You are currently viewing Ευρωβουλευτής,Μανώλης Κεφαλογιάννης :«Η Συνθήκη της Λωζάννης ορίζει ελληνική εθνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και θρησκευτική (μουσουλμανική) μειονότητα στη Θράκη».

Ευρωβουλευτής,Μανώλης Κεφαλογιάννης :«Η Συνθήκη της Λωζάννης ορίζει ελληνική εθνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και θρησκευτική (μουσουλμανική) μειονότητα στη Θράκη».

  • Reading time:1 mins read

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που κάνει λόγο για δήθεν «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη επικαλούμενη τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης που σαφώς ορίζει ότι η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική εθνική μειονότητα και η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική(μουσουλμανική) μειονότητα κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά από αυτή να κρίνει τη συμπεριφορά διαρκούς αμφισβήτησης από πλευράς της Τουρκίας της Συνθήκης της Λωζάννης.

Με έκπληξη διαβάσαμε μία ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών με την οποία «καταγγέλλει» την Ελλάδα για κλείσιμο κάποιων δημοτικών σχολείων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Στη χώρα μου τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλες τις περιφέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης έκλεισαν πολλές σχολικές μονάδες κάτι στο οποίο συνέβαλλε και η μείωση των μαθητών λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη.

Το οξύμωρο της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι ότι επεμβαίνει σε ένα καθαρά εσωτερικό θέμα της Ελλάδος. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ επικαλείται μετ’ επιτάσεως στη συγκεκριμένη ανακοίνωση τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται στην ανακοίνωσή του σε δήθεν «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη ενώ με τη Συνθήκη της Λωζάννης ορίζεται σαφώς ότι η μειονότητα στη Θράκη δεν είναι μία εθνική μειονότητα αλλά μία θρησκευτική μειονότητα. Ενώ οι μουσουλμάνοι πολίτες της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες που απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνει ο κάθε Έλληνας πολίτης.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–          Πως κρίνει τη συμπεριφορά της Τουρκίας που διαρκώς αμφισβητεί μία Διεθνή Συνθήκη, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης;

–          Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να υπάρξει από πλευράς της Τουρκίας -που παραμένει υπό ένταξη κράτος- σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης;