🔺Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας
Ο μήνας Φεβρουάριος έχει ιδιαίτερη σημασία για την Μητρόπολη Γερμανίας και τούτο διότι συνδέεται με δύο ουσιαστικά γεγονότα:
α. Στις 5 Φεβρουαρίου του 1963 ιδρύεται με Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο επί Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα, η «Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και Εξαρχία Ολλανδίας και Δανίας».
β. Στις 7 Φεβρουαρίου του 1938 γεννιέται ο Γεώργιος Λαμπαρδάκης, ο νυν Μητροπολίτης Γερμανίας.
Από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεως της Μητροπόλεως ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος βρέθηκε να διακονεί στην Γερμανία, την αρχή ως διάκονος και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Münster και από τις 30 Αυγούστου του 1964 ως αρχιμανδρίτης και εφημέριος στο Βερολίνο.
Με ψυχή ρέπουσα πάντοτε προς το καλό και το αγαθό, ακάματος εργάτης της Εκκλησίας υπηρέτησε με αφοσίωση και τους τρεις προκατόχους του Μητροπολίτες Γερμανίας: Πολύευκτο Φινφίνη, Ιάκωβο Τσαβανάρη και Ειρηναίο Γαλανάκη ο οποίος μάλιστα τον πρότεινε ως βοηθό Επίσκοπό του και εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και χειροτονήθηκε με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ελαίας στις 26 Μαρτίου του 1972, θέση την οποία κατείχε έως της εκλογής και ενθρονίσεώς του στις 8 Νοεμβρίου 1980 στην Βόννη ως Μητροπολίτης Γερμανίας διαδεχόμενος τον Ειρηναίο.
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας είναι ένα μεγάλο καράβι και οι άνεμοι και οι φουρτούνες που αντιμετωπίζει στην εποχή μας είναι πολλές και μεγάλες. Παρόλ᾽αυτά έχει καταφέρει να επιβληθεί στο πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό περιβάλλον που βρίσκεται. Δεν κάνει αγώνα επιβίωσης διότι έχει ριζώσει πια. Προσπαθεί να διατηρεί την ακτινοβολία της και το γόητρό της ψηλά, ως η τρίτη επίσημα αναγνωρισμένη Εκκλησία στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το πηδάλιο της «κιβωτού» της Εκκλησίας της Γερμανίας το ορίζουν χέρια στιβαρά, υπεύθυνα και σταθερά, εφόσον στην θέση του καπετάνιου βρίσκεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνος. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, το έργο που έχει επιτελεσθεί και συνεχίζει να επιτελείται σε όλους τους τομείς είναι γιγάντιο. Η κατάκαρπη και πολύκαρπη ποιμαντική διακονία και η υψηλή συνείδηση του χρέους που διακρίνουν τον Σεβασμιώτατο Αυγουστίνο έχουν αναδείξει την Μητρόπολη Γερμανίας σε πρότυπο και υπόδειγμα για τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου.
Ο Μητροπολίτης Γερμανίας αποτυπώνει στόφα παλιών Φαναριωτών Ιεραρχών των οποίων το παράδειγμα ακολουθεί. Γι’ αυτό παρά την δυναμική του προσωπικότητα, πορεύεται με απλότητα και αποδεικνύεται στοργικός και προστατευτικός προς το ποίμνιό του, τον κλήρο και το λαό. Είναι βραδύς στην επίπληξη και ταχύς στην επιβράβευση. Επικοινωνεί με τους πάντες και επιλέγει να συνεργαστεί με τους κατάλληλους, ενώ απεχθάνεται την αδράνεια και τον αναίτιο εφησυχασμό, ούτε εθελοτυφλεί, ούτε ωραιοποιεί καταστάσεις. Κατά το κοινώς λεγόμενο, ξέρει που πατάει. Η εμπειρία των 44 χρόνων ως Μητροπολίτη έχει μετουσιωθεί σε σοφία. Τα επιτεύγματα αναρίθμητα, όμως ο ίδιος δεν διεκδικεί τίποτα για τον εαυτό του. Άλλωστε οι περισσότεροι τον έχουμε ακούσει να αποδίδει ό,τι έχει γίνει στην Μητρόπολή μας στον Θεό, στους κληρικούς του και στο ποίμνιο. Όταν χρειαστεί να αναφερθεί στο έργο της Μητροπόλεώς του, πάντα χρησιμοποιεί την φράση «εμείς στη Γερμανία», και το εννοεί.
Με την ευκαιρία των γενεθλίων του όλοι εμείς στη Γερμανία, αλλά και όπου γης πνευματικά του παιδιά και φίλοι ευχόμαστε ο Άγιος Θεός να μας τον χαρίζει για πολλά-πολλά χρόνια ακόμη, έτσι όπως τον γνωρίζουμε και όπως είναι, δυναμικό και δημιουργικό, να μας εμπνέει την αφοσίωση και την αγάπη προς την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία. Στην δε Ιερά Μητρόπολη μας ευχόμαστε Χάριτι Θεού να παραμένει εις τους αιώνας ουρανός πολύφωτος στο στερέωμα της Γερμανίας και να αποτελεί ως ακριβοθυγατέρα καύχημα της Κωνσταντινουπολίτιδος Μητέρας Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
ΠΗΓΗ:Φως Φαναρίου