You are currently viewing Εόρτασε το ιστορικό Μοναστήρι Αγίας Μαρίνας Θεσπρωτίας

Εόρτασε το ιστορικό Μοναστήρι Αγίας Μαρίνας Θεσπρωτίας

  • Reading time:2 mins read
Του π. Ηλία Μάκου
Μέσα στην ερημιά, στη μέση του δάσους, εόρτασε στις 17 Ιουλίου 2021 το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας Χαραυγής Φιλιατών Θεσπρωτίας, μετόχι της Μονής Γηρομερίου.

 

Ο  ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου π. Μεθόδιος και οι ιερομόναχοι π. Αλέξιος και π. Σεραφείμ, που καθημερινά, μέσω της ζωής τους, στέλνουν μήνυμα ότι ο Κύριος μας αγαπά, όλους μας, σε όποια κατάσταση και αν βρισκόμαστε, και μας περιμένει να επιστρέψουμε κοντά Του, ιερούργησαν με πολύ κατάνυξη, ενώ οι πιστοί από διάφορα σημεία της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων συμμετείχαν προσευχητικά στη λατρεία.

Το μετόχι αυτό, που πριν λίγα χρόνια ήταν ένα ερείπιο, με το καθολικό σε κακή κατάσταση και τα κελιά ερειπωμένα, αναστηλώθηκε με φροντίδα του π. Μεθοδίου, μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια και σήμερα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει μοναχούς.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε  χτίστηκε το Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας.

Το έτος 1827 είναι η χρονολογία, που αναγράφεται στην είσοδο καθολικού.    Στη μοναδική εναπομείνασα παλαιά εικόνα στο τέμπλο, υπάρχει η χρονολογία 1829. Τότε  ανεγέρθηκε καινούργιος ναός.

Η λειψανοθήκη αναγράφει χρονολογία 1783 (THC AΓHAC ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΡΤΗΡΟ ΜΑΡΙΝΑ 1783).  Η χρονολογία αυτή προφανώς σχετίζεται με την κατασκευή της λειψανοθήκης.
Ο Αραβαντινός στο έργο του «Περιγραφή της Ηπείρου » (τ. Γ., σ. 149) αναφέρει «μοναστήριον αρχαίον κείμενον κατά την αριστεράν όχθην του ποταμού της Γλούστας παρά το χωρίον Λύκου» χωρίς να παραθέτει άλλες πληροφορίες.
Τα παλαιά εκκλησιαστικά βιβλία δεν σώθηκαν.

Πάντως το Μοναστήρι αυτό υπενθυμίζει στους προσκυνητές, που ευλαβικά φτάνουν ως εκεί και διαβαίνουν την πόρτα του, ότι η πίστη προς το θεό δεν πρέπει να είναι υπόθεση θεωρητική μόνο.

Είμαστε άξιοι του Χριστού, τον αγαπούμε ειλικρινά, όταν η πίστη μας αυτή εκφράζεται και στη ζωή μας.

Όταν την επιβεβαιώνουν τα έργα μας. Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα, που στέλνει διαχρονικά η αγία Μαρίνα με το μαρτύριό της.

Αυτό, το οποίο, τόνισε ο π. Μεθόδιος σε συνομιλίες του με προσκυνητές είναι ότι εκείνο, που σήμερα έχουμε περισσότερο ανάγκη, εκείνο, που απουσιάζει έκδηλα από τις καρδιές μας είναι ο έρωτας του Χριστού, που θα πρέπει να πυρπολεί την ύπαρξή μας.

Και έχει δίκαιο. Εκτιμούμε πως ο Χριστιανισμός μας κοντεύει να γίνει, αν δεν έγινε, μεταφυσική, ηθική, κοινωνική φιλοσοφία, φιλανθρωπία και καλά έργα και κινδυνεύει να παύσει να είναι αγαπητική σχέση και ερωτική κοινωνία του ανθρώπου με το θεό. Μάλλον ζούμε το δράμα ενός ανέραστου Χριστιανισμού.