Του π. Ηλία Μάκου
Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης τον Δεκαπενταύγουστο ιερούργησε στο καθολικό της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, η οποία εόρτασε λαμπρά, στο χωριό Μπομποστίτσα,
Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή της Παναγίας και χαρακτήρισε την εορτή της Κοιμήσεως την πιο κορυφαία από τις Θεομητορικές εορτές με κεντρικό πρόσωπο την Παναγία Παρθένο, αλλά και Μητέρα του Ιησού. στη γλώσσα των ανθρώπων.
Και πρόσθεσε ότι η γιορτή ονομάζεται” Πάσχα του Καλοκαιριού”, επειδή η Παναγία διέφυγε από το θάνατο και αυτή είναι μια νίκη, όχι μόνο της Θεοτόκου, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, καθώς Εκείνη αντιπροσωπεύει ολόκληρη την ανθρώπινη πλευρά”.
Προς το τέλος της θείας λειτουργίας έγινε λιτανεία της εικόνας της Κοιμήσεως
Ο θάνατος στο πρόσωπο της Παναγίας ονομάζεται “κοίμησις”, κάτι, που αποκαλύπτει και το περιεχόμενό του.
Δεν είναι, δηλαδή, εξαφάνιση, αλλά ύπνος. Και η κοίμηση της Παναγίας προϊδεάζει και για τη δική μας κοίμηση, αλλά και για την ανάστασή μας.
Η κοίμηση της Παναγίας έχει τη μορφή μιας διάβασης και “μετάστασης” από τα παρόντα και απατηλά στα αιώνια και ουσιώδη.
Το μεγάλο θαύμα είναι ότι ο τάφος από κατοικητήριο θανάτου γίνεται τόπος παραδείσου. Ο χώρος και τρόπος της οδύνης και του πόνου μεταβάλλεται σε ουράνιο θάλαμο ζωής και αθανασίας.
Στο πρόσωπο της Παναγίας και στο γεγονός του θανάτους συνυπάρχουν τα ασύμβατα, ο θάνατος και η ζωή.
Η ζωή της Παναγίας είναι έκφραση, κατά ουσιαστικό τρόπο, της πίστης, της καθαρότητας και της αγιότητας.
Ας γνωρίζουν ὀλοι οι άνθρωποι ότι η Θεοτόκος ως Μητέρα προστατεύει κάθε δοκιμαζόμενο.
Το βαθύτερο νόημα της λαμπροφόρας εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ότι από το βαθμό της σχέσης μας και της κοινωνίας μας με την Παναγία εξαρτάται η αναζωοποίσή μας εν Χριστώ.
Η ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΚΟΥ ΜΠΟΜΠΟΣΤΙΤΣΑΣ
Δεν είναι γνωστό πότε χτίστηκε αρχικά η Μονή, αλλά ο ναός, που υπάρχει σήμερα άρχισε να οικοδομείται το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2019, ενώ΄νωρίτερα, την περίοδο 2004-2005 οικοδομήθηκαν νέα κελιά.