You are currently viewing Γέροντες και ανήμποροι Ιεράρχες

Γέροντες και ανήμποροι Ιεράρχες

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Τζούμα

Αναλύοντας  τον ηλικιακό χάρτη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της
Ελλάδος προ ημερών,  καταλήξαμε ότι 16 εκ των 81 Ιεραρχών  μας αποτελούν κυριολεκτικά  την πρεσβυτέρα Ιεραρχία και ανήκουν στην ομάδα των γερόντων, καλύπτοντας τις ηλικίες απο 77 εως 90 ετών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ηλικιακά ανήκει στο τμήμα αυτό. Εξελέγη το 1981 Μητροπολίτης Θηβών σε ηλικία 43 ετών  και το 2008  μετά από 27 έτη Αρχιερωσύνης,εξελέγη Αρχιεπίσκοπος στην ηλικία των 70 ετών.

Οι Ιεράρχες που ανήκουν στο τμήμα των Γερόντων   ξεκινώντας από τον  μεγαλύτερο σε ηλικία  είναι οι :

• Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ – 90 ετών.
•Μητροπολίτης Μηθύμνης   Χρυσόστομος- 89 ετών
•Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος- 88 ετών
•Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός- 87 ετών
• Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος- 87 ετών
• Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος- 85 ετών
• Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος- 85 ετών
•Μητροπολίτης Θήρας Επιφάνιος- 85 ετών
• Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας  Αλέξανδρος-83 ετών.
• Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος- 81 ετών
• Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως και Κονίτσης Ανδρέας- 80 ετών
• Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος- 79 ετών
• Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας- 78 ετών
• Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος – 77 ετών
• Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος – 77 ετών
• Μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος- 77 ετών

Επειδή είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δε σημαίνει ότι είναι και οι πλέον προβληματικοί, οι οποίοι χρήζουν όλοι αντικατάστασης! Υπάρχουν νεώτεροι  Ιεράρχες- και μάλιστα  κατά δέκα και είκοσι έτη- που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο που θα το αναλύσουμε σε επόμενη φάση.

Εκτιμώντας την κατάσταση των αληθώς Γερόντων Ιεραρχών και αναλύοντας το θέμα  με μέτρα και σταθμά  Γηροκομείου, ξέρουμε ότι οι ηλικίες αυτές είναι ασύμφορες.
Από πλευράς ανθρωπιάς όμως και  οικογενειακής θαλπωρής αλλά  και ανατροφής,  όλοι θέλαμε οι δικοί μας άνθρωποι, οι γονείς μας και οι παππούδες μας, να έχουν μακροζωία και μακροημέρευση.
Και σίγουρα βλέπουμε και κρίνουμε με άλλα κριτήρια τους συγγενείς μας.
Στην περίπτωση όμως, της Εκκλησίας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Εκκλησία είναι ένας Θεοίδρυτος οργανισμός και όσοι ανήκουν  σε αυτόν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου είναι όντως σεβαστοί και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τους κρίνουμε  αφού εμείς δεν μπορέσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και να αφοσιωθούμε στο έργο της Εκκλησίας μας που είναι η σωτηρία των ψυχών μας και μετά όλα τα  άλλα συσσίτια, εκκλησιαστικές επιχειρήσεις, δημόσιες σχέσεις κλπ .
Όμως η επιλογή κάποιων ανθρώπων που είχαν την θεία κλήση  να γίνουν κληρικοί,  δεν τους δίνει το δικαίωμα να θεωρούν την Εκκλησία τσιφλίκι τους κι ότι  είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει τα πάντα ακόμη κι όταν αυτοί δεν δύνανται πλέον  να ανταποκριθούν ώστε να ευτελίζεται και να τρολάρεται ο θεσμός του Επισκόπου.
Όλα πρέπει να έχουν κάποιο όριο!
Είναι δυνατόν να υπάρχουν  ακριτικές Μητροπόλεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων,να υπάρχουν  σοβαρά εθνικά θέματα προ των πυλών τους  και οι Ιεράρχες που τις ποιμαίνουν να είναι αμφίβολο αν γνωρίζουν σε τί κατάσταση βρίσκονται και αν έχουν επίγνωση των όσων διαδραματίζονται  την Μητρόπολη που τους έχει εμπιστευτεί η Εκκλησία;
Και επειδή  τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση  για γέροντες και ανήμπορους Ιεράρχες θα μας επιτραπεί να αναλύσουμε αυτή  τη διαφορά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά!
Άλλο  πράγμα ο υπερήλικας  Ιεράρχης και άλλο ο ανήμπορος.
Και οι Ιεράρχες που εντάξαμε σε αυτή την ομάδα λόγω ηλικίας,  προσφέρονται να κάνουμε τις  κρίσεις, τις συγκρίσεις μας  και να εξάγουμε τα υγιή συμπεράσματά μας, όχι για να εξυπηρετήσουμε σκοπιμότητες αλλά για να υπηρετήσουμε την αλήθεια. Για το καλό της Εκκλησίας μας.

Και εξηγούμαστε:

•Ο Σεβ. Καρυστίας Σεραφείμ Ρόρρης  είναι 90 ετών. Εξελέγη το 1968 σε ηλικία 39 ετών. Δηλαδή  συμπληρώνει  ως Αρχιερεύς τον προσεχή Νοέμβριο 51 ολόκληρα χρόνια Αρχιερωσύνης. Χάρηκε την Αρχιερωσύνη του σε όλο της το μεγαλείο, αφού σχεδόν  την εξάντλησε! Έζησε και συνεργάστηκε με τέσσερις Αρχιεπισκόπους. Και μάλιστα λέγεται πως αστειευόμενος προς άλλους Αρχιερείς, νεωτέρους αυτού, τους είπε ότι αν τύχει να αναλάβει εκ νέου Τοποτηρητής Αθηνών ως Πρύτανης της Ιεραρχίας,  αυτή τη φορά λέει δεν θα πάει με τα πόδια ως το Α ´Νεκροταφείο αλλά με το αυτοκίνητο. Μακάβριο αστείο αλλά πολύ χαρακτηριστικό του πώς μπορεί να σκέφτεται ένας υγιής Γέροντας.
Ελάχιστοι Αρχιερείς έχουν τύχει  αυτής της μεγάλης δωρεάς από τον Θεό.
Ο Σεβ. Καρυστίας  έχει πλήρη επίγνωση της καταστάσεως του. Και εξακολουθεί να ιερουργεί και να συμμετέχει σε όλες τις ακολουθίες και τις δραστηριότητες της Μητρόπολης.
Στη διοίκηση ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς νεωτέρους Αρχιερείς οι οποίοι έχουν τα μισά χρόνια Αρχιερωσύνης και ηλικίας και δείχνουν ήδη κουρασμένοι,  για να μην πω εκτός λειτουργίας.
Στην περίπτωση αυτή του Γέροντος- και όχι ανήμπορου-  Ιεράρχη την λύση θα την δώσει ο Θεός όποτε κρίνει ότι ο Σεβ. Καρυστίας εξεμέτρησε τα προς το ζην και  πρέπει να παραδώσει την σκυτάλη στον επόμενο. Εξάλλου ο Πολιός Ιεράρχης της Καρύστου, είναι γνωστόν ότι  διακρίνεται και  για το ήθος του αλλά και το γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα και θα πράξει το ορθόν και μάλιστα  προς το συμφέρον της Εκκλησίας, αν κρίνει ότι δεν δύναται πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

• Ο Σεβ Μηθύμνης Χρυσόστομος Καλαματιανός είναι 89 ετών. Εξελέγη το 1984  από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας  ως Μητροπολίτης Μηθύμνης μετά από μία εκλογή που  είχε ιδιαίτερο σασπένς.
Είναι η δεύτερη   εκλογή- μετά την εκλογή Σπάρτης το 1980-  επί Αρχιεπισκοπείας Σεραφείμ  που είχε χαρακτηριστικά θρίλερ. Κατά το Τριπρόσωπο της εκλογής εκείνης προηγήθηκε με αρκετά μεγάλη διαφορά ψήφων, ο Αρχιμ. Νικόδημος Παυλόπουλος, Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Μηθύμνης  και ηγούμενος της ιστορικής  Ι. Μονής Λειμώνος, που εφέρετο ως ο φυσικός διάδοχος του Μακαριστού Μηθύμνης Ιακώβου Μαλλιαρού, τον οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση από τα νεανικά του χρόνια όταν τον γνώρισε στην Νάξο που υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελλος του Παροναξίας Αμβροσίου του Α ´. Ο Χρυσόστομος Καλαματιανός υπήρξε προσπάθεια να εκλεγεί Χίου το 1978 αλλά τον υπερκέρασε η εμβόλιμη υποψηφιότητα του τότε Αρχιγραμματέα Νικηφόρου Τζιφόπουλου που τον ήθελαν οι Χιώτες του Λονδίνου όπου υπηρετούσε πριν έλθει Αθήνα. Στη συνέχεια, όταν ο Νικηφόρος έφυγε πρόωρα, μετά από 57 ημέρες Αρχιερωσύνης,  ο Στρατηγός Ντάβος επέβαλε για την Χίο  την υποψηφιότητα του Διονυσίου Μπαϊρακτάρη ο οποίος ήταν Γεν. Διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Στρατού.
Επίσης ο Χρυσόστομος Καλαματιανός, όταν  το 1984, έγινε η μαζική προαγωγή Συνοδικών Γραμματέων σε Μητροπολίτες, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ με παρότρυνση του Γέροντος Κορίνθου Παντελεήμονος και του αειμνήστου Αττικής Παντελεήμονος  τον ετοίμαζε για την Μητρόπολη Θήρας. Όταν όμως εχήρευσε η Μητρόπολη Μηθύμνης, ο Κορίνθου Παντελεήμων ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να τον θέσει υποψήφιο για την Μηθύμνης επειδή πήγαινε συχνά λόγω της εξοχικής κατοικίας που διατηρούσε. Η δυναμική που είχε αναπτύξει ο έτερος ισχυρός πόλος της Ιεραρχίας, αείμνηστος Κοζάνης Διονύσιος  με πρωτεργάτη τον τότε Αλεξανδρουπόλεως- νυν Θεσσαλονίκης  Άνθιμο,  θεωρούσαν τον Νικόδημο Παυλόπουλο ως φυσικό διάδοχο του Μηθύμνης Ιακώβου,δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν την γραμμή τους  ως το τέλος.   Στο Μονοπρόσωπο της εκλογής, ο αείμνηστος Λαρίσης Σεραφείμ Ορφανός, ζητούσε από τους Ιεράρχες, κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη, να ακολουθήσουν τη γραμμή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και να ικανοποιήσουν την επιθυμία του Γέροντος Κορίνθου Παντελεήμονος, ψηφίζοντας Χρυσόστομο Καλαματιανό. Το αποτέλεσμα ήταν εννοείται υπέρ του Χρυσοστόμου, έστω με μικρή διαφορά.
Ο Χρυσόστομος δείχνει και είναι υγιής και όσο είναι στην έδρα του συμμετέχει των ακολουθιών και λοιπών δραστηριοτήτων της Μητροπόλεως. Αλλά το πρόβλημα ευρίσκεται στο γεγονός ότι η Μητρόπολη κινείται με ταχύτητες βραδέως περιπάτου, όπως τους περιπάτους που κάνει ο ίδιος σε όλη την Αθήνα για να νοιώθει υγιής. Αλλά η Εκκλησία δεν  τον εξέλεξε για …δρομέα , αλλά για Ποιμενάρχη για να αναλίσκεται στην επαρχία του κοντά στο ποίμνιό του. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μητρόπολη αυτή η οποία περιλαμβάνει το ήμισυ σχεδόν της νήσου Λέσβου ευτύχησε να ζήσει μεγάλες πνευματικές στιγμές. Ακόμη και  μέχρι τα έτη ποιμαντορίας του Μηθύμνης Ιακώβου Μαλλιαρού η εν λόγω Μητρόπολη έσφυζε από πνευματική ζωή. Δυστυχώς έχει περάσει σε μεγάλη παρακμή και ο επόμενος θα πρέπει να αρχίσει εκ θεμελίων το έργο της ανασυγκρότησης. Επίσης με το καλημέρα σας πρέπει μα στρατολογήσει νέους κληρικούς δεδομένου ότι το ήμισυ των ενοριών στερείται ιερέων.  Σε λίγο η ωραία αυτή Μητρόπολη με τα θαυμάσια προσκυνήματα( όπως τον Ταξιάρχη Μανταμάδου, την Μονή Λειμώνος, την Παναγία της Πέτρας κ.ά. ) αν δεν γίνει εγκαίρως κάτι θα μείνει μόνο με τις Εκκλησίες και το ποίμνιό της δεν θα έχει ιερείς .
Χωρίς να παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας ο σεβαστός Γέρων Ιεράρχης , θα μπορούσαμε να πούμε με δυό λέξεις όλη την πραγματικότητα που τον διακρίνει: τον πρόλαβαν τα χρόνια του.

• Ο Σεβ. Παραμυθίας  Τίτος Παπανάκος, είναι 88 ετών.  Εξελέγη το 1974.
Η περίπτωσή του ενώ θα μπορούσε να είναι  ζηλευτή, εντούτοις σε λίγο θα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για τους νεώτερους  Ιεράρχες.
Ο Τίτος  ευνοημένος από το έλεος του Θεού και την εύνοια που έδειξε στο πρόσωπό του η Ιεραρχία,εξελέγη Μητροπολίτης το 1974,χωρίς να το επιδιώξει αλλά και χωρίς να το περιμένει. Σε μια εποχή που έψαχναν κυριολεκτικά ήπιους και αψεγάδιαστους  κληρικούς για να πληρώσουν τις κενές Μητροπόλεις, λόγω του εκκλησιαστικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί με την έκπτωση 12 Ιεραρχών, ο Τίτος ήταν ιδανικός για να αναλάβει μία τέτοια ιερή αποστολή.
Ο Τίτος υπηρετούσε τότε στην Μητρόπολη Κεφαλληνίας, δίπλα στον Μακαριστό Κεφαλληνίας Προκόπιο που τόσο αδικήθηκε από την Εκκλησία.
Ο Σεβ. Τίτος ήταν κληρικός   χαμηλών τόνων . Δεν απασχόλησε ποτέ την κοινή γνώμη. Βέβαια στα 45 έτη που διαποιμαίνει την ευαίσθητη εθνικά Μητρόπολη της Παραμυθίας δεν αφήνει  πίσω κάποιο ορατό σημάδι της πολυετούς ποιμαντορίας του,  για να τον θυμούνται οι επόμενοι. «Πέρασε και δεν ακούμπησε» που λέει ο λαός μας. Σήμερα δοκιμάζεται από πολλά προβλήματα. Η παραμονή του στο τιμόνι της  Μητρόπολης  δημιουργεί πλέον προβλήματα για την σωστή και αξιοπρεπή διαχείριση του έργου του. Οι πληροφορίες λένε ότι κινούν τα νήματα δύο έγγαμοι Ιερείς οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν την Ιεραρχία και τον Αρχιεπίσκοπο. Όμως  τον Θεό μπορούν να τον κοροϊδέψει κανείς;
Όποιος  Μητροπολίτης πάει εκεί την επόμενη μέρα   θα πρέπει να προβεί σε ελέγχους  σε όλα τα επίπεδα και να αποδοθούν ευθύνες.Όχι  βέβαια  για τον Γέροντα Ιεράρχη (που δεν καταλαβαίνει και υπογράφει τα πάντα)  αλλά για τους … «Ηρακλείς» του θρόνου που θεωρούν  την Μητρόπολη   ιδιοκτησία τους. Μου αφηγήθηκε φίλος Αρχιερεύς που είδε τον Γέροντα Ιεράρχη να κάθεται επί του βήματος και να υπογράφει τα ψηφοδέλτια των τριών τελευταίων εκλογών  ότι του προσκόμισε ένα απλό- κοινό χαρτί για  να το υπογράψει λέγοντάς του:
-«  Και εδώ να υπογράψετε Γέροντα».
Και ο ανυποψίαστος Γέρων Ιεράρχης υπέγραψε ευχαρίστως χωρίς να καταλαβαίνει  τί υπογράφει. Φανταστείτε τί ακριβώς γίνεται στην Μητρόπολη. Και το χαρτί αυτό με την υπογραφή το έχουμε  στην κατοχή μας. Το πρόβλημα δεν είναι η υπογραφή του, αφού δεν υπάρχει κάποιο κείμενο, αθώο ή δεσμευτικό, επί του οποίου έθεσε την υπογραφή του  αλλά το ….είδος του χαρτιού που δέχθηκε να βάλει την υπογραφή του.
Ο Ιεράρχης αυτός στην επόμενη συνοδική περίοδο θα συμμετέχει στη Σύνοδο. Και  μάλιστα ως τρίτος τη τάξει  θα προεδρεύει του Δευτεροβαθμίου Δικαστηρίου. Πώς  θα βγάζει αποφάσεις αυτός ο άνθρωπος, με τί κριτήρια; Το 2014, που συμμετείχε και πάλι στη Σύνοδο είχαν γίνει πολλά ευτράπελα! Τώρα μετά από πέντε χρόνια λέτε να έχει βελτιωθεί η κατάσταση ; Τί περιμένει η Εκκλησία για να δείξει το ενδιαφέρον της στην εν λόγω Μητρόπολη; Μήπως θα πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος να πάρει την γενναία απόφαση  και να τον προετοιμάσει πως αν δεν παραιτηθεί οικειοθελώς τότε θα τον επισκεφτεί η Επιτροπή ;;Σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει το «χαλεπόν εσθλόν έμμεναι». Αν δεν το καταλάβουν οι ίδιοι οι Ιεράρχες , κάποιος πρέπει να τους το υπενθυμίσει,  διότι η  ζημιά που κάνουν είναι διπλή : και στην Εκκλησία και στους εαυτούς των.
Ναί καλόν είναι να δίδονται οι παραιτήσεις οικειοθελώς! Αλλά όσο υπάρχουν συμφέροντα δεν πρόκειται αυτοί που επωφελούνται από αυτά να επιτρέψουν στους Γέροντες  να δώσουν  μία τέτοια  παραίτηση!

• Ο Σεβ. Ηλείας Γερμανός Παρασκευόπουλος είναι 87 ετών. Εξελέγη το 1981. Την ίδια μέρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όταν  εξελέγη  Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Υπηρετούσαν και οι δύο στη Σύνοδο, ως Αρχιγραμματεύς ο Ιερώνυμος και ως Γραμματεύς ο Γερμανός.  Ο Γερμανός διεδέχθη τον λαοπρόβλητο και δημιουργικότατο Ηλείας Αθανάσιο, που μοίρα κακιά συνωμότησε και του έκοψε το νήμα της ζωής σε μικρή ηλικία. Ήταν πάνω στη μεγαλύτερη δημιουργικότητά του.Αφησε πίσω του τεράστιο έργο.  Ο Γερμανός πήγε και τα βρήκε όλα στρωμένα και έτοιμα. Και παρά την σκανδαλώδη εύνοια του Κυρίου στο πρόσωπό του υπήρξε σκληρός.
Σήμερα συμπληρώνει 38 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της Μητρόπολης Ηλείας με τα πολλά κληροδοτήματα και τα ακμάζοντα οικονομικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που κάνουν για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Ηλικιακά είναι ο τέταρτος  κατά σειρά Ιεράρχης. Μολονότι δοκιμάζεται από σοβαρά προβλήματα υγείας χρόνια τώρα, εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στην Μητρόπολη μη σκεφτόμενος να παραιτηθεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος της διαδοχής. Ίσως γιατί ξέρει ότι η Ιεραρχία δεν θα εκλέξει επ´ουδενί αυτόν που θα υποδείξει ο ίδιος, αλλά θα κάνει την δική της επιλογή. Ο Σεβ. Ηλείας είχε θέσει ως προσωπικό του στόχο  την τελευταία πενταετία την προαγωγή  του Ιεροκήρυκα του. Μέχρι στιγμής δεν τα κατάφερε!

• Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος Πασσαλής. Είναι 87 ετών αλλά εξελέγη  το 2000,  σε ηλικία 68 ετών! Δηλαδή είναι μόνον 19 έτη Αρχιερεύς.
Περίμενε με καρτερία και υπομονή να διαδεχθεί τον  μεγάλο προκάτοχό  του Αυγουστίνο Καντιώτη.
Ήταν μια ζωή  ο ειρηνοποιός στη Μητρόπολη Φλωρίνης. Ηρεμούσε  και καθησύχαζε τον φλογερό Γέροντα Αυγουστίνο που όταν θύμωνε μεταβάλλετο σε λέοντα έτοιμο να κατασπαράξει τα πάντα.
Η Εκκλησία τον τίμησε για την υπομονή του. Ο Χριστόδουλος τον είχε εκτιμήσει από τα χρόνια που ήταν Δημητριάδος και όταν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος και ήλθε η ώρα να εκλέξει τον διάδοχο του Γέροντα Φλωρίνης Αυγουστίνου ο οποίος είχε παραιτηθεί λόγω γήρατος,  μία ήταν η επιλογή εξ αρχής για την Εκκλησία: να εκλέξει τον Θεόκλητο.Του το όφειλε.  Και εξελέγη πανηγυρικά παρά την καραμπόλα που πήγαν να του δημιουργήσουν κάποιοι πνευματικοί «φίλοι» του. Αλλά ο Χριστόδουλος δεν σήκωνε τέτοιες μεθοδεύσεις. Έφτασε μέχρι το τέλος και η εκλογή του  επαλήθευσε τα όσα περίμεναν οι Αρχιερείς από αυτόν. Λειτούργησε ανασταλτικά των όποιων φανατικών τάσεων που πήγαν να αναπτυχθούν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση. Ο Θεόκλητος κατάφερε να  ενώσει  τα διεστώτα και να γίνει  πατέρας όλων.  Μάλιστα η Εκκλησία και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον επιβράβευσαν και εξέλεξαν το πνευματικό του ανάστημα τότε Αρχιμ.  Ιουστίνο Μπαρδάκα σε Μητροπολίτη Νέας Κρήνης. Ο Σεβ. Φλωρίνης παρά τα χρόνια που κουβαλά ανταποκρίνεται με ζήλο στα καθήκοντά του. Ανήκει στους Αρχιερείς με ήθος και γνήσια εκκλησιολογική κατάρτιση.

• Ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος Ρούσας. Είναι 85 ετών. Κατά την  επεξεργασία των δεδομένων του κατάλαβα ότι δεν θα είμαι αντικειμενικός στην κρίση μου για εκείνον διότι  μετά την Κοίμηση του πολυαγαπημένου μου Χριστοδούλου, σε πολλά πράγματα και σε εκφάνσεις του δημόσιου βίου  θεωρώ ότι ακολουθεί το δικό του μονοπάτι και τηρουμένων των αναλογιών μου τον θυμίζει.
Ο Γέρων Θεσσαλονίκης είναι ένας πολυτάλαντος και δραστήριος Αρχιερεύς. Εξελέγη το 1974, έτος που η Εκκλησία δοκιμάζοταν από εσωτερικά προβλήματα και μία  άτυπη  εμφύλια διαμάχη. Ήταν μόλις  40 ετών όταν εξελέγη Αλεξανδρουπόλεως.  Διαδέχθηκε  τον Ιερωνυμικό Αλεξανδρουπόλεως  Κωνστάντιο  που εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε τότε,κηρύχθηκε έκπτωτος μαζί με 11 ακόμη  συνεπισκόπους του.
Ο Άνθιμος ενώ στην αρχή αντιμετώπισε προβλήματα και  δέχθηκε τις επιθέσεις των ακραίων εκκλησιαστικών,  διότι κατέλαβε τον θρόνο άλλου Αρχιερέως, πολύ σύντομα  και χάρη στην δεξιά οιακοστροφία του και τον ζήλο που επέδειξε κατάφερε να κερδίσει τον λαό της ακριτικής Θράκης ώστε ακόμη και σήμερα να τον αναπολούν.
Το 2004 χάρη στην επιμονή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ο οποίος ήξερε να τιμά τις υποσχέσεις του και να επιβραβεύει τους έντιμους αντιπάλους του, εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης σε ηλικία 70 ετών, διαδεχόμενος τον προώρως κοιμηθέντα  Παντελεήμονα Χρυσοφάκη τον από Σάμου και Ικαρίας  – Ιεράρχη με έντονη θρησκευτική και εθνική δράση.
Μπορεί ο Ανθιμος όταν εξελέγη Θεσσαλονίκης  να ήταν σε ώριμη πλέον ηλικία, αλλά εξέπληξε τους πάντες  με τις δραστηριότητες που ανέπτυξε και το έργο που προσφέρει.
Στα 15 έτη που ποιμαίνει την Θεσσαλονίκη με την δυναμική που διαθέτει ανέδειξε χάρη στην επιμονή του  τρεις Μητροπολίτες, πνευματικά παιδιά του προκατόχου του αλλά και έναν ακόμη χάρη στον
Σεβ. Γέροντα Τρίκκης Αλέξιο.
Με συχνή συμμετοχή στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας και με κηρύγματα και αγώνες για την Μακεδονία μας ο Άνθιμος  αναδείχθηκε ως ο πλέον ακραιφνής ηγέτης  της Μακεδονίας μας.
Για τη στάση του  αυτή κατηγορήθηκε και  λοιδορήθηκε από ακραίους και αριστερούς, αλλά παρέμεινε απτόητος στο καθήκον! Παρά τον πόλεμο που του έκαναν  οι εχθροί του και οι υβριστές του, αναγνώριζαν την απροσκύνητη στάση του καιν πήγαιναν στη συνέχεια    και του  ζητούσαν   συγνώμη και εκείνος ως άκακος Πατέρας τους συγχωρούσε όλους.
Σήμερα είναι ορατά πλέον τα σημάδια του χρόνου πάνω του. Κάποια προβλήματα υγείας και ενδεχομένως και κάποια ελλειπής ή λαθεμένη  θεραπευτική αγωγή που ακολούθησε   τον ταλαιπώρησαν τον τελευταίο χρόνο. Και παρά τα προβλήματα αυτά  δεν έμεινε μακριά από το καθήκον. Κάθε Κυριακή λειτουργός σε όλους τους ναούς, Ευαγγελιζόμενος τον Χριστό και κηρύττων  την αγάπη Του και το άπειρο έλεος Του. Πολλοί είναι αυτοί που συζητούν σήμερα την κατάσταση της υγείας του αφού το γήρας ού γαρ ήλθε μόνον.
Ο ίδιος προφανώς το έχει καταλάβει και σίγουρα όταν έλθει η ώρα της πραγματικής δύσκολίας  θα πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις του.
Πάντως αυτή την ώρα περιστοιχίζεται από άξιους και ικανούς  συνεργάτες αλλά και από τα πνευματικά του αναστήματα, τους Ιεράρχες εκείνους  που ανέδειξε στην Εκκλησία μας οι οποίοι τον συμπαρίστανται σε όλα και αναπληρώνουν τα κενά. Αυτό όμως, που πρέπει να πούμε  και το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο για τη Θεσσαλονίκη είναι ότι ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος αλλά ούτε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ήθελαν  αυτή τη στιγμή  να τύχαινε μια εκλογή για  την Θεσσαλονίκη. Οπότε αυτό που πρέπει είναι  να ευχόμαστε να κρατήσει ο Θεός τον Γέροντα Άνθιμο σώο, έντιμο, υγιή και μακροημερεύοντα! Σίγουρα ο Θεός έχει το σχέδιό Του.

•Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος Γαρύφαλλος  είναι 85 ετών. Εξελέγη το 1988 σε ηλικία 54 ετών, χάρη στην επιμονή του Γέροντά του αειμνήστου Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου Ψαριανού που ήθελε πραγματικά να δεί τον Ιερόθεο Μητροπολίτη. Έφτασαν στο σημείο να εκπαραθυρώσουν άρον άρον τον Γέροντα Λήμνου Παντελεήμονα για ασήμαντη αφορμή, για μία ένταση
που καλλιεργήθηκε τεχνιέντως  για να αδειάσει η Μητρόπολη  και να εκλέξουν τον επόμενο. Και εξέλεξαν τον Ιερόθεο παρά την αρνητική δημοσιότητα που είχε πάρει η εκλογή του. Ο Σεραφείμ πείσμωνε με κάτι τέτοια και δεν έκανε πίσω. Έφτανε μέχρι το τέλος. Ηγέτης.
– Στο σπίτι μου κάνω κουμάντο εγώ!!Α ρε πάγαινε από δώ, έλεγε σε κάθε  αντιφρονούντα.
Ο Σεβ.  Λήμνου Ιερόθεος τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να έχει ατονίσει τόσο την διοικητική παρουσία του στην Μητρόπολη  αλλά κυρίως την λειτουργική,  στις θείες λειτουργίες μαι λοιπές ακολουθίες της Εκκλησίας μας – μολονότι ήταν ιδιαίτερα φιλακόλουθος και καλλίφωνος Ιεράρχης.
Μάλιστα τελευταία,  στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ενώ έδωσε το παρών στο ακριτικό νησί ο  Αρχηγός  της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αυριανός  Πρωθυπουργός  της Χώρας  Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Υφυπ. Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης  ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Μητροπολίτης ήταν  από όλα απών! Ούτε κάν στην δοξολογία δεν παρέστη. Ως γνωστόν αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα αλλά το μυαλό ξυράφι και η φωνή στεντόρεια. Και όμως, δεν μπήκαν στον κόπο οι συνεργάτες του να τον πάνε μέχρι τον Καθεδρικό ναό της Μύρινας ώστε  να προστεί της δοξολογίας, έστω  ιστάμενος επί της ωραίας Πύλης ,   ενώπιον των υψηλών και επισήμων επισκεπτών του νησιού.
Αντ´αυτού  έστειλε ως εκπρόσωπό του έγγαμο ιερέα της Μητροπόλεως  ο οποίος κρατώντας το δεσποτικό μπαστούνι και φέρων τον επιστήθιο Σταυρό ανέβηκε στον Δεσποτικό Θρόνο, προσπαθώντας  να γεμίσει το «κενό» που μοιραία υπήρχε εκ  της απουσίας του Μητροπολίτη.  Αλλά ο λαός της Λήμνου, μαθημένος καθώς είναι τα τελευταία χρόνια με το φαινόμενο αυτό, ούτε καν τον αναζήτησε!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε επίσκεψή του στο νησί πριν λίγο καιρό  συζήτησε ακροθιγώς λένε οι πληροφορίες μας  με τον Γέροντα Ιεράρχη την κατάστασή του  αλλά δεν απέδωσε η κουβέντα που είχαν.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γέρων Ιεράρχης είπε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο  ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί αρκεί η Ιεραρχία να εκλέξει ως διάδοχό του συγκεκριμένο κληρικό.  Ο Αρχιεπίσκοπος, όμως, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν θα γίνει αποδεκτός ο κληρικός  από την Ιεραρχία λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Έκτοτε το θέμα έχει παγώσει. Σίγουρα η περίπτωση του Σεβ. Γέροντα Λήμνου Ιεροθέου  θα μας απασχολήσει το προσεχές διάστημα και η Ιεραρχία και πρωτίστως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα κληθούν να λάβουν  αοβαρες αποφάσεις. Η κατάσταση στο ακριτικό νησί της Λήμνου αλλά και στον Άγιο Ευστράτιο που φυλάττει τις Θερμοπύλες του Αιγαίου έχει ξεφύγει ! Οι κάτοικοι των δύο νησιών μας είναι χωρίς την πνευματική φροντίδα του άλλοτε δραστήριου  Ποιμενάρχη τους, όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί οι σωματικές του δυνάμεις τον έχουν πλέον  εγκαταλείψει.

•Ο Σεβ.Μητροπολίτης Θήρας Επιφάνιος Αρτέμης.  Είναι 85 ετών. Εξελέγη το 2003 στην ηλικία των 69 ετών. Το 1984 έγινε για πρώτη φορά προσπάθεια να εκλεγεί Μητροπολίτης Θήρας, αλλά  μία τεχνητή και κατευθυνόμενη ένταση που δημιουργήθηκε τότε  εις βάρος του,του έκοψε το δρόμο της προαγωγής. Έκτοτε παρέμεινε ως ηγούμενος  στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισας στην Αμοργό. Εκεί τον γνώρισε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος όταν είχε επιλέξει από τα έτη που ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος  το ωραίο κυκλαδονήσι ως τόπο των θερινών του διακοπών, εξαιτίας του π. Θωμά Συνοδινού στενού συνεργάτη του και πνευματικού αδελφού του Σεβ. Θήρας Επιφανίου.
Ο π. Θωμάς μας έκανε όλους τους …Χριστοδουλικούς να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε την Αμοργό. Και το συνέχισε αυτό και στα χρόνια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Β ´.
Ο Χριστόδουλος που ήταν πάντα ευγνώμων προς εκείνους που του έδειχναν αγάπη ευθύς ως εξελέγη Αρχιεπίσκοπος έβαλε στόχο του την προαγωγή του Επιφανίου.
Το 2003 και αφού προηγουμένως είχε παραιτηθεί ο προκάτοχός του Σεβ. Θήρας Παντελεήμων Ρίζος για λόγους υγείας, εξελέγη νέος  Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και νήσων  ο Επιφάνιος. Παρά τα χρόνια του προσπαθεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της πολυνησιακής Μητρόπολης που ποιμαίνει κατά τρόπο ευάρεστο και  αποτελεσματικό. Οργώνει στεριά και θάλασσα και φροντίζει ο λόγος του Ευαγγελίου να ακούγεται σε όλα τα νησιά  που έχει στην πνευματική του  ευθύνη . Το εντυπωσιακό  με τον Γέροντα Θήρας Επιφάνιο είναι ότι και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον εκτιμά και τον αποδέχεται ως Ιεράρχη  και συχνά αφηγείται στους συνομιλητές του περιστατικά τα οποία  έχει βιώσει με τον Επιφάνιο κατά τις Συνοδικές περιόδους που ήταν Συνοδικό μέλος. Δεν γνωρίζουμε τί μέλλει γενέσθαι για την περίπτωση αυτή. Το βέβαιο είναι ότι για την επόμενη μέρα, όποτε έλθει αυτή, θα αναμιχθούν σημαντικοί παράγοντες του εκκλησιαστικού μας βίου οι οποίοι ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη Μητρόπολη ως τόπο καταγωγής τους αλλά και ιδιαιτέρως για τον Γέροντα Θήρας Επιφάνιο  τον οποίο σέβονται και υπολήπτονται ως πνευματικό τους πατέρα.

• Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας  Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.
Είναι 83 ετών.Εξελέγη το 1984, σε ηλικία 46 ετών, σε δεύτερο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, μετά την διχοτόμηση που έγινε στην άλλοτε ενιαία Μητρόπολη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας . Το 1995 μετά την Κοίμηση του Γέροντα Μαντινείας Θεοκλήτου μετετέθη χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία  στον τόπο καταγωγής του. Άλλωστε είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα  στη Ναύπακτο με την Μονή της Μεταμορφώσεως. Ο Αλέξανδρος συνδέεται με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από τα νεανικά τους χρόνια. Μάλιστα κατά τα έτη που συνυπηρετούσαν στην Σύνοδο ως Γραμματείς συχνά τους βλέπαμε να φεύγουν μαζί και να αποδρούν σε κοντινές εξορμήσεις στο λεκανοπέδιο και να επιδίδονται σε ατέλειωτες συζητήσεις και σχέδια  για την επόμενη μέρα στην Εκκλησία. Ο Σεβ. Μαντινείας Αλέξανδρος ανήκε πάντα στο στενό πυρήνα υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου τον οποίο ψήφισε και στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 1998 και του 2008.Γιαυτό και ο Αρχιεπίσκοπος εξέλεξε και τους δύο Θεοκλήτους: τον έναν, τον Θεόκλητο Αθανασόπουλο,  σε Μητροπολίτη Ιερισσού και τον δεύτερο, τον  Θεόκλητο Ντούλια σε Επίσκοπο. Το 2005, επί Χριστοδούλου είχε εκλεγεί Μητροπολίτης Πατρών ο Χρυσόστομος Σκλήφας εκ Τριπόλεως ορμώμενος. Όλοι τους πνευματικά αναστήματα του ευγενικού και αρχοντικού Γέροντα Μαντινείας Θεοκλήτου.
Ο Σεβ. Αλέξανδρος  παρά τα 83 χρόνια του  σήμερα ανταποκρίνεται με νεανικό σφρίγος στα αρχιερατικά του καθήκοντα. Και όχι μόνο. Συχνά βλέπουμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες του σε αγροτικές ασχολίες και άλλες χειρωνακτικές εργασίες. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον η διαδοχή του.

• Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος Λενής. Είναι 81 ετών . Εξελέγη το 1976 ως Αρχιγραμματέας της Συνόσου,   Επίσκοπος Ταλαντίου. Υπήρξε μαζί με τον Γέροντα Πειραιώς Καλλίνικο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο ιδρυτικό  μέλος της άλλοτε ισχυράς και κραταιάς Εκκλησιαστικής Οργάνωσης  ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ. Το 1978, εξελέγη Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.   Συνεδέθη ιδιαιτέρως με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ
με τον οποίο μπορούσε να συνεργαστεί παρά τις διαφορές που είχαν στις αντιλήψεις τους. Ο Σεραφείμ μέχρι το τέλος εμπιστευόταν τον Αμβρόσιο και συχνά κουβέντιαζε μαζί του ιδέες και
σχέδιά του. Με τον Χριστόδουλο πέρασαν πολλά μαζί αλλά μια ζωή θα μένει αναπάντητο το ερώτημα: γιατί του φέρθηκε ανάδελφα  απο τον πρώτο χρόνο  που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος και τον έφερε πολλές φορές σε δύσκολη θέση.. Λες και είχε απωθημένα μαζί του. Κάτι που δεν έκανε στον Ιερώνυμο.
Εδώ και τρία χρόνια ο Αμβρόσιος χωρίς να έχει προβλήματα υγείας προαναγγέλει σε φάσεις την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία. Δεν γνωρίζουμε τί σκέφτεται να κάνει και πως θα γραφεί  η τελευταία πράξη αυτής της πολυκύμαντης ποιμαντορίας. Το βέβαιο είναι ότι περιμένουν πολλοί μνηστήρες για την επόμενη μέρα και κανείς
δεν ξέρει  πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες μέχρι τότε. Το βέβαιο πάντως είναι ότι θέμα παραίτησης δεν υφίσταται πλέον. Και γιατί να υφίσταται όταν υπάρχουν Ιεράρχες που θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί ενώ ο Αμβρόσιος είναι πάντα μαχητικός και στις επάλξεις.

• Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως και Κονίτσης ΑνδρέαςΤρεμπέλας. Είναι 80 ετών. Εξελέγη το 1995 στην ηλιακία των 44 ετών. Διαδέχθηκε τον Εθναρχικού χαρακτήρα, μεγάλο Ιεράρχη Σεβαστιανό. Η εκλογή του έγινε μετά από ένα ισχυρό μέτωπο που δημιουργήθηκε   από την  ίδια την Ιεραρχία κόντρα στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ που παρασυρμένος από νεωτεριστές, νεοταξικούς και απάτριδες ήθελε να εκλέξει ως διάδοχο του Σεβαστιανού -τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω, είχε γείτονα όταν ήταν Μητροπολίτης Ιωαννίνων-  έναν Ιεράρχη που θα λειτουργούσε  ως αντίπαλον δέος του Σεβαστιανού για να ξεχαστεί και να απομυθοποιηθεί. Η Ιεραρχία όμως εξέλεξε τον Ανδρέα πολύτιμο συνεργάτη του Σεβαστιανού.
Ο Ανδρέας ποτέ δεν έγινε Σεβαστιανός, αλλά στα 24 χρόνια που ποιμαίνει την ακριτική αυτή Μητρόπολη ακολούθησε εν πολλοίς τη γραμμή και  τα βήματα του μεγάλου προκατόχου του  και ανταποκρίθηκε με σθένος στο ιερό και εθνικό χρέος του.
Συχνά διαβάζουμε μνημειώδεις ανακοινώσεις και δηλώσεις του γενναίου Γέροντα Ιεράρχη Ανδρέα  με τις οποίες βάζει στις θέσεις τους τους πολιτικούς και λοιπούς ενδοτικούς που κατευθύνουν  τις τύχες αυτής της χώρας.
Τελευταία έχουν  υπάρξει κάποιες φήμες που λένε  ότι ο Σεβ. Ανδρέας θέλει να παραιτηθεί και να παραδώσει την σκυτάλη του έργου του σε νεώτερο κληρικό για να συνεχίσει αυτά που ξεκίνησε ο Σεβαστιανός και κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία και ο Ανδρέας.Δεν ξέρουμε τί θα πράξει. Αλλά καλόν είναι να το πράξει σύντομα πριν το προλάβουν οι άλλες φήμες που κυκλοφορούν και  οι οποίες λένε ότι την Μητρόπολη αυτή στην οποία διακρίθηκε και έλαμψε ως αστέρι φωτεινό ο Μακαριστός  Σεβαστιανός, κάνει πλέον κουμάντο λαικός συνεργάτης του Μητροπολίτη Ανδρέα, ο οποίος έχει μεταβληθεί στον φόβο και στον τρόμο των  κληρικών και των λαϊκών. Μήπως θάπρεπε  ο σεβαστός Γέρων Δρυινουπόλεως να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στα ενδότερα της ιστορικής  Μητροπόλεώς του πριν είναι αργά;

• Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος Σπηλιώτης. Είναι 79 ετών.
Εξελέγη το 1980 σε ηλικία 40 ετών, ως διάδοχος του αιφνιδίως αποβιώσαντος Μονεμβασίας και Σπάρτης Ιεροθέου.
Ήταν η πρώτη εκλογή- θρίλερ της νεώτερης εκκλησιαστικής ιστορίας μας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ τότε ήθελε να προωθήσει τον  Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Μάξιμο Ξύδα. Η Ιεραρχία όμως τάχθηκε κατά της εκλογής αυτής. Και η ειρωνεία ευρίσκεται στο γεγονός ότι αυτός που πρωτοστάτησε στην ανατροπή της αρχιεπισκοπικής επιλογής  ήταν ο τότε Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος.Και η ειρωνεία είναι ότι ο Μάξιμος υπήρξε ο Αρχιτέκτων της εκλογής Χριστοδούλου σε Αρχιεπίσκοπο το 1998. Είχαν γίνει στο μεταξύ φίλοι και είχαν αποκαταστήσει επικοινωνία χάρη στη διαμεσολάβηση του τότε Πρωτοσυγκέλλου Δημητριάδος Θεοκλήτου Κουμαριανού, μετέπειτα Θεσσαλιώτιδος και νυν Βρεσθένης.
Ο Χριστόδουλος είχε   συνεννοηθεί τότε  με τον Γέροντα Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη για  να προωθήσουν τον δικό του Πρωτοσύγκελλο Ευστάθιο Σπηλιώτη. Η ιδέα αρχικά ακούστηκε ως εξωπραγματική αφού κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσαν να υπερκεράσουν την δύναμη του παντοδύναμου τότε Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ,ο οποίος ήταν μόλις έξι ετών Αρχιεπίσκοπος. Και όμως τα κατάφεραν. Διότι σε αυτό συνέδραμαν και άλλοι δυναμικοί Ιεράρχες. Οι δύο υποψήφιοι ισοψήφισαν και εξελέγη ο Ευστάθιος, ο οποίος  στα πρεσβεία ιερωσύνης ήταν μεγαλύτερος  του Μαξίμου,  κατά μία εβδομάδα. Όπως ακριβώς συνέβη τώρα στην εκλογή του Γλυφάδας.  Ο Σπάρτης Ευστάθιος εξελίχθηκε σε σώφρονα και δυναμικό Ιεράρχη. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ομιλητικός και παρεμβατικός στα ΜΜΕ αλλά ο λόγος του οσάκις παίρνει θέση για διάφορα θέματα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Υπήρξε υποψήφιος Αρχιεπίσκοπος το 2008 μετά την Κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ο οποίος τον εκτιμούσε και εμπιστευόταν ιδιαιτέρως. Όλοι πίστευαν το 2008 ότι θα ήταν ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος. Κακοί χειρισμοί όμως, από Ιεράρχες που τον στήριζαν, κακή προετοιμασία και άτολμη  συμπεριφορά του ιδίου  σε επιθέσεις και ενέδρες  που έστησαν οι επιτήδειοι και αδίστακτοι καιροσκόποι της εποχής εκείνης  τον αποδυνάμωσαν και εγκαταλείφθηκε ακόμη και από τους ακραιφνείς Χριστοδουλικούς, οι οποίοι  όλοι πίστευαν ότι θα τον ψήφιζαν μονοκούκι.
Χαίρει άκρας υγείας και δεν υπάρχει θέμα διαδοχής του στο εγγύς μέλλον. Μάλιστα κάποιοι που τον σέβονται και τον εκτιμούν ιδιαιτέρως εικάζουν ότι αν υπάρξουν εξελίξεις στον εκκλησιαστικό χώρο μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο για την επόμενη μέρα, δεδομένου ότι τον σέβονται και τον εκτιμούν όλοι οι Ιεράρχες.

• Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας Φούντας.
Είναι 78 ετών.
Ιεράρχης που διακρίνεται για τον Ιεραποστολικό ζήλο του και τον πνευματικό λόγο του.  Η Εκκλησία τον έταξε να ποιμάνει μια μικρή αλλά ιστορική Μητρόπολη, την οποία εποίμαναν εξέχουσες εκκλησιαστικές προσωπικότητες. Ο Ιερεμίας ήταν επιλογή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Τον είχε επιλέξει από την πρώτη στιγμή που  ανήλθε στον Αρχιεπισκοπικό χρόνο. Ήθελε η Ιεραρχία να εμπλουτιστεί με Ιεράρχες που διέθεταν πλούσιες πνευματικές γνώσεις και είχαν την παρρησία που διέθετε ο Ιερεμίας.
Μπορεί να ανήκει στο τμήμα των Γερόντων Ιεραρχών αλλά είναι μόνον 13 έτη Αρχιερεύς, αφού εξελέγη το 2006, στην ηλικία των 65 ετών.
Κάποια στιγμή είχαν οργιάσει οι φήμες που τον παρουσίαζαν με σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλα αποδείχθηκαν τζούφια αφού ο Σεβ. Γόρτυνος επιτελεί τα καθήκοντά του με συνέπεια  και ανταποκρίνεται σε  κάθε κάλεσμα της Εκκλησίας. Είναι σίγουρο πάντως ότι ανήκει στο είδος Ιεραρχών που δεν είναι δεμένοι με την καρέκλα τους και αν καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά  του θα δρομολογήσει τις εξελίξεις όπως εκείνος θεωρήσει ότι είναι καλύτερο για την Εκκλησία. Όμως Ιεράρχες με το ταπεραμέντο και την φωνή του Ιερεμία πρέπει να υπάρχουν στην Εκκλησία μας.

• Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος. Είναι 77 ετών. Εξελέγη το 1988 με παρέμβαση του τότε Κορίνθου Παντελεήμονος, ο οποίος τον είχε γνωρίσει ως Αρχιμανδρίτη από τα χρόνια που πήγαινε στη Μυτιλήνη και παραθέριζε στο σπίτι που διέθετε στο Σίγρι. Ο Αρχιεπίσκοπος αρχικά ήθελε να προωθήσει την μετάθεση του τότε Ιερισσού Νικοδήμου Αναγνώστου ο οποίος ήταν από την Μυτιλήνη και  είχε διατελέσει Πρωτοσύγκελλος στην Μυτιλήνη. Όλως αιφνιδίως όμως εμφανίστηκε επιστολή του Γέροντος Μυτιλήνης Ιακώβου Β ´ του Κλεομβρότου, ο οποίος παρακαλούσε τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία να εκλέξουν ως διάδοχό του τον Πρωτοσύγκελλο Ιάκωβο Φραντζή. Μολονότι η επιστολή αυτή αμφισβητήθηκε ως προς τη γνησιότητα του περιεχομένου και της υπογραφής, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ όταν γνώρισε τον Ιάκωβο με παρότρυνση του τότε  Κορίνθου Παντελεήμονος,αποφάσισε να τον προωθήσει  . Και εξελέγη πράγματι Μητροπολίτης  Μυτιλήνης με άνεση, την ίδια ημέρα με τον Λήμνου Ιερόθεο.
Ο Ιάκωβος υπήρξε ένας απλός και ήπιων τόνων Ιεράρχης. Δεν διεκδίκησε ποτέ για τον εαυτό του εύσημα για οτιδήποτε. Άνθρωπος του καθήκοντος. Μπορεί να  παρασύρθηκε κάποιες φορές  σε λάθος αποφάσεις και επιλογές   από κακούς συμβούλους.
Μετά τον θάνατο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ανήκε πάντα στον σκληρό πυρήνα υποστηρικτών του Ιερωνύμου τον οποίο ψήφισε για Αρχιεπίσκοπο και στις δυο Αρχιεπισκοπικές εκλογές, τόσο το 1998 όσο και το 2008.
Σήμερα διέρχεται μία περιπέτεια με την υγεία του και είναι στο στάδιο της αναρρώσεως. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευγνώμων πάντα στη στάση του δεν πρόκειται να κινήσει θέμα διαδοχής του – εδώ δεν το έχει κάνει για άλλους που έχουν χτυπήσει κόκκινο από καιρό, στον Μυτιλήνης θα το κάνει;
Αν όμως, για κάποιο λόγο φτάσουμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τότε είναι βέβαιο ότι θα το διαχειριστεί με την πρέπουσα διακριτικότητα και με σεβασμό προς τον σεβαστό φίλο του Μυτιλήνης. Εκείνοι ωστόσο που εξ αφορμής της ασθενείας του βιάστηκαν να δηλώσουν υποψηφιότητα θα μείνουν με την χαρά αυτή, διότι ακόμη και αν προχωρήσει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή, οι βιαστικοί -κοντινοί και μακρινοί-έχουν ήδη αποκλειστεί!

• Ο Σεβ.Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος Κορακής. Εξελέγη το 2001 και είναι  77 ετών. Δεξιός βραχίων για πολλά χρόνια  του Γέροντος Νέας Κρήνης και Καλαμαριας Προκοπίου, υπήρξε ο βασικός  συνεργάτης του στην προσπάθεια που ανέλαβε το 1974 να οργανώσει την αρτισύστατη Μητρόπολη  εκ θεμελίων. Το επισκοπείο- κόσμημα της Μητρόπολης  το οποίο ανόρθωσε εκ βάθρων ο Προκόπιος ήταν έργο και του προσωπικού μόχθου και των προσπαθειών του Νικοδήμου. Για να το αλλάξει στη συνέχεια  ο διάδοχος του Προκοπίου,  Ιουστίνος, έτσι για να προσθέσει και αυτός τη δική του πινελιά- αν και με τα τόσα ταξίδια που κάνει πότε προλαβαίνει να το χαρεί και να το ζήσει.
Ο Νικόδημος εξελέγη  το  2001 και ήταν  59 ετών . Ήταν μία παράκληση του Γέροντά του Προκοπίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο , να εκλεγεί ο Νικόδημος Μητροπολίτης. Και όταν εχήρευσε η Μητρόπολη Κασσανδρείας ο Χριστόδουλος τον πρότεινε στην Ιεραρχία και εξελέγη πανηγυρικά.  Ο Γέρων Προκόπιος ανήκε στον σκληρό πυρήνα υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τον οποίο ψήφισε για Αρχιεπίσκοπο το 1998. Ο Μακαριστός Σερρών Μάξιμος, μέγας μαιτρ της εκκλησιαστικής διπλωματίας, είχε καταφέρει τον Προκόπιο που ήταν δύσκολος χαρακτήρας και εχθρικά διακείμενος προς την ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ και ειδικά προς τον  τότε Πειραιώς Καλλίνικο, να γίνει δεινός υποστηρικτής της υποψηφιότητας του τότε Δημητριάδος Χριστοδούλου για Αρχιεπίσκοπο. Όταν  ο Γέρων Κρήνης κατάλαβε την ποιότητα του Χριστοδούλου και τις υπεροχικές ικανότητες  που είχε έναντι των άλλων συνυποψήφιων του τον στήριξε με πίστη και σεβασμό.
Ο Νικόδημος  ήταν πάντα στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, χωρίς να δημιουργεί γωνίες με τους άλλους. Είναι  δραστήριος Ιεράρχης και πάντα κρατά χαμηλούς τόνους. Στα χρόνια που ποιμαίνει την ιδιαίτερα τουριστική Μητρόπολη της Μακεδονίας δεν απασχόλησε ποτέ αρνητικά την δημοσιότητα για οποιοδήποτε θέμα. Είναι Ιεράρχης που επιτελεί το καθήκον του στο ακέραιο αναλογιζόμενος πάντα το συμφέρον της Εκκλησίας. Είναι σε καλή κατάσταση και  χωρίς προβλήματα υγείας, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε σενάριο διαδοχής.

• Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και  Κοζάνης Παύλος Παπαλεξίου. Είναι 77 ετών.Εξελέγη το 2004 στην ώριμη ηλικία των 62 ετών. Παρά τα χρόνια του εργάσθηκε  με νεανικό σφρίγος και ικανότητες δρομέα και το έργο του έχει ήδη φανεί και αναγνωρίζεται από εχθρούς και φίλους. Υπήρξε πνευματικό ανάστημα και  στενός συνεργάτης του Σεβ. Καλαβρύτων Αμβροσίου, ο οποίος το 2004,παρά τα πικρά ποτήρια που έδωσε στον Χριστόδουλο με την συχνή κριτική που του έκανε από την πρώτη στιγμή που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος, ζήτησε από τον Χριστόδουλο  να προωθήσει σε Μητροπολίτη τον Παύλο. Ο Χριστόδουλος ανεξίκακος καθώς ήταν το  δέχθηκε ευχαρίστως. Άλλωστε γνώριζε τον Παύλο από πολλά χρόνια ως μέλος της ευρύτερης οικογένειας. Και καταλάβαινε ότι τα χρόνια του δεν του επέτρεπαν να περιμένει άλλο. Αν ήταν εκδικητικός άνθρωπος και εμπαθής  ενδεχομένως να μην ενέδιδε σε παρακλήσεις, αλλά ο Χριστόδουλος είχε ψυχή μικρού παιδιού. Και όταν παρουσιάστηκαν τα κενά στις Μητροπόλεις Κοζάνης και Ελευθερουπόλεως αμέσως σκέφτηκε τον Παύλο. Αρχικά ήταν να πάει ο Παύλος στην Ελευθερούπολη και ο νυν Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος  στην Κοζάνη αλλά στη συνέχεια έκρινε ότι ο Παύλος θα ήταν ιδανικός για την ταλαιπωρημένη Κοζάνη, η οποία έβγαινε μέσα από μία μεγάλη κρίση. Τα πολλά έτη δοκιμασίας του Γέροντος Διονυσίου έφεραν την Μητρόπολη στο χείλος της καταστροφής και της διάλυσης. Η εκλογή  του Αμβροσίου Γιακαλή ως διαδόχου του Διονυσίου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ως γνωστόν παραιτήθηκε για τους δικούς του λόγους. Ο Παύλος κατάφερε να χτίσει ότι γκρέμισαν. Μέσα σε λίγα χρόνια απέδειξε πως μολονότι από την Πελοπόννησο  ήταν ο ιδανικότερος για  να ποιμάνει το λαό της ιστορικής αυτής Μητρόπολης της Δυτικής Μακεδονίας. Τα χρόνια της κρίσης με το Φανάρι χωρίς να  φερθεί με αγένεια και απρέπεια προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Ιεράρχης των Νέων Χωρών που είναι,  τάχθηκε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, στον οποίο μέχρι το τέλος φέρθηκε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Ο Παύλος καλά κρατεί και ασφαλώς δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή που να μας επιτρέπει να κουβεντιάσουμε για την  διαδοχή του.

Αυτός είναι ο χάρτης των Γερόντων της Ιεραρχίας μας. Μερικοί εξ αυτών θα πρέπει να παραδώσουν άμεσα την σκυτάλη στον επόμενο. Κάθε μέρα που περνά προκαλεί ανήκεστον βλάβη στο σώμα της Εκκλησίας και ασφαλώς στην προσωπική τους υστεροφημία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  Ιερώνυμος που κρατά στα χέρια του ως Πρόεδρος της Ιεραρχίας το κλειδί των αποφάσεων πρέπει να αποφασίσει να γυρίσει τον τροχό των κινήσεων  σε μεγαλύτερες στροφές και να προχωρήσει η Εκκλησία άμεσα για μερικές περιπτώσεις που έχουν ξεφύγει. Η Εκκκησία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός! Ούτε των ποιμένων της. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν πρωτίστως οι ίδιοι.
Το έχουμε ξαναπεί: το ζήτημα είναι να έχει κανείς τη δύναμη όχι μόνο να αίρει τον Σταυρό, αλλά και να πηγαίνει ως τον Γολγοθά.
Αν οι ανήμποροι Ιεράρχες μας θεωρούν Γολγοθά την παραίτηση, αυτό είναι, ασφαλώς, ένας λόγος παραπάνω να σπεύσουν να την υποβάλλουν.
« Το δε ανέβη τί εστίν ει μη ότι και κατέβη εις τα κατώτερα μέρη της γης»(Προς Εφεσίους Δ, 9).