You are currently viewing Επισκέπτες και εκτός Νομού στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας

Επισκέπτες και εκτός Νομού στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας

  • Reading time:2 mins read

Επισκέψεις στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας

Πιο αναλυτικά:

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου επισκέφθηκαν το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Δύο δέντρα μια ψυχή”,  που είναι αφιερωμένο στην τέχνη, την τεχνική και τους συμβολισμούς της ξυλογλυπτικής. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, φιλοτέχνησαν το δικό τους ξυλόγλυπτο σκαλίζοντας σαπουνάκια που τους παρείχε το μουσείο μας.

Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 το Βυζαντινό Μουσείο υποδέχθηκε μαθητές του Λυκείου “Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός” Αττικής. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου είδαν, έμαθαν και θαύμασαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Μακρινίτσας.

Μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου επισκέφθηκαν την Τρίτη 7 Μαρτίου ε.έ. το Μουσείο μας, καθώς ξεναγήθηκαν στους χώρους του και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μια εικόνα… χίλιες λέξεις” που είναι αφιερωμένο στην τέχνη, την τεχνική και τα νοήματα της βυζαντινής εικόνας. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, δημιούργησαν την δική τους βυζαντινή εικόνα.

Επίσης, μαθητές του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας επισκέφθηκαν την Τετάρτη 8 Μαρτίου ε.έ. το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘’Αμπέλι μου Πλατύφυλλο”.Γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στο συμβολισμό της αμπέλου. Από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο και από την Τουρκοκρατία μέχρι του νεότερους χρόνους, το αμπέλι, το σταφύλι, το κρασί συνοδεύουν ποικίλες εκφάνσεις της ζωής των Ελλήνων, καθώς είναι συνδεδεμένα όχι μόνο με τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και με την εκκλησιαστική και τη λαϊκή μας παράδοση, τα λαογραφικά έθιμα, με την πολιτιστική μας κληρονομιά διαχρονικά, αλλά και με την οικονομική ευημερία μέσα από την εμπορική διακίνηση των προϊόντων της αμπέλου.Συνυφασμένη  στενά με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, και μάλιστα των Ελλήνων, η καλλιέργεια της αμπέλου, ενέπνευσε τη Μυθολογία και την αρχαία θρησκεία θεός Διόνυσος), τον Χριστιανισμό (Χριστός-Άμπελος), τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ποίηση, τα ήθη και έθιμα. Το αμπέλι, οι καρποί του (τα σταφύλια) και το κρασί πέρασαν από τον αρχαίο στον χριστιανικό ελληνικό κόσμο ως ευλογημένα δώρα του Θεού. Οι μαθητές ανακάλυψαν το σύμβολο της αμπέλου στα εκθέματα του μουσείου και στο τέλος δημιούργησαν και ζωγράφισαν ένα σελιδοδείκτη με το σχήμα του αμπελιού.

Αργότερα την ίδια ημέρα το Μουσείο μας υποδέχθηκε μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Σερρών. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου γνώρισαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Μακρινίτσας. 

Το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας απευθύνει πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και την μαθητική κοινότητα της περιοχής μας να επισκεφθούν την όμορφη και γραφική Μακρινίτσα, να ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου και να συμμετάσχουν σε ένα από τα 5 εκπαιδευτικά προγράμματά του.

Υπενθυμίζεται ότι το ωράριο λειτουργίας του μουσείου είναι:

Από την Δευτέρα έως και την Πέμπτη 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00 π.μ. – 6.00 μ.μ.

Για εκπαιδευτικές επισκέψεις, δράσεις και προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη των εκπαιδευτικών επισκέψεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου κ. Γκαραγκούνη Καλλιόπη καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα.Στοιχεία επικοινωνίας 2428090016, 6978668632

E-mail: [email protected] ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου http://makrinitsamuseum.gr/index.php/el/