Εορτάσθηκε με κάθε λαμπρότητα την 4η Σεπτεμβρίου η Μνήμη του Αγίου νέο – Ιερομάρτυρος Γεωργίου ( Καρασταμάτη) του εκ Κρήνης (Τσεσμέ) της Μικράς Ασίας, εις τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καστέλλου Χίου.
Το πρωί τελέστηκε ο όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας προεξάρχοντος του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Χανδρή. Να σημειωθεί ότι τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία των πιστών.
Τιμές στον Άγιο απέδωσε κατά το έθιμο της περιοχής το φορτηγό πλοίο «Δημήτριος Τ.»,με πλήρωμα και με κατοίκους της περιοχής Καστέλλου. Η παρουσία του σκάφους επδωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση στους παρευρισκόμενους αλλά και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής Καστέλλου που βγήκαν από τα σπίτια τους για να δουν το θαλάσσιο θέαμα!
Ο Άγιος Γεώργιος, ο εκ Μικράς Ασίας και η μεγάλη Αγία μας Παρασκευή να τους συνοδεύουν στα ταξίδια τους.
Η εικόνα του Αγίου είναι από το προσκυνητάρι στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καστέλλου.
Ο Βιος του Αγίου Γεωργίου από το Συναξάρι
Γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Ήταν Έγγαμος κληρικός και διακονούσε ως εφημέριος του Ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ενός εκ των τριών ενοριακών ναών του χωριού Αγία Παρασκευή Τσεσμέ.
Στον πρώτο διωγμό του ελληνικού στοιχείου κατά τα έτη 1914-1919 αναγκάστηκε να καταφύγει μαζί με την οικογένεια του στην Ελλάδα, πιθανώς στη Χίο όπως και οι περισσότεροι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής.Στη συνέχεια επανήλθε στην περιοχή Τσεσμέ.
Τον Σεπτέμβριο του 1922, η βιαιότητα των Τούρκων ανάγκασε την πλειοψηφία των Ελλήνων να διαφύγουν ως πρόσφυγες στην μητροπολιτική Ελλάδα. Στο χωριό παρέμεινε ο ιερέας Γεώργιος Καρασταμάτης μαζί με δυο ακόμη γέροντες, τον Γιώργη Μακριδάκη και τον Νικολή Καρακούδα,όπως διασώζει η γραπτή μαρτυρία του συγγραφέα Ιωάννη Αικατερίνη. Συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου, σαν σήμερα, κατά την ώρα της θείας λειτουργίας εισέβαλαν στον Ιερό Ναό άτακτοι και επιθετικοί Τσέτες οι οποίοι ζήτησαν την εκκένωση του ναού. Στην διαταγή τους υπάκουσαν οι δύο γέροντες και εγκατέλειψαν την εκκλησία.
Ο ιερέας Γεώργιος Καρασταμάτης παρέμεινε εντός του ναού και βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τα χέρια των αιμοδιψών Τούρκων. Οι δύο γέροντες, όταν έφυγαν οι ορδές των Τούρκων αφού ολοκλήρωσαν τη σφαγή του Ιερέως,, προσέγγισαν τον ναό και διαπίστωσαν τον μαρτυρικό θάνατο του ηλικιωμένου ιερέα. Ο Γιώργης Μακριδάκης, στη συνέχεια διέφυγε με βάρκα στη Χίο και ως αυτόπτης μάρτυρας των όσων είδε και έζησε, παρέδωσε τη μαρτυρία του αυτή στους συγχωριανούς του.