρχιερωσύνης, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος στην ηλικία των 70 ετών.Σήμερα είναι 83 ετών αλλά με οξυτάτη αντίληψη και στρατηγική σκέψη.
Οι Ιεράρχες που ανήκουν στο τμήμα των Γερόντων, ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο σε ηλικία και ανεξαρτήτως των πρεσβείων Αρχιερωσύνης είναι οι:
• Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ – 92 ετών
•Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος- 91 ετών
•Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος- 90 ετών
•Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός- 89 ετών
•Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος- 89 ετών
• Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος- 87 ετών
• Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος-85 ετών
• Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως και Κονίτσης Ανδρέας- 82 ετών
• Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος- 81 ετών
• Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας- 80 ετών
• Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος – 79 ετών
• Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος – 79 ετών
•Μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος- 79 ετών
Επειδή είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, δε σημαίνει ότι είναι και οι πλέον προβληματικοί, οι οποίοι χρήζουν άμεσης αντικατάστασης! Υπάρχουν νεώτεροι Ιεράρχες- και μάλιστα κατά δέκα και είκοσι έτη- οι οποίοι ανταποκρίνονται μετά δυσκολίας στις υποχρεώσεις τους, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο που θα το αναλύσουμε σε επόμενη φάση.
Εκτιμώντας την κατάσταση των αληθώς Γερόντων Ιεραρχών και αναλύοντας το θέμα με μέτρα και σταθμά… Γηροκομείου, ξέρουμε ότι οι ηλικίες αυτές είναι ασύμφορες.
Από πλευράς ανθρωπιάς όμως και οικογενειακής θαλπωρής, αλλά και ανατροφής που λάβαμε στα σπίτια μας, όλοι θέλαμε οι δικοί μας άνθρωποι, οι γονείς μας και οι παππούδες μας, να έχουν μακροζωία και μακροημέρευση. Αλλά όχι και να τους αφήνουμε την ευθύνη των σπιτιών μας, όχι γιατί δεν τους θέλουμε αλλά γιατί δεν μπορούν πια.
Και ασφαλώς βλέπουμε και κρίνουμε με άλλα κριτήρια τους συγγενείς μας!
Στην περίπτωση όμως της Εκκλησίας, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Εκκλησία είναι ένας Θεοΐδρυτος οργανισμός και όσοι ανήκουν σε αυτόν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου είναι όντως σεβαστοί και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τους κρίνουμε, αφού εμείς δεν μπορέσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και να αφοσιωθούμε στο έργο της Εκκλησίας μας, που είναι πρωτίστως η σωτηρία των ψυχών μας και μετά όλα τα άλλα, φιλανθρωπία, συσσίτια, εκκλησιαστικές επιχειρήσεις, δημόσιες σχέσεις κλπ.
Όμως, η επιλογή κάποιων ανθρώπων που είχαν την θεία κλήση να γίνουν κληρικοί, δεν τους δίνει το δικαίωμα να θεωρούν την Εκκλησία οικογενειακό… τσιφλίκι τους ή επιχείρηση που κληρονόμησαν από τους γονείς τους! Η Εκκλησία δεν είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει τα πάντα, ακόμη κι όταν αυτοί δεν δύνανται πλέον να ανταποκριθούν ώστε να ευτελίζεται και να «τρολάρεται» ο θεσμός του Επισκόπου.
Όλα πρέπει να έχουν κάποιο όριο!
Είναι δυνατόν να υπάρχουν ακριτικές Μητροπόλεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, να υπάρχουν σοβαρά εθνικά θέματα προ των πυλών τους ή να τις έχουν αλώσει οι αιρέσεις και οι Ιεράρχες που τις ποιμαίνουν να είναι αμφίβολο αν γνωρίζουν σε τί κατάσταση βρίσκονται και αν έχουν επίγνωση των όσων διαδραματίζονται στην Μητρόπολη που τους έχει εμπιστευτεί η Εκκλησία; Και αυτό γιατί; Όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν. Και ασφαλώς δεν παραιτούνται γιατί αυτό τους εξυπηρετεί αλλά πρωτίστως εξυπηρετεί αυτούς που τους προβάλλουν αφού κάνουν ο,τι θέλουν. Το δυστύχημα είναι ότι σε αυτό συναινούν και νεώτεροι Μητροπολίτες, μεταξύ αυτών και δελφίνος ο οποίος δεν θέλει να παραιτούνται οι γέροντες Αρχιερείς φιλοδοξώντας να ψηφιστεί από αυτούς για Αρχιεπίσκοπος! Όνειρα θερινής νυχτός και στρατηγική… παιδικής χαράς.
Και επειδή τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση για γέροντες και ανήμπορους Ιεράρχες, θα μας επιτραπεί να αναλύσουμε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο αύρων εννοιών, εξετάζοντας κάθε περίπτωση γέροντος Ιεράρχη ξεχωριστά!
Άλλο πράγμα ο υπερήλικας Ιεράρχης και άλλο ο ανήμπορος.Και ένας νέος Ιεράρχης μπορεί να έχει καταστεί ανήμπορος.
Οι Ιεράρχες που εντάξαμε σε αυτή την ομάδα λόγω ηλικίας, προσφέρονται να κάνουμε τις κρίσεις, τις συγκρίσεις μας και να εξάγουμε τα υγιή συμπεράσματά μας, όχι για να εξυπηρετήσουμε σκοπιμότητες αλλά για να υπηρετήσουμε την αλήθεια. Για το καλό της Εκκλησίας μας.
Και εξηγούμαστε:
🔺Ο Σεβ. Καρυστίας Σεραφείμ (Ρόρης) είναι 92 ετών. Εξελέγη τον 1968 σε ηλικία 39 ετών. Ανήκει στην όντως πρεσβυτέρα Ιεραρχία αφού εξελέγη επί Ιερωνύμου του Α ´. Είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος αυτής της παλαιάς γενιάς Ιεραρχών. Είναι ο πρύτανης της Ιεραρχίας αφού συμπληρώνει ως Αρχιερεύς τον προσεχή Νοέμβριο 53 ολόκληρα χρόνια Αρχιερωσύνης. Χάρηκε την Αρχιερωσύνη του σε όλο της το μεγαλείο, αφού σχεδόν την εξάντλησε! Έζησε και συνεργάστηκε με τέσσερις Αρχιεπισκόπους.( Ιερώνυμο Α, Σεραφείμ, Χριστόδουλο και Ιερώνυμο Β).
Ο Σεβ. Καρυστίας έχει πλήρη επίγνωση της καταστάσεως του. Και εξακολουθεί να ιερουργεί και να συμμετέχει σε όλες τις ακολουθίες και τις δραστηριότητες της Μητρόπολης.Περιοδίες,λειτουργίες, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο κ.ά.
Στη διοίκηση ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς νεωτέρους Αρχιερείς, οι οποίοι έχουν τα μισά χρόνια Αρχιερωσύνης και ηλικίας και δείχνουν ήδη κουρασμένοι, για να μην πω εκτός λειτουργίας.
Στην περίπτωση αυτή του Γέροντος -και όχι φυσικά ανήμπορου- Ιεράρχη την λύση θα την δώσει ο Θεός. Εξάλλου ο Πολιός Ιεράρχης της Καρύστου, είναι γνωστόν ότι διακρίνεται και για το ήθος του, αλλά και το γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα και θα πράξει το ορθόν και μάλιστα προς το συμφέρον της Εκκλησίας, αν κρίνει ότι δεν δύναται πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.
🔺Ο Σεβ.Μηθύμνης Χρυσόστομος (Καλαματιανός) είναι 91 ετών. Εξελέγη το 1984 επί Σεραφείμ.Η εκλογή του είχε ιδιαίτερο σασπένς.Ηταν αληθινό ντέρμπι. Κατά την κατάρτιση του Τριπροσώπου της εκλογής εκείνης προηγήθηκε με διαφορά ψήφων, ο αείμνηστος Αρχιμ. Νικόδημος Παυλόπουλος, Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Μηθύμνης και ηγούμενος τότε της ιστορικής Ι. Μονής Λειμώνος, που εφέρετο ως ο φυσικός διάδοχος του Μακαριστού Μηθύμνης Ιακώβου Μαλλιαρού (1965-1984), τον οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση από τα νεανικά του χρόνια όταν τον γνώρισε στην Νάξο που υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελλος του Παροναξίας Αμβροσίου του Α ´. Ο Χρυσόστομος Καλαματιανός υπήρξε προσπάθεια να εκλεγεί Χίου το 1978, αλλά τον υπερκέρασε η εμβόλιμη υποψηφιότητα του τότε Αρχιγραμματέα Νικηφόρου Τζιφόπουλου, που τον ήθελαν οι Χιώτες εφοπλιστές του Λονδίνου όπου υπηρετούσε πριν επιστρέψει Αθήνα. Στη συνέχεια, όταν ο Νικηφόρος έφυγε πρόωρα, μετά από 57 ημέρες Αρχιερωσύνης, ο Στρατηγός Ντάβος επέβαλε για την Χίο την υποψηφιότητα του Διονυσίου Μπαϊρακτάρη ο οποίος ήταν Γεν. Διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Στρατού.
Επίσης ο Χρυσόστομος Καλαματιανός, όταν το 1984, έγινε η μαζική προαγωγή Συνοδικών Γραμματέων σε Μητροπολίτες, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ με παρότρυνση του Γέροντος Κορίνθου Παντελεήμονος και του αειμνήστου Αττικής Παντελεήμονος, τον ετοίμαζε για την Μητρόπολη Θήρας. Όταν όμως εχήρευσε η Μητρόπολη Μηθύμνης, ο Κορίνθου Παντελεήμων ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να τον θέσει υποψήφιο για την Μηθύμνης επειδή πήγαινε συχνά λόγω της εξοχικής κατοικίας που διατηρούσε στο Σίγρι.
Η δυναμική που είχε αναπτύξει ο έτερος ισχυρός πόλος της Ιεραρχίας, αείμνηστος Κοζάνης Διονύσιος με πρωτεργάτη τον τότε Αλεξανδρουπόλεως -νυν Θεσσαλονίκης Άνθιμο, θεωρούσαν τον Νικόδημο Παυλόπουλο ως φυσικό διάδοχο του Μηθύμνης Ιακώβου, δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν την γραμμή τους ως το τέλος. Στο Μονοπρόσωπο της εκλογής, ο αείμνηστος Λαρίσης Σεραφείμ Ορφανός, ζητούσε από τους Ιεράρχες, κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη, να ακολουθήσουν τη γραμμή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και να ικανοποιήσουν την επιθυμία του Γέροντος Κορίνθου Παντελεήμονος, ψηφίζοντας Χρυσόστομο Καλαματιανό. Το αποτέλεσμα ήταν εννοείται υπέρ του Χρυσοστόμου, έστω με μικρή διαφορά.
Ο Χρυσόστομος δείχνει και είναι υγιής και όσο είναι στην έδρα του συμμετέχει των ακολουθιών και λοιπών δραστηριοτήτων της Μητροπόλεως αλλά σε μικρή κλίμακα πλέον γιατί φοβάται τον κορονοϊό. Η διοίκηση της Μητροπόλεως ωστόσο ασκείται από τους γραμματείς της Μητροπόλεως και τον επικουρεί στα σοβαρά έγγραφα κατά δήλωσή του, ο Λαρίσης Ιερώνυμος.
Αλλά το πρόβλημα ευρίσκεται στο γεγονός ότι η Μητρόπολη κινείται με ταχύτητες βραδέως περιπάτου, σε αντίθεση με τους περιπάτους που κάνει ο ίδιος σε όλη την Αθήνα για να νοιώθει υγιής.
Όμως, η Εκκλησία δεν τον εξέλεξε για …δρομέα, αλλά για Ποιμενάρχη, για να αναλίσκεται στην επαρχία του κοντά στο ποίμνιό του. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μητρόπολη αυτή, η οποία περιλαμβάνει το ήμισυ σχεδόν της νήσου Λέσβου ευτύχησε να ζήσει μεγάλες πνευματικές στιγμές. Ακόμη και μέχρι τα έτη ποιμαντορίας του Μηθύμνης Ιακώβου Μαλλιαρού, η εν λόγω Μητρόπολη έσφυζε από πνευματική ζωή.
Δυστυχώς έχει περάσει σε μεγάλη παρακμή και ο επόμενος θα πρέπει να αρχίσει εκ θεμελίων το έργο της ανασυγκρότησης. Επίσης, με το… καλημέρα σας, πρέπει να στρατολογήσει νέους κληρικούς, δεδομένου ότι οι περισσότερες ενορίες δεν έχουν ιερείς. Σε λίγο η ωραία αυτή Μητρόπολη με τα θαυμάσια προσκυνήματα (όπως τον Ταξιάρχη Μανταμάδου, την Μονή Λειμώνος, την Παναγία της Πέτρας κ.ά.) αν δεν γίνει εγκαίρως κάτι, θα μείνει μόνο με τις Εκκλησίες και το ποίμνιό της δεν θα έχει καθόλου ιερείς. Χωρίς να παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας ο σεβαστός Γέρων Ιεράρχης, θα μπορούσαμε να πούμε με δυό λέξεις όλη την πραγματικότητα που τον διακρίνει: τον πρόλαβαν τα χρόνια του. Και όσο προχωρούν τα χρόνια η Μητρόπολη αυτή την οποία εποίμαναν μεγάλοι Ιεράρχες θα εξακολουθεί να διοικείται με αυτό τον υποβαθμισμένο τρόπο.
🔺Ο Σεβ. Παραμυθίας Τίτος (Παπανάκος), είναι 90 ετών. Εξελέγη το 1974. Η περίπτωσή του, ενώ θα μπορούσε να είναι ζηλευτή, εντούτοις σε λίγο θα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για τους νεώτερους Ιεράρχες.
Ο Τίτος ευνοημένος από το έλεος του Θεού και την εύνοια που έδειξε στο πρόσωπό του η Ιεραρχία, εξελέγη Μητροπολίτης το 1974, χωρίς να το επιδιώξει αλλά και χωρίς να το περιμένει. Σε μια εποχή που έψαχναν κυριολεκτικά ήπιους και αψεγάδιαστους κληρικούς για να πληρώσουν τις κενές Μητροπόλεις, λόγω του εκκλησιαστικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί με την έκπτωση 12 Ιεραρχών, ο Τίτος ήταν ιδανικός για να αναλάβει μία τέτοια ιερή αποστολή. Ο Τίτος υπηρετούσε τότε στην Μητρόπολη Κεφαλληνίας, δίπλα στον Μακαριστό Κεφαλληνίας Προκόπιο που τόσο αδικήθηκε από την Εκκλησία. Ο Σεβ. Τίτος ήταν κληρικός χαμηλών τόνων. Δεν απασχόλησε ποτέ την κοινή γνώμη.
Βέβαια, στα 47 έτη που διαποιμαίνει την ευαίσθητη εθνικά Μητρόπολη της Παραμυθίας, δεν αφήνει πίσω κάποιο ορατό σημάδι της πολυετούς ποιμαντορίας του, για να τον θυμούνται οι επόμενοι. «Πέρασε και δεν ακούμπησε», που λέει ο λαός μας.
Σήμερα, δοκιμάζεται από πολλά προβλήματα. Η παραμονή του στο τιμόνι της Μητρόπολης, δημιουργεί πλέον προβλήματα για την σωστή και αξιοπρεπή διαχείριση του έργου του. Οι πληροφορίες λένε, ότι κινούν τα νήματα δύο έγγαμοι Ιερείς, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν την Ιεραρχία και τον Αρχιεπίσκοπο. Όμως, «Θεός ου μυντηρίζεται»! Τον Θεό μπορεί να τον κοροϊδέψει κανείς;
Όποιος Μητροπολίτης πάει εκεί, την επόμενη μέρα θα πρέπει να προβεί σε ελέγχους, σε όλα τα επίπεδα και να αποδοθούν ευθύνες! Όχι, βέβαια, στον Γέροντα Ιεράρχη (που δεν καταλαβαίνει και υπογράφει τα πάντα) αλλά για στους… «Ηρακλείς» του θρόνου που θεωρούν την Μητρόπολη ιδιοκτησία τους!
Τι περιμένει η Εκκλησία για να δείξει το ενδιαφέρον της στην εν λόγω Μητρόπολη; Μήπως θα πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος να πάρει την γενναία απόφαση και να τον προετοιμάσει πως αν δεν παραιτηθεί οικειοθελώς, τότε θα τον επισκεφτεί η Επιτροπή;; Σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει το «χαλεπόν εσθλόν έμμεναι». Αν δεν το καταλάβουν οι ίδιοι οι Ιεράρχες, κάποιος πρέπει να τους το υπενθυμίσει, διότι η ζημιά που κάνουν είναι διπλή: και στην Εκκλησία και στους εαυτούς των.
Ναί, καλόν είναι να δίδονται οι παραιτήσεις οικειοθελώς! Αλλά, όσο υπάρχουν συμφέροντα δεν πρόκειται αυτοί που επωφελούνται από αυτά να επιτρέψουν στους Γέροντες να δώσουν μία τέτοια παραίτηση! Το παράδειγμα της Μητροπόλεως Θήρας πρόσφατο είναι…
🔺Ο Σεβ. Ηλείας Γερμανός (Παρασκευόπουλος) είναι 89 ετών. Εξελέγη το 1981. Την ίδια μέρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όταν εξελέγη Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Υπηρετούσαν και οι δύο στη Σύνοδο, ως Αρχιγραμματεύς ο Ιερώνυμος και ως Γραμματεύς ο Γερμανός. Ο Γερμανός διεδέχθη τον λαοπρόβλητο και δημιουργικότατο Ηλείας Αθανάσιο, που «μοίρα κακιά» συνωμότησε και του έκοψε το νήμα της ζωής σε μικρή ηλικία. Ήταν πάνω στη μεγαλύτερη δημιουργικότητά του. Αφησε πίσω του τεράστιο έργο. Ο Γερμανός πήγε και τα βρήκε όλα στρωμένα και έτοιμα. Και παρά την σκανδαλώδη εύνοια του Κυρίου στο πρόσωπό του, υπήρξε σκληρός.
Έχει συμπληρώνσει εφέτος 40 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της Μητρόπολης Ηλείας «με τα πολλά κληροδοτήματα και τα ακμάζοντα οικονομικά», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που κάνουν για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Ηλικιακά είναι ο τέταρτος κατά σειρά Ιεράρχης. Μολονότι δοκιμάζεται από σοβαρά προβλήματα υγείας χρόνια τώρα, εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στην Μητρόπολη μη σκεφτόμενος να παραιτηθεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος της διαδοχής. Ίσως γιατί ξέρει ότι η Ιεραρχία δεν θα εκλέξει επ´ουδενί αυτόν που θα υποδείξει ο ίδιος, αλλά θα κάνει την δική της επιλογή. Ο Σεβ. Ηλείας είχε θέσει ως προσωπικό του στόχο την τελευταία πενταετία την προαγωγή του Ιεροκήρυκα του. Μέχρι στιγμής δεν τα κατάφερε!Εξακολουθεί να πιέζει και να ελπίζει! Οι πληροφορίες μας λένε ότι την επόμενη μέρα θα υπάρξει μεγάλος συνωστισμός στην διεκδίκηση της Μηρόπολης Ηλείας. Κανείς δεν γνωρίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κενωθεί και το τι θα πρυτανεύσει για την εκλογή.
🔺Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος (Πασσαλής). Είναι 89 ετών. Εξελέγη το 2000, σε ηλικία 68 ετών! Δηλαδή είναι μόνον 21 έτη Αρχιερεύς.
Περίμενε με καρτερία και υπομονή να διαδεχθεί τον μεγάλο προκάτοχο και Γέροντά του Αυγουστίνο Καντιώτη.
Ήταν μια ζωή ο ειρηνοποιός στη Μητρόπολη Φλωρίνης. Ηρεμούσε και καθησύχαζε τον φλογερό Γέροντα Αυγουστίνο, που όταν θύμωνε μεταβάλλετο σε λέοντα έτοιμο να κατασπαράξει τα πάντα.
Η Εκκλησία τον τίμησε για την υπομονή του. Ο Χριστόδουλος τον είχε εκτιμήσει από τα χρόνια που ήταν Δημητριάδος και όταν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος και ήλθε η ώρα να εκλέξει τον διάδοχο του Γέροντα Φλωρίνης Αυγουστίνου, ο οποίος είχε παραιτηθεί λόγω γήρατος, μία ήταν η επιλογή εξ αρχής για την Εκκλησία: να εκλέξει τον Θεόκλητο. Του το όφειλε. Και εξελέγη πανηγυρικά παρά την καραμπόλα που πήγαν να του δημιουργήσουν κάποιοι πνευματικοί «φίλοι» του.
Αλλά ο Χριστόδουλος, δεν σήκωνε τέτοιες μεθοδεύσεις. Έφτασε μέχρι το τέλος και η εκλογή του επαλήθευσε τα όσα περίμεναν οι Αρχιερείς από αυτόν. Λειτούργησε ανασταλτικά των όποιων φανατικών τάσεων, που πήγαν να αναπτυχθούν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση. Ο Θεόκλητος κατάφερε να ενώσει τα διεστώτα και να γίνει πατέρας όλων. Μάλιστα η Εκκλησία και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον επιβράβευσαν και εξέλεξαν το πνευματικό του ανάστημα τότε Αρχιμ. Ιουστίνο Μπαρδάκα σε Μητροπολίτη Νέας Κρήνης. Ο Σεβ. Φλωρίνης παρά τα χρόνια που κουβαλά ανταποκρίνεται με ζήλο στα καθήκοντά του. Ανήκει στους Αρχιερείς με ήθος και γνήσια εκκλησιολογική κατάρτιση.Είναι Συνοδικό μέλος αυτή την περίοδο και αναμένεται να προσθέσει με τη σοφία και την σωφροσύνη που τον διακρίνει! Υπάρχει ένα παρασκήνιο το οποίο οδηγεί τα γεγονότα και ενδεχομένως μετά την παρούσα Συνοδική περίοδο να παραιτηθεί ανοίγοντας το δρόμο της εκλογής διαδόχου του. Θα το δούμε.
🔺Ο Σεβ.Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος (Ρούσας), είναι 87 ετών. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων του κατάλαβα ότι δεν θα είμαι αντικειμενικός στην κρίση μου για εκείνον, διότι μετά την Κοίμηση του πολυαγαπημένου μου Χριστοδούλου, σε πολλά πράγματα και σε τοποθετήσεις του δημόσια, θεωρώ ότι ακολουθεί το δικό του μονοπάτι και τηρουμένων των αναλογιών, μου τον θύμιζε.
Ο Γέρων Θεσσαλονίκης είναι ένας πολυτάλαντος και δραστήριος Αρχιερεύς. Εξελέγη το 1974, έτος που η Εκκλησία δοκιμάζοταν από εσωτερικά προβλήματα και μία άτυπη εμφύλια διαμάχη. Ήταν μόλις 40 ετών, όταν εξελέγη Αλεξανδρουπόλεως. Διαδέχθηκε τον Ιερωνυμικό Αλεξανδρουπόλεως Κωνστάντιο, που εξαιτίας της κατάστασης, που επικρατούσε τότε, κηρύχθηκε έκπτωτος, μαζί με 11 ακόμη συνεπισκόπους του.
Ο Άνθιμος, ενώ στην αρχή αντιμετώπισε προβλήματα και δέχθηκε τις επιθέσεις των ακραίων εκκλησιαστικών, διότι κατέλαβε τον θρόνο άλλου Αρχιερέως, πολύ σύντομα και χάρη στην σωστή συμπεριφορά που επέδειξε, κατάφερε να κερδίσει τον λαό της ακριτικής Θράκης ώστε ακόμη και σήμερα να τον αναπολούν.
Το 2004, χάρη στην επιμονή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος ήξερε να τιμά τις υποσχέσεις του και να επιβραβεύει τους έντιμους αντιπάλους,εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 70 ετών, διαδεχόμενος τον προώρως κοιμηθέντα Παντελεήμονα Χρυσοφάκη, τον από Σάμου και Ικαρίας –Ιεράρχη με έντονη θρησκευτική και εθνική δράση.
Μπορεί ο Ανθιμος, όταν εξελέγη Θεσσαλονίκης, να ήταν σε ώριμη πλέον ηλικία, αλλά εξέπληξε τους πάντες με τις δραστηριότητες που ανέπτυξε και το έργο που προσφέρει.
Στα 17 έτη που ποιμαίνει την Θεσσαλονίκη, με την δυναμική που διαθέτει, ανέδειξε χάρη στην επιμονή του τρεις Μητροπολίτες, πνευματικά παιδιά του προκατόχου του αλλά και έναν ακόμη χάρη στον αείμνηστο Σεβ. Γέροντα Τρίκκης και Σταγών Αλέξιο, που παραιτήθηκε από την ενεργό υπηρεσία για να εκλεγεί ως διάδοχος του ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Νάσσης, στέλεχος μέχρι τότε της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Είναι όπως είπαμε η τελευταία εκλογή-«διορισμός» που έκανε η Ιεραρχία. Μετά θύμωσαν οι Ιεράρχες και έβγαλαν το θυμό τους στον προώρως παραιτηθέντα Άρτης Ιγνάτιο, έναν αγέρωχο και δημιουργικό Ιεράρχη που πίστεψε σε όλους αυτούς, τους οποίους ψήφιζε επί 28 ολόκληρα χρόνια (1988-2016). Δυστυχώς, τον γέλασαν και ψήφισαν τον Επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο που έπρεπε να είχε εκλεγεί Αργολίδος όταν χήρεψε η Μητρόπολη. Και έτσι αυτή τη στιγμή δύο Μητροπόλεις πορεύονται με διχασμό.Αλλά ποιος να τα σκεφτεί αυτά;
Επανερχόμενοι στον Γέροντα Θεσσαλονίκης Άνθιμο, να πούμε ότι με τη συχνή συμμετοχή στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας και με κηρύγματα και αγώνες για την Μακεδονία μας αναδείχθηκε ένα διάστημα ως ζώσα φωνή της Εκκλησίας μας , που εξέφραζε τα δίκαια της Μακεδονίας μας.
Για τη στάση του αυτή κατηγορήθηκε και λοιδορήθηκε από ακραίους παράγοντες, αλλά παρέμεινε απτόητος στο καθήκον έχοντας και την πλήρη υποστήριξη του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, που είναι βαθειά θρησκευόμενο!
Σήμερα είναι ορατά πλέον τα σημάδια του χρόνου πάνω του. Τα προβλήματα υγείας που έχει, τον ταλαιπωρούν. Και όσο εκτίθεται τόσο τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Πολλοί είναι αυτοί που συζητούν σήμερα την κατάσταση της υγείας του, αφού το γήρας του ού γαρ ήλθε μόνον. Αλλά έχει και επιπτώσεις.
Ο ίδιος προφανώς δεν έχει καταλάβει το μέγεθος της επιβάρυνσής του και εξακολουθεί να παραμένει στο καθήκον παρά τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργεί στο λαό μας και συζητείται αρνητικά. Και είναι τόσο κρίμα να γίνεται αυτό για έναν Ιεράρχη του βεληνεκούς του Ανθίμου!
Πάντως αυτή την ώρα περιστοιχίζεται από άξιους και ικανούς συνεργάτες, αλλά και από τα πνευματικά του αναστήματα, τους Ιεράρχες εκείνους που ανέδειξε στην Εκκλησία μας, οι οποίοι τον συμπαρίστανται σε όλα και αναπληρώνουν τα κενά. Για τα της επόμενης ημέρας δεν είναι ώρα να τα πούμε.
🔺 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος (Παπαδόπουλος), είναι 85 ετών. Εξελέγη το 1984, σε ηλικία 46 ετών, σε δεύτερο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, μετά την διχοτόμηση που έγινε στην άλλοτε ενιαία Μητρόπολη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας. Το 1995 μετά την Κοίμηση του Γέροντα Μαντινείας Θεοκλήτου μετετέθη, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, στον τόπο καταγωγής του. Άλλωστε, είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα στη Ναύπακτο με την Μονή της Μεταμορφώσεως. Ο Αλέξανδρος συνδέεται με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από τα νεανικά τους χρόνια. Μάλιστα κατά τα έτη που συνυπηρετούσαν στην Σύνοδο ως Γραμματείς, συχνά τους βλέπαμε να φεύγουν μαζί και να αποδρούν σε κοντινές εξορμήσεις στο λεκανοπέδιο και να επιδίδονται σε ατέλειωτες συζητήσεις και σχέδια για την επόμενη μέρα στην Εκκλησία. Ο Σεβ. Μαντινείας Αλέξανδρος ανήκε πάντα στο στενό πυρήνα υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, τον οποίο ψήφισε και στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 1998 και του 2008. Γιαυτό και ο Αρχιεπίσκοπος εξέλεξε και τους δύο Θεοκλήτους: τον έναν, τον Θεόκλητο Αθανασόπουλο, σε Μητροπολίτη Ιερισσού και τον δεύτερο, τον Θεόκλητο Ντούλια σε Επίσκοπο και τον ετοιμάζει για Μητροπολίτη. Το 2005, επί Χριστοδούλου, εξελέγη Μητροπολίτης Πατρών ο Χρυσόστομος Σκλήφας, εκ Τριπόλεως ορμώμενος. Όλοι τους, πνευματικά αναστήματα του ευγενικού και αρχοντικού Γέροντα Μαντινείας Θεοκλήτου. Ο αείμνηστος Χριστόδουλος όταν εκτιμούσε έναν άνθρωπο δεν τον εμπόδιζε το που ανήκει και από που προέρχεται, όπως σήμερα.
Ο Σεβ. Αλέξανδρος, παρά τα 85 χρόνια του σήμερα, ανταποκρίνεται με νεανικό σφρίγος στα αρχιερατικά του καθήκοντα. Και όχι μόνο. Συχνά βλέπουμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες του σε αγροτικές ασχολίες και άλλες χειρωνακτικές εργασίες. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον η διαδοχή του.
🔺Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως και Κονίτσης Ανδρέας (Τρεμπέλας),είναι 82 ετών. Εξελέγη το 1995 στην ηλικία των 56 ετών. Διαδέχθηκε τον Εθναρχικού χαρακτήρα, μεγάλο Ιεράρχη Σεβαστιανό. Η εκλογή του έγινε μετά από ένα ισχυρό μέτωπο που δημιουργήθηκε από την ίδια την Ιεραρχία, κόντρα στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, που παρασυρμένος από νεωτεριστές, νεοταξικούς και απάτριδες, ήθελε να εκλέξει ως διάδοχο του Σεβαστιανού -τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω, είχε γείτονα όταν ήταν Μητροπολίτης Ιωαννίνων- έναν Ιεράρχη που θα λειτουργούσε ως αντίπαλον δέος του Σεβαστιανού για να ξεχαστούν οι αγώνες του για το Βορειοπειρωτικό και για να απομυθοποιηθεί. Η Ιεραρχία όμως εξέλεξε τον Ανδρέα, πολύτιμο συνεργάτη του Σεβαστιανού.
Ο Ανδρέας ποτέ δεν έγινε Σεβαστιανός, αλλά στα χρόνια που ποιμαίνει την ακριτική αυτή Μητρόπολη, ακολούθησε εν πολλοίς τη γραμμή και τα βήματα του μεγάλου προκατόχου του και ανταποκρίθηκε με σθένος στο ιερό και εθνικό χρέος του.
Συχνά διαβάζουμε μνημειώδεις ανακοινώσεις και δηλώσεις του γενναίου Γέροντα Ιεράρχη Ανδρέα με τις οποίες αφυπνίζει τον λαό μας και βάζει στις θέσεις τους τους πολιτικούς και λοιπούς ενδοτικούς που κατευθύνουν τις τύχες αυτής της χώρας.
Τελευταία, έχουν υπάρξει κάποιες φήμες που λένε ότι ο Σεβ. Ανδρέας θέλει να παραιτηθεί και να παραδώσει την σκυτάλη του έργου του σε νεώτερο κληρικό για να συνεχίσει αυτά, που ξεκίνησε ο Σεβαστιανός και κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία και ο Ανδρέας. Δεν ξέρουμε τί θα πράξει. Εδώ είμαστε και αναμένουμε τις εξελίξεις.
🔺Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος (Σπηλιώτης), είναι 81 ετών.
Εξελέγη το 1980 σε ηλικία 40 ετών, ως διάδοχος του αιφνιδίως αποβιώσαντος Μονεμβασίας και Σπάρτης Ιεροθέου. Ήταν η πρώτη εκλογή-ντέρμπι της νεώτερης εκκλησιαστικής ιστορίας μας. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ήθελε να προωθήσει τότε τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Μάξιμο Ξύδα.
Η Ιεραρχία όμως, τάχθηκε κατά της εκλογής αυτής. Αυτός που πρωτοστάτησε στην ανατροπή της αρχιεπισκοπικής επιλογής ήταν ο τότε Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος. Και η ειρωνεία είναι ότι ο Μάξιμος εξελίχθηκε στη συνέχεια ως Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης πλέον, σε Αρχιτέκτονα της εκλογής Χριστοδούλου σε Αρχιεπίσκοπο το 1998! Είχαν γίνει στο μεταξύ φίλοι και είχαν αποκαταστήσει επικοινωνία, χάρη στη διαμεσολάβηση του τότε Πρωτοσυγκέλλου Δημητριάδος Θεοκλήτου Κουμαριανού, μετέπειτα Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και νυν Βρεσθένης.
Ο Χριστόδουλος είχε συνεννοηθεί τότε με τον Γέροντα Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη, για να προωθήσουν τον δικό του Πρωτοσύγκελλο Ευστάθιο Σπηλιώτη. Η ιδέα αρχικά ακούστηκε ως εξωπραγματική, αφού κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσαν να υπερκεράσουν την δύναμη του παντοδύναμου τότε Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο οποίος ήταν μόλις έξι ετών Αρχιεπίσκοπος.
Και όμως, τα κατάφεραν. Διότι σε αυτό συνέδραμαν και άλλοι δυναμικοί Ιεράρχες. Οι δύο υποψήφιοι ισοψήφισαν και εξελέγη ο Ευστάθιος, ο οποίος στα πρεσβεία ιερωσύνης ήταν μεγαλύτερος του Μαξίμου, κατά μία εβδομάδα! Όπως ακριβώς συνέβη στην εκλογή του Γλυφάδας Αντωνίου, που όπως είπαν με 15λεπτη ύποπτη καθυστέρηση ισοψήφισε με τον ταπεινό κληρικό και εργάτη του Ευαγγελίου, Αλέξιο Ψωίνο που τον ξέχασε πλέον το 1/2 της Ιεραρχίας που τον ψήφισε.
Ο Σπάρτης Ευστάθιος ήταν και παραμένει σώφρων, συνετός και ιεροπρεπής Ιεράρχης. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ομιλητικός και παρεμβατικός στα ΜΜΕ, αλλά ο λόγος του οσάκις παίρνει θέση για διάφορα θέματα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Υπήρξε υποψήφιος για Αρχιεπίσκοπος στις εκλογές του 2008, μετά την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος τον εκτιμούσε και εμπιστευόταν ιδιαιτέρως. Όλοι πίστευαν το 2008, ότι θα ήταν ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος.
Κακοί χειρισμοί όμως, από Ιεράρχες που τον στήριζαν, κακή προετοιμασία και άτολμη συμπεριφορά του ιδίου, σε επιθέσεις και ενέδρες που του έστησαν οι επιτήδειοι, τον αποδυνάμωσαν και εγκαταλείφθηκε ακόμη και από τους Χριστοδουλικούς, που όλοι πίστευαν ότι θα τον ψήφιζαν μονοκούκι. Ακόμοι και αυτοί ψήφισαν Ιερώνυμο και τον ανέδειξαν από τον δεύτερο γύρο Αρχιεπίσκοπο.
Ο Σεβ. Σπάρτης χαίρει άκρας υγείας και συνεχίζει με φόβο Θεού το έργο του. Μάλιστα κάποιοι που τον σέβονται και τον εκτιμούν ιδιαιτέρως, εικάζουν ότι αν υπάρξουν εξελίξεις στον εκκλησιαστικό χώρο μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο για την επόμενη μέρα, έστω και ως μεταβατικός που θα ενώσει την Ιεραρχία, δεδομένου ότι τον σέβονται και τον εκτιμούν όλοι οι Ιεράρχες.
🔺Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας (Φούντας),είναι 80 ετών. Ιεράρχης που διακρίνεται για τον Ιεραποστολικό ζήλο του και τον πνευματικό λόγο του. Η Εκκλησία τον έταξε να ποιμάνει μια μικρή, αλλά ιστορική Μητρόπολη, την οποία εποίμαναν εξέχουσες εκκλησιαστικές προσωπικότητες. Ο Ιερεμίας ήταν επιλογή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και του αειμνήστου γέροντος Πειραιώς Καλλινίκου. Τον είχαν επιλέξει για προαγωγή από την πρώτη στιγμή που ανήλθε στον Αρχιεπισκοπικό χρόνο ο Χριστόδουλος. Στην αρχή τον προόριζε για την ιστορική Μητρόπολη Σισανίου, αλλά υπήρξε μια καραμπόλα και προήχθη ο αείμνηστος Παύλος.
Ο Χριστόδουλος ήθελε η Ιεραρχία να αποκτήσει Ιεράρχες, που διέθεταν σοφία, πλούσιες πνευματικές γνώσεις και είχαν την παρρησία που διέθετε ο Ιερεμίας.
Μπορεί να ανήκει στο τμήμα των Γερόντων Ιεραρχών, αλλά είναι μόνον 15 έτη Αρχιερεύς, αφού εξελέγη το 2006, στην ηλικία των 65 ετών. Κάποια στιγμή είχαν οργιάσει οι φήμες που τον παρουσίαζαν με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Εντούτοις, ο Σεβ. Γόρτυνος επιτελεί τα καθήκοντά του με συνέπεια και ανταποκρίνεται σε κάθε κάλεσμα της Εκκλησίας. Είναι σίγουρο πάντως ότι ανήκει στους Ιεράρχες που δεν είναι δεμένοι με την καρέκλα τους. Και αν καταλάβει ο ίδιος ότι δεν μπορεί να επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του, θα δρομολογήσει τις εξελίξεις όπως εκείνος θεωρήσει ότι είναι καλύτερο για την Εκκλησία. Πληροφορίες λένε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του από τον Αρχιεπίσκοπο και την Σύνοδο την προαγωγή του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη σε βοηθό Επίσκοπο. Δεν ξέρουμε αν έχει πείσει τον Αρχιεπίσκοπο. Θα φανεί τον Φεβρουάριο στην έκτακτη Ιεραρχία κατά την οποία θα εκλεγούν βοηθοί Επίσκοποι!
🔺 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος (Φραντζής), είναι 79 ετών. Εξελέγη το 1988, με παρέμβαση του τότε Κορίνθου Παντελεήμονος, ο οποίος τον είχε γνωρίσει ως Αρχιμανδρίτη από τα χρόνια που πήγαινε στη Μυτιλήνη και παραθέριζε στο σπίτι που διέθετε στο Σίγρι. Ο Αρχιεπίσκοπος αρχικά ήθελε να προωθήσει την μετάθεση του τότε Ιερισσού Νικοδήμου Αναγνώστου, ο οποίος ήταν από την Μυτιλήνη και είχε διατελέσει Πρωτοσύγκελλος στην Μυτιλήνη.
Όλως αιφνιδίως όμως, εμφανίστηκε επιστολή του Γέροντος Μυτιλήνης Ιακώβου Β ´ του Κλεομβρότου, ο οποίος παρακαλούσε τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία να εκλέξουν ως διάδοχό του τον Πρωτοσύγκελλο Ιάκωβο Φραντζή. Μολονότι η επιστολή αυτή αμφισβητήθηκε ως προς τη γνησιότητα του περιεχομένου και της υπογραφής, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ όταν γνώρισε τον Ιάκωβο με παρότρυνση του τότε Κορίνθου Παντελεήμονος, αποφάσισε να τον προωθήσει, γιατί τον ενέκρινε για προαγωγή. Εξελέγη Μητροπολίτης Μυτιλήνης με άνεση, την ίδια ημέρα με τον Λήμνου Ιερόθεο.
Ο Ιάκωβος υπήρξε και εξακολουθεί μέχρι τώρα να είναι ένας απλός και ήπιων τόνων Ιεράρχης. Δεν διεκδίκησε ποτέ για τον εαυτό του εύσημα για οτιδήποτε. Άνθρωπος του καθήκοντος. Μπορεί να παρασύρθηκε κάποιες φορές σε λάθος αποφάσεις και επιλογές από κακούς συμβούλους αλλά ήθελε πάντα το καλό της επαρχίας του και του λαού της. Έχει εργαστεί άκληρα και με χειρωνακτική εργασία και έχει αναδείξει δεκάδες μνημεία και ξεχασμένα μοναστήρια της επαρχίας του.
Μετά τον θάνατο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ανήκε πάντα στον σκληρό πυρήνα υποστηρικτών του Ιερωνύμου, τον οποίο ψήφισε για Αρχιεπίσκοπο και στις δυο Αρχιεπισκοπικές εκλογές, τόσο το 1998 όσο και το 2008.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευγνώμων πάντα στη στάση του, δεν πρόκειται να κινήσει θέμα διαδοχής του –εδώ δεν το έχει κάνει για άλλους, που έχουν χτυπήσει κόκκινο από καιρό, στον Μυτιλήνης θα το κάνει;Αν είναι να κινηθούν οι διαδικασίες διαδοχής του θα κινηθούν από τομ ίδιο.
Και σε μιά τέτοια εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι θα το διαχειριστεί με την πρέπουσα διακριτικότητα και με σεβασμό προς την Εκκλησία.
Ο Μυτιλήνης Ιάκωβος ήταν πάντα κοντά στο Φανάρι και υπηρετούσε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του.
Αλλά όταν δέχθηκε τα φίλια πυρά και βέλη από υφιστάμενο του κληρικό πολύ συνδεδεμενο με το Φανάρι -τον νυν Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο- και μπήκε στη μέση ως μη όφειλε ο άσχετος και αστοιχείωτος Ικονίου Θεόληπτος -Ιεράρχης του Θρόνου φευ- με μια κατάπτυστη για την ιστορία και την προσφορά του Μυτιλήνης Ιακώβου του Γ ´ επιστολή, ο σοφός Μυτιλήνης σιώπησε και έβγαλε από τη ζωή του στο Φανάρι! Και καλά έκανε! Έκτοτε δεν κράτησε καμία επαφή και επικοινωνία. με τους εν Κωνσταντινουπόλει. Έχασαν έναν φίλο για πάντα. Δεν τον σεβάστηκαν όσο τους σεβάστηκε αυτός. Και το έλλειμα σεβασμού και η απιστία πληρώνεται.
🔺Ο Σεβ.Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος (Κορακής), εξελέγη το 2001 και είναι 79 ετών. Δεξιός βραχίων για πολλά χρόνια του Γέροντος Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκοπίου, υπήρξε ο βασικός συνεργάτης του στην προσπάθεια που ανέλαβε το 1974 να οργανώσει την αρτισύστατη Μητρόπολη εκ θεμελίων. Το επισκοπείο-κόσμημα της Μητρόπολης, το οποίο ανόρθωσε εκ βάθρων ο Προκόπιος ήταν έργο και του προσωπικού μόχθου και των προσπαθειών του Νικοδήμου. Για να το αλλάξει στη συνέχεια, με χορηγία του Γέροντος Εφραίμ του Βατοπαιδινού, ο διάδοχος του Προκοπίου, Ιουστίνος, έτσι για να προσθέσει και αυτός τη δική του πινελιά- αν και με τα τόσα ταξίδια που κάνει πότε προλαβαίνει να το χαρεί και να το ζήσει.
Ο Νικόδημος εξελέγη το 2001 και ήταν 59 ετών. Ήταν μία παράκληση του Γέροντά του Προκοπίου, προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, να εκλεγεί ο Νικόδημος Μητροπολίτης. Και όταν εχήρευσε η Μητρόπολη Κασσανδρείας, ο Χριστόδουλος τον πρότεινε στην Ιεραρχία και εξελέγη πανηγυρικά.
Ο Νικόδημος ήταν πάντα στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, χωρίς να δημιουργεί γωνίες με τους άλλους. Είναι δραστήριος Ιεράρχης και πάντα κρατά χαμηλούς τόνους. Στα χρόνια που ποιμαίνει την ιδιαίτερα τουριστική Μητρόπολη της Μακεδονίας, δεν απασχόλησε ποτέ αρνητικά την δημοσιότητα για οποιοδήποτε θέμα. Είναι Ιεράρχης που επιτελεί το καθήκον του στο ακέραιο, αναλογιζόμενος πάντα το συμφέρον της Εκκλησίας.
🔺 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος (Παπαλεξίου), είναι 79 ετών. Εξελέγη το 2004 στην ώριμη ηλικία των 62 ετών. Παρά τα χρόνια του, εργάσθηκε με νεανικό σφρίγος και ικανότητες δρομέα και το έργο του έχει ήδη φανεί και αναγνωρίζεται από εχθρούς και φίλους. Υπήρξε πνευματικό ανάστημα και στενός συνεργάτης του Σεβ. Καλαβρύτων Αμβροσίου, ο οποίος το 2004, παρά τα πικρά ποτήρια που έδωσε στον Χριστόδουλο με την συχνή κριτική που του έκανε από την πρώτη στιγμή που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος, ζήτησε από τον Χριστόδουλο να προωθήσει σε Μητροπολίτη τον Παύλο.
Ο Χριστόδουλος, ανεξίκακος καθώς ήταν το δέχθηκε ευχαρίστως. Άλλωστε γνώριζε τον Παύλο από πολλά χρόνια ως μέλος της ευρύτερης οικογένειας. Και καταλάβαινε ότι τα χρόνια του δεν του επέτρεπαν να περιμένει άλλο. Αν ήταν εκδικητικός άνθρωπος και εμπαθής ενδεχομένως να μην ενέδιδε στις παρακλήσεις ακόμη και του Καλαβρύτων, αλλά ο Χριστόδουλος είχε ψυχή μικρού παιδιού. Και όταν παρουσιάστηκαν τα κενά στις Μητροπόλεις Κοζάνης και Ελευθερουπόλεως, Μεσογαίας και Θεσσαλονίκης, αμέσως σκέφτηκε τον Παύλο.
Αρχικά ήταν να πάει ο Παύλος (Παπαλεξίου) στην Ελευθερούπολη και ο νυν Δράμας Παύλος (Αποστολίδης) στην Κοζάνη, αλλά στη συνέχεια και μετά από πίεση του Γέροντος Καλαβρύτων Αμβροσίου (είχε στείλει σκληρή επιστολή στον Χριστόδουλο) τέθηκε ως υποψήφιος για την Κοζάνη ο εκλεγείς Παύλος και ως υποψήφιος για την Ελευθερούπολη ο εκλεγείς Χρυσόστομος («ο νονός τσι Αθηνάς», όπως έλεγε ο Σωτήρης Μπαλατσούκας, που ήταν τότε στο ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου).
Ο νυν Δράμας, έμεινε πάλι πίσω για πολλοστή φορά. Στην Μητρόπολη Μεσογαίας ενώ ήταν έτοιμος να εκλεγεί ο νυν Κορίνθου Διονύσιος, στην καραμπόλα που δημιουργήθηκε για την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στην οποία επιθυμούσε να μετατεθεί ο τότε Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, άλλαξαν τα σχέδια και έφυγε ο Διονύσιος από την υποψηφιότητα Μεσογαίας και προωθήθηκε ο εκλεγείς Νικόλαος, με τα γνωστά παρατράγουδα με όσα είπε κατά το Μικρό μήνυμα και την χειροτονία του. Προφανώς, γιατί ήθελε να εκλεγεί Θεσσαλονίκης.
Η Μητρόπολη Κοζάνης ήταν υπό διάλυση το 2004. Τα πολλά έτη ασθενείας του Γέροντος Διονυσίου (Ψαριανού), έφεραν την Μητρόπολη στο χείλος της καταστροφής . Η εκλογή του Αμβροσίου Γιακαλή, ως διαδόχου του Διονυσίου, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ως γνωστόν στην πενταετία παραιτήθηκε για τους δικούς του λόγους. Ο Παύλος κατάφερε να χτίσει ό,τι γκρέμισαν. Μέσα σε λίγα χρόνια απέδειξε πως, μολονότι από την Πελοπόννησο, ήταν ο ιδανικότερος για να ποιμάνει το λαό της ιστορικής αυτής Μητρόπολης της Δυτικής Μακεδονίας.
Τα χρόνια της κρίσης με το Φανάρι, χωρίς να φερθεί με αγένεια και απρέπεια προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Ιεράρχης των Νέων Χωρών που είναι, τάχθηκε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, στον οποίο μέχρι το τέλος φέρθηκε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Ο Παύλος καλά κρατεί και ασφαλώς δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή, που να μας επιτρέπει να κουβεντιάσουμε για την διαδοχή του. Στις τελευταίες πέντε Αρχιερατικές εκλογές πρόταξε τον Πρωτοσύγκελλό του, σε μια άνιση μάχη για την οποία δεν είχε μετρήσει σωστά της δυνάμεις του. Στις πέντε Μητροπόλεις (πλην Θήρας), οι Χριστοδουλικοί είχαν υποψηφίους προς εκλογή, γεγονός που έκανε τους υπόλοιπους Ιεράρχες να συσπειρωθούν στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου.
Δυστυχώς σε αυτή την πλεονεξία, πρέπει να αποδώσουμε και την αποτυχία του Βρεσθένης Θεοκλήτου, που ήταν ο μόνος που έπρεπε να τακτοποιηθεί πια σε μιά από τις πέντε Μητροπόλεις, μετά από 17 χρόνια αναμονής.
Αλλά παίχτηκαν δυστυχώς πολλά προσωπικά παιχνίδια που θα τα αποκαλύψουμε εν καιρώ. Αυτά τα παιχνίδια θυσίασαν τον Θεόκλητο στο βωμό του εγωισμού και της ματαιοδοξίας.
🔹Αυτός είναι ο χάρτης των Γερόντων της Ιεραρχίας μας. Μερικοί εξ αυτών θα πρέπει να παραδώσουν άμεσα την σκυτάλη στον επόμενο. Κάθε μέρα που περνά προκαλεί ανήκεστον βλάβη στο σώμα της Εκκλησίας και ασφαλώς στην προσωπική τους υστεροφημία.
Και είναι κρίμα να το περνούν αυτό σοβαροί Ιεράρχες μας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει περίγελος στις επαρχίες τους και κάποιοι επωφελούνται απ´αυτό.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, που κρατά στα χέρια του ως Πρόεδρος της Ιεραρχίας το κλειδί των αποφάσεων, πρέπει να αποφασίσει να γυρίσει τον… τροχό των κινήσεων σε μεγαλύτερες στροφές και να προχωρήσει η Εκκλησία άμεσα για μερικές περιπτώσεις που έχουν… ξεφύγει. Η Εκκκησία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός! Ούτε των ποιμένων της. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν πρωτίστως οι ίδιοι.
Το έχουμε ξαναπεί: το ζήτημα είναι να έχει κανείς τη δύναμη όχι μόνο να αίρει τον Σταυρό, αλλά και να πηγαίνει ως τον Γολγοθά.
Αν οι ανήμποροι Ιεράρχες μας, θεωρούν Γολγοθά την παραίτηση, αυτό είναι ασφαλώς, ένας λόγος παραπάνω να σπεύσουν να την υποβάλλουν. «Το δε ανέβη τί εστίν ει μη ότι και κατέβη εις τα κατώτερα μέρη της γης» (Εφεσ. δ, 9).
Η εποχή μας απαιτεί οι Ποιμένες μας να είναι μάχημοι και άγρυπνοι επί των επάλξεων. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να στερεί από το ποίμνιο του Χριστού δραστήριο Πατέρα και Ποιμενάρχη, Επίσκοπο που φυλάττει την ποίμνη από τους σύγχρονους «βαρείς λύκους» και ασκεί έργο ουσιαστικό, πνευματικό και αναγεννητικό για την σωτηρία του λαού του Θεού.
Σ.Σ. Σε επόμενο δημοσίευμα θα συνεχίσουμε με το δεύτερο τμήμα Γερόντων από 75 έως 79 ετών,καθώς και με τους…νεώτερους που παρουσιάζουν προβλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.