Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ πλήθος πιστών και κυρίως νέων παιδιών προσήλθε στο Ποτήριο της Ζωής, μεταλαμβάνοντας του Τιμίου Σώματος και Αίματος του Κυρίου.
Στο ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης, στην Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου και Λοκρίδος, αυτήν που εκόσμησε ο προκάτοχός του, μετέπειτα Αθηνών Νεόφυτος, στην έδρα του Δήμου Λοκρών, τέλεσε σήμερα Μ. Πέμπτη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ πλήθος πιστών και κυρίως νέων παιδιών προσήλθε στο Ποτήριο της Ζωής, μεταλαμβάνοντας του Τιμίου Σώματος και Αίματος του Κυρίου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Το ερώτημα, το οποίο έρχεται μπροστά μας είναι με ποιες προϋποθέσεις, με ποιο τρόπο μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και πως θα αξιωθούμε από το Θεό να μετάσχουμε, όπως μετείχαν οι έντεκα μαθητές του Κυρίου μας και όχι όπως μετείχε ο Ιούδας, γιατί και ο Ιούδας μετείχε στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, έλαβε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας, παρά ταύτα όμως έγινε προδότης, παρά ταύτα όμως ήταν αυτός, ο οποίος έδωσε την χαρακτηριστική βολή θα λέγαμε, η οποία δόθηκε με το φίλημα της προδοσίας και οδήγησε τον Ευεργέτη, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, στον θάνατο, τον οδήγησε στο Γολγοθά, τον οδήγησε στον Άδη.
Ο Χριστός μεταδίδει το Σώμα και το Αίμα Του σε όλους ανεξαιρέτως και στον προδότη και στον αχάριστο και στον ανάξιο. Δε στερεί ούτε και από αυτόν, διότι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι μυστήριο ελευθερίας και όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας είναι μυστήρια ελευθερίας. Εμείς όμως προσερχόμενοι σε αυτό το Μυστήριο της ελευθερίας δεν πρέπει να αναρωτηθούμε και να έχουμε την αγωνία και τον φόβο μήπως και εμείς καταλήξουμε σαν τον Ιούδα, μήπως και εμείς μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας τελικά τον προδίδουμε; τον ανεβάζουμε στο σταυρό; γίνεται για μας «πυρ καταναλίσκον» αυτή η μεγάλη ευεργεσία; Για αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι είναι αυτό, το οποίο θα μας προφυλάξει, τι είναι αυτό, το οποίο θα μας προστατεύσει, για να μη γίνουμε και εμείς αχάριστοι, αγνώμονες, προδότες της αγάπης του Θεού.
Δύο προϋποθέσεις βασικές είναι αυτές οι οποίες απαιτούνται για να προσέλθει κανείς στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας: Ο πόθος για να ενωθεί κανείς με τον Χριστό και η αίσθηση της αναξιότητός, του να αισθάνεται δηλαδή κανείς ότι δεν είναι άξιος για αυτήν τη μεγάλη δωρεά να λάβει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.
Αυτά τα δύο πράγματα, αυτά τα δύο συναισθήματα, αυτές οι δύο καταστάσεις, τον πόθο και την ταπείνωση, με ποιον τρόπο μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε; Αυτό ακριβώς κάνουμε με όλα τα άλλα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, για αυτό και ονομάζεται Μυστήριο των Μυστηρίων η Θεία Ευχαριστία, για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν μπορεί κανείς να μετάσχει στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας εάν δεν έχει συμμετοχή σεβασμό και αγάπη στα άλλα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Δεν μπορεί κανείς να προσέλθει στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας χωρίς να έχει ορθόδοξο βάπτισμα και χρίσμα, δεν μπορεί να προσέλθει κανείς στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας αν δεν έχει ορθόδοξο γάμο και κανονική ιερωσύνη, αν δεν σέβεται την ορθόδοξη κηδεία, αν δεν μετέχει στην αγιαστική ζωή της Εκκλησίας μας, όπως με το Μυστήριο του Ευχελαίου, και κυρίως αν δεν καθαρίζει τους ρύπους της ψυχής και του σώματος και δεν οικοδομεί ορθόδοξο χριστιανικό ήθος μέσα από το Μυστήριο της Μετανοίας, την ιερά εξομολόγηση και την ιατρική θεραπεία που μας δίνει ο πνευματικός μας.
Έχουμε ανάγκη ιατρού και ο άνθρωπος, ο οποίος έχει μπει υπό πνευματική ρύθμιση. ο άνθρωπος. ο οποίος έχει μπει υπό πνευματική αγωγή, αν ακολουθεί τις οδηγίες της Εκκλησίας και του πνευματικού του πατέρα και ρυθμίσει τον εαυτό του, τότε ξέρει πιο εύκολα τι πρέπει να κάνει, πώς να το κάνει.
Αν υπάρχουν αυτά τα δύο ο πόθος και η ταπείνωση τότε θα γεμίζουμε με Χριστό τη ζωή μας και δε θα κινδυνεύουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο τον ολισθηρό και θανατηφόρο και καταστροφικό του Ιούδα. Δια των μυστηρίων λοιπόν μετέχουμε στο Μυστήριο των Μυστηρίων».
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε ποιμαντική και ευχετική επίσκεψη ενόψει του Πάσχα στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Αταλάντης, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την Οσιολογιωτάτη Αγία Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Φιλοθέη και την περί αυτήν Ιερά Αδελφότητα, ανταλλάσσοντας ευχές για καλη Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου