ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Σύνδεσμος των Ιερέων της Μητρόπολης Βοστώνης, έστειλε επιστολή με ημερομηνία 25 Απριλίου 2022 στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, για αποφάσεις του και συγκεκριμένα για το Καταστατικό, την ανάκλησή του και το ερωτηματολόγιο για το Καινούργιο Καταστατικό.
Υπογραμμίζεται πως πρόκειται για τη δεύτερη ομαδική επίσημη γραπτή έκφραση δυσφορίας μεγάλης μερίδας ιερέων για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, την οποία , μάλιστα, κοινοποιούν στα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Ιερέων ολόκληρης της Αρχιεπισκοπής.
Επισημαίνεται ότι ο Ιερατικός Σύνδεσμος Βοστώνης – Νέας Αγγλίας, είναι από τους μεγαλύτερους αριθμητικά Συνδέσμους ανά την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής.
Στην επιστολή τους οι Ιερείς προς τον Αρχιεπίσκοπο αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα, πως, «εμείς ο Ιερός Κλήρος της Μητρόπολης Βοστώνης σας γράφουμε με σεβασμό από προβληματισμό αναφορικά με το Ερωτηματολόγιο του Καταστατικού».
Σε άλλο σημείο αναφέρουν πως «θεωρούμε ακαθόριστες μερικές από τις ερωτήσεις και επιλογές για απαντήσεις. Πιστεύομε ότι η εταιρία σφυγμομέτρησης στην οποία έχει ανατεθεί από την Εκκλησία μας έχει κάνει μεγάλη ζημιά, διότι για πολλές ερωτήσεις μία τρίτη επιλογή – ίσως πιο ουδέτερη απάντηση – έχει παραληφθεί».
Τονίζουν πως «θα ήταν συνετό να συμπεριληφθεί ένα ευρύτερο φάσμα στο ερωτηματολόγιο το οποίο θα προερχόταν από την Επαρχιακή Σύνοδο, το Συμβούλιο των Πρεσβυτέρων της Αρχιεπισκοπής, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, και τα κοινοτικά συμβούλια των κοινοτήτων για την συγγραφή του. Χαιρόμαστε διότι εκ των υστέρων εστάλη στον κλήρο και στους προέδρους των κοινοτικών συμβουλίων».
Οι ιερείς της Βοστώνης και Νέας Αγγλίας εν συνόλω αναφέρουν επίσης πως το «πιστεύομε πως κάτι τέτοιο απλώς θα μεγεθύνει τις ανεπάρκειες της μορφοποίησης του Ερωτηματολογίου. Επί πλέον ζητούμε διευκρίνηση αναφορικά με το Καταστατικό του 2003. Έχομε την εντύπωση πως το Καταστατικό του 2003 εξακολουθεί να εκκρεμεί, αλλά εάν ισχύει αυτό πως θα μπορούσε η Εκκλησία στην Αμερική να διοικηθεί και να διαποιμανθεί επί του παρόντος; Αντιλαμβανόμαστε πως οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στο Καταστατικό ή στους Ομοιόμορφους Κανονισμούς των Κοινοτήτων, πρέπει να γίνουν όπως περιγράφονται διά της παραδοσιακής διαδικασίας που προβλέπεται από το 25ο Αρθρο του Καταστατικού του 2003. Τότε πώς θα γίνουν οι εργασίες της επερχόμενης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης χωρίς να υπάρχει Καταστατικό;»
Τονίζουν πως «η γνώμη μας είναι πως η κατάργηση του Καταστατικού του 2003 πρέπει να ανακληθεί έως ότου ακουστούν όλες οι γνώμες και να ολοκληρωθεί η διαδικασία θέσπισης ενός καινούργιου Καταστατικού».