You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Τα βιβλία της Εκκλησίας κράτησαν γλώσσα και πολιτισμό και μας κράτησαν Έλληνες»

Φθιώτιδος Συμεών: «Τα βιβλία της Εκκλησίας κράτησαν γλώσσα και πολιτισμό και μας κράτησαν Έλληνες»

  • Reading time:1 mins read

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών κατά το κήρυγμά του στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Αγίων Πάντων, την οποία τέλεσε στο ιστορικό ορεινό Γαρδίκι Ομιλαίων, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο είναι χτισμένο στον ορεινό όγκο των νοτιοδυτικών παρυφών της οροσειράς των Βαρδουσίων και στεφανώνεται από ένα πυκνό ελατόδασος, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Είναι από τα χωριά, τα οποία ήκμασαν στην ιστορία των αιώνων, αναδεικνύοντας σπουδαίες προσωπικότητες στην κοινωνία του τότε και του σήμερα. Η στρατηγική θέση του χωριού ενώνει τους Νομούς Φθιώτιδος – Ευρυτανίας, Φωκίδος και Ναυπάκτου, καθώς αποτελεί το όριο μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, με προεξάρχοντα τον Εφημέριο του π. Ιωάννη Σουφλερό και τους τοπικούς άρχοντες, επεφύλαξαν θερμή και γεμάτη αγάπη και ενθουσιασμό υποδοχή στον Σεβασμιώτατο.

Ο κ. Συμεών ξεκίνησε τον λόγο του με μία αναφορά στους προσεχείς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τονίζοντας ότι «ίσως θα πρέπει μέσα από αυτόν τον εορτασμό να ξαναδούμε την ταυτότητά μας, τη γλώσσα μας, να ξαναδούμε τις παραδόσεις μας, να μπορέσουμε χωρίς αγκυλώσεις και χωρίς κόμπλεξ και ιδεοληψίες, να δούμε τι ήταν αυτό που μας κράτησε Έλληνες. Αυτό που κράτησε τη συνείδησή μας. Τι ήταν αυτό που κράτησε τη γλώσσα μας, την παράδοσή μας σε αιώνες σκλαβιάς.

Οφείλουμε να αναρωτηθούμε: «πως έγινε αυτό»; Μήπως οι προγονοί μας, είχαν καμία τηλεδιάσκεψη με τους πεφωτισμένους της Ευρώπης; Ήταν σε κανένα «skype» συγχρονισμένοι και έτσι κρατούσαν την παράδοση, τον

Πολιτισμό; Μήπως υπήρχε κανένας τρόπος μαγικός ή διαδικτυακός, ώστε εκείνη την εποχή, οι πεφωτισμένοι της Εσπερίας, να φωτίζουν με τα φώτα τους, τους υπόδουλους Έλληνες; Θα τα ακούσουμε και αυτά και θα τα δούμε να γράφονται, ότι τρόπο τινά, ήμασταν μέσα στο σκοτάδι και έπρεπε να έρθουν κάποιοι φωτισμένοι, συμπατριώτες μας και όχι μόνο από την άνεση της Εσπερίας, από τα τζάκια των Παρισίων, για να μας φωτίσουν και να μας δείξουν το δρόμο προς την ελευθερία».

Στη συνέχεια ο κ. Συμεών, αναφέρθηκε στα βιβλία της Εκκλησίας, με αφορμή το βιβλίο του Πεντηκοσταρίου που ολοκληρώνεται με την εορτή των Αγίων Πάντων, του βιβλίου του Τριωδίου, που προηγήθηκε, και του βιβλίου της Παρακλητικής, της Οκτωήχου, που ανοίγει πλέον για την υπόλοιπη περίοδο του εκκλησιαστικού έτους.

«Αυτά τα βιβλία δεν είναι απλώς βιβλία υμνολογικά και λατρευτικά. Είναι τα βιβλία, τα οποία μας κράτησαν Έλληνες. Τα βιβλία, τα οποία κράτησαν τη γλώσσα. Τέσσερεις αιώνες, μήπως είχαμε δια βίου Εκπαίδευση; Μήπως είχαμε διαδικτυακή επιμόρφωση; Τι μας κράτησε όρθιους; Τα σχολειά και μάλιστα τα κρυφά σχολεία κατά κανόνα. Τα σχολειά που γίνονταν στους χώρους των Ναών και των Μοναστηριών. Έτσι λοιπόν, ένα από τα βιβλία είναι το Πεντηκοστάριο, το οποίο κλείνει σήμερα των Αγίων Πάντων και πριν από αυτό είχαμε ανοίξει το βιβλίο του Τριωδίου. Και αυτά τα δυο βιβλία συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους νοηματικά. Και μάλιστα στην περίοδο της σκλαβιάς τη δύσκολη, αυτά τα βιβλία ήταν βιβλία παρηγοριάς συγχρόνως. ‘Ήταν βιβλία, τα οποία σμίλευαν φρόνημα. Ήταν τα βιβλία τα οποία έδιναν υπομονή, ελπίδα, κουράγιο. Βιβλία που έδιναν έμπνευση σε αγωνιστές, σε κλέφτες και αμαρτωλούς και καπεταναίους, αλλά ήταν και τα βιβλία που παρηγορούσαν κάθε δοκιμασμένο άνθρωπο. Ήταν τα βιβλία της ελπίδας και της νίκης»!

Στη συνέχεια ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στην εορτή των Αγίων Πάντων και στο προσκλητήριο της αγιότητας τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η αγιότητα είναι η Πατρίδα μας, ο προορισμός μας, όλων μας ανεξαιρέτως. Μα και εγώ μπορώ να γίνω Άγιος; Εγώ που έχω τόσες αδυναμίες, τόσα ελαττώματα; Εγώ που έχω τόσα λάθη, εγώ που δεν φέρομαι καλά; Εγώ που δεν ξέρω που πάνε τα τέσσερα, που έχω τόσο καιρό να πατήσω στην Εκκλησία; Ναι και εσύ, αρκεί να το καταλάβεις, να το πιστέψεις, να το αγαπήσεις, να εγκαταλείψεις τον παλαιό σου εαυτό και να γίνεις καινούργιος. Ναι μπορείς! Ναι μπορούμε! Μπορούμε να γίνουμε καλλίτεροι. Μπορούμε να πλησιάσουμε το Θεό. Ναι η αγιότητα δεν είναι παραμύθι. Δεν είναι το όπιο το λαού για να κοιμίζει τους ανθρώπους. Είναι πραγματικότητα ζωντανή, απτή, χειροπιαστή. Πιάστε την. Μην την αφήνετε να σας ξεφύγει, να μας ξεφύγει, να μην πάει η ζωή μας χαμένη. Αμήν».

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Συμεών επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, αλλά και διήλθε πεζός το όμορφο χωριό προκειμένου να έχει μια όμορφη επικοινωνία με τους λιγοστούς του κατοίκους.

Εις ανάμνησιν δε της πρώτης του επισκέψεως στο χωριό, εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων των απανταχού Γαρδικιωτών, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου απανταχού Γαρδικιωτών, Στρατηγός ε.α. κ. Αθανάσιος Νικολοδήμος, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο έναν Σταυρό Ευλογίας, συνοδευόμενο από αληθινές και εγκάρδιες ευχές προς το πρόσωπό του.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ορεινό Γαρδίκι Ομιλαίων μεταξύ των πιστών, παρέστησαν: Ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χατζής, ο Διοικητής του Α.Τ. Σπερχειάδος κ. Γεώργιος Σταθοκώστας, ο Πρόεδρος του Γαρδικίου κ. Ιωάννης Βασιλείου, ο Πρόεδρος των Απανταχού Γαρδικιωτών κ. Αθανάσιος Νικολοδήμος, Στρατηγός ε.α., ο Πρόεδρος των Γαρδικιωτών Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος

Χριστόπουλος, καθώς και ο λόγιος Διδάσκαλος Εκπαιδευτικός κ. Βασίλειος Μαλούκος.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας από Τηλεοράσεως, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», σε παγκόσμια εμβέλεια μέσω του Δορυφόρου της εταιρείας «Hellas Sat» και από Ραδιοφώνου μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm) με τον οποίο συνδέθηκαν και μετέδωσαν και άλλοι τοπικοί Σταθμοί της Λαμίας, καθώς και μέσω διαδικτύου από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Video: Star Κεντρικής Ελλάδος

IMG_7578