Η Ακολουθία του Εσπερινού επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου, εορτή κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφειμ, τελέστηκε σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς.
Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.Δανιήλ, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, Κορωνείας κ.Παντελεήμονος, Σύρου κ.Δωροθέου, Γλυφάδας κ.Αντωνίου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρα, Μεγάρων κ.Κωνσταντίνου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ.Φιλοθέου και του οικείου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.
Κατά την σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ τόνισε πως τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως δεν υπάρχει σπουδαιότερη και ιερότερη δυνατότητα εορτασμού από την μνήμη των Αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων, γιατί το αίμα τους «πότισε το δέντρο της πνευματικής μας ιδιοπροσωπίας και διακράτησε την αυτοσυνειδησία μας και την πίστη μας στα τέσσερα αυτά μαύρα ατελείωτα εκατόχρονα της σκλαβιάς».
«Η δική τους θυσία απέτρεψε εξισλαμισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και ευχαριστώντας θερμά για την παρουσία τους τους Αγίους Αρχιερείς, τους παρακάλεσε να μνημονεύουν «υπέρ του ευαγούς κλήρου και του φιλοχρίστου λαού της κατά Πειραιά Εκκλησίας και του ταπεινού και αναξίου αυτής Επισκόπου».
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.Δανιήλ ο οποίος αναφερόμενος στον Άγιο Σεραφείμ, Επίσκοπο Φαναρίου, τόνισε ότι «η μνήμη του είναι σεβασμία και ιερά. ‘’Σεβασμία’’ γιατί με το αίμα του επότισε το δένδρο της ελευθερίας του Γένους μας και ‘’ιερά’’ διότι με το μαρτύριό του εδόξασε τον Θεόν και την Αγίαν Ορθόδοξον πίστιν».
Μίλησε για τα σκοτεινά χρόνια της δουλείας κατά τα οποία «οι χριστιανοί ζούσαν υπό τον τύραννο που καταδυνάστευε το λαό του Θεού» και κάνοντας αναφορά στα όσα έχουν γραφεί από τους ξένους που έζησαν εδώ και διεπίστωναν με τα μάτια τους «τις ταλαιπωρίες, την τυραννία που υφίστατο ο Χριστιανικός κόσμος», υπογράμμισε με έμφαση πως «πουθενά οι Έλληνες και οι Χριστιανοί δεν ήταν ασφαλείς και δεν απολάμβαναν κανένα δικαίωμα». «Σε αυτή την κατάσταση και με αυτές τις συνθήκες ζούσαν οι πρόγονοί μας, οι πατέρες μας», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως «εμείς στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στα δικά τους μαρτύρια και μπροστά στη δική τους μαρτυρία».
«Είναι διαφορετική η δική μας κοσμοαντίληψη από αυτή του ανατολίτη τύραννου», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέροντας τόσο ιστορικά όσο και σύγχρονα γεγονότα που «επιβεβαιώνουν και αποδεικνύουν, την βαρβαρότητα, την σκληρότητα, την απανθρωπιά, την εχθρότητα με την οποία είναι ποτισμένος ο λαός αυτός απέναντι στον Χριστιανισμό». «Αυτά τα πλήρωναν με τη ζωή τους και το αίμα τους οι Ποιμένες της Αγίας μας Εκκλησίας. Αυτοί οι οποίοι ήσαν οι προστάτες του λαού του Θεού και οι οποίοι αναδέχονταν όλες τις ευθύνες για να προστατέψουν τον λαό Θεού, τους Χριστιανούς», τόνισε.
Έκανε λόγο για διαστρέβλωση και διαστροφή της ιστορίας μας «από εκείνους οι οποίοι θέλουν να αλλοιώσουν την ιστορία και την ταυτότητα του Ελληνικού λαού», ενώ αναφέροντας παραδείγματα από τη ζωή του Αγίου Σεραφείμ μίλησε για το φοβερό μαρτύριο που υπέστη όταν του ζητήθηκε «να εξισλαμιστεί, δηλαδή να αρνηθεί τον Χριστό και το ποίμνιό του», και εκείνος δεν δέχθηκε. Τον θανάτωσαν «και εκείνος υπομονετικός για χάρη της πίστεώς του και της μαρτυρίας την οποία έπρεπε να δώσει, υπέστη το μαρτύριο και δοξάστηκε από το Θεό λαβών τον αμαράντινον της δόξης στέφανον», είπε χαρακτηριστικά και συμπληρώνοντας με έμφαση πως «τα αίματα των ποιμένων της Αγίας μας Εκκλησίας έχουν ποτίσει αυτό το δέντρο της ελευθερίας», υπογράμμισε πως 10.000 Αρχιερείς, Ιερείς, Μοναχοί και πολλοί άλλοι άνθρωποι της Εκκλησίας «βρέθηκαν κάτω από τον Τούρκο που ήταν ανηλεής, χωρίς οίκτο».
Αρνούμενος «τις φλυαρίες ότι εμείς περνάγαμε καλά την εποχή της Τουρκοκρατίας» όπως χαρακτηριστικά είπε, σημείωσε ότι «βασανιζόμασταν από την τυραννία, την απανθρωπία, την βαρβαρότητα και την σκληρότητα του λαού αυτού», σε αντίθεση με τους Έλληνες οι οποίοι, όπως είπε, «προσέφεραν στην οικουμένη πολιτισμό και τέχνες και γράμματα και η προσφορά τους ομολογείται υπό πάντων».
«Στους ώμους τους δικούς μας η ιστορία και ο λαός του Θεού έχει εναποθέσει την ευθύνη της διατηρήσεως όχι μόνο της ιστορικής μας μνήμης, αλλά και της ποδηγετήσεως του λαού μας να παραμείνει ο λαός αυτός πιστός στην ταυτότητά του, ότι είμαστε δηλαδή Έλληνες και Χριστιανοί», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.Δανιήλ. «Ας αγωνιστούμε για αυτή την ιερή αποστολή και παρακαταθήκη και ας αναδειχθούμε και εμείς πιστοί φύλακες της ιστορίας μας, της παραδόσεώς μας, του λαού μας και της πίστεώς μας και ας πράξουμε το καθήκον μας όπως μας το δείχνουν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας», κατέληξε.
Ο φετινός εορτασμός ήταν επετειακός, καθώς συμπληρώνονται 420 χρόνια από το μαρτύριο του Αγίου Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου (+1601) και 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.