Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την 1η και 2α Ιουλίου 2016 η μνήμη του Αγ. Ιωάννου του Μαξίμοβιτς στην γυναικεία Ιερά Μονή Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Τρικόρφου Φωκίδος.
Στην ακολουθία του Εσπερινού προεξήρχε ο Κτήτωρ και Πνευματικός της Ιεράς Μονής Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης πλαισιούμενος από Ιερομονάχους.
Ανήμερα της εορτής προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος πλαισιούμενος από ιερείς της Ι. Μητροπόλεως. Στον μικρό του λόγο ο Σεβασμιώτατος κ. Πολύκαρπος αναφέρθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Μαξίμοβιτς και τον πνευματικό σύνδεσμο του Αγίου με την Μητρόπολη Ισπανίας και Πορτογαλίας, όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Μαξίμοβιτς χειροτόνησε ιερέα στην Ισπανία για τις ανάγκες της εκκλησίας της Ισπανίας. Αναφέρθηκε επίσης στην Εκκλησία ότι είναι το μοναδικό θεραπευτήριο όπου βοηθά τον άνθρωπο ψυχικά, πνευματικά και σωματικά και ότι συνεχίζει να εκπληρώνει τον σκοπό της εφόσον ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να αναδεικνύει αγίους.
Οι πιστοί που παρευρέθηκαν εχθές και σήμερα για να τιμήσουν τον Άγιο Ιωάννη, είχαν την τιμή να προσκυνήσουν το αντερί (το οποίο φυλάσσετται ολόκληρο στην Ιερά Μονή), καθώς τεμάχιο Ιερού Λειψάνου και άλλων ιερών κειμηλίων του Αγίου.
Άγιος Ιωάννης ο Μαξίμοβιτς
Ο όσιος και θεοφόρος πατέρας ημών Ιωάννης Μαξίμοβιτς, γεννήθηκε το έτος 1896 στην κωμόπολη του Χαρκώβου της Ουκρανίας. Το βαπτιστικό όνομα που έλαβε ήταν Μιχαήλ. Από την παιδική του ηλικία είχε ερωτευθει τον Χριστό και μελετούσε αδιάκοπα τούς βίους των Αγίων της Ορθοδόξου πίστεώς μας. Ο ασθενικός στην φύση αλλά ισχυρός στην πίστη Μιχαήλ, αύξανε στην αρετή και στην σοφία και σε όλους ήταν πλέον σαφές ότι «χάρις Θεού ην επ αυτώ».
Στην επανάσταση της Ρωσίας μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Βελιγράδι όπου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεολογία και έλαβε το Πτυχίο του Θεολόγου το έτος 1925. Στην Ιερά Μονή του Μίλκοβ κάρηκε μοναχός λαμβάνοντας το όνομα Ιωάννης. Το 1926 χειροτονήθηκε ιερομόναχος. Ταυτόχρονα διορίστηκε καθηγητής και μεταξύ των ετών 1927 έως 1934 δίδαξε στην Ιερατική Σχολή της πόλεως του Μοναστηρίου (Βιτώλης), στους ναούς της οποίας τελούσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στην Ελληνική γλώσσα προς χάριν των Ελλήνων πού ζούσαν εκεί.
Το έτος 1934 προχειρίστηκε Επίσκοπος Σαγγάης και ξεκίνησε την ιεραποστολική του δράση στην Ασία, συνδυάζοντας ησυχασμό, ασκητική αγωγή, ποιμασία θεάρεστη και φιλανθρωπία μοναδική. Μετά την μετανάστευση του ποιμνίου του στην Αμερική λόγω της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στην Κίνα, ο θαυμαστός Ιωάννης τοποθετήθηκε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Παρίσι να διακονήσει τούς Ρώσσους της διασποράς. Το έτος 1962 εγκαθίσταται στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής προς ειρήνευση της εκεί διχασμένης Ορθόδοξης Ρωσσικής παροικίας. Ο ειρηνοποιός όσιος και ταπεινός επίσκοπος Ιωάννης τα τελευταία χρόνια της ισάγγελης επι της γης ζωής του ήπιε το ποτήρι της συκοφαντίας, για να απολαύσει τα σκηνώματα της θείας δόξας «ως δεδιωγμένος ένεκεν δικαιοσύνης».
Κοιμήθηκε τον ύπνο των δικαίων στις 2 Ιουλίου (19 Ιουνίου π.η.) του έτους 1966 και τάφηκε στο υπόγειο του Καθεδρικού Ναού του Σαν Φρανσίσκο. Το σκήνωμά του έχει δειχθεί πηγή παντοίων ιαμάτων. Στην ανακομιδή το ιερό του σκήνος βρέθηκε άφθαρτο και ευωδιάζον για να δηλώνει σε όλους την δόξα με την οποία τον τίμησε ο Θεός στην αιώνια μακαριότητα.