You are currently viewing Το δράμα της ελληνικής παιδείας στην Αμερική
Την κοινότητα του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Το δράμα της ελληνικής παιδείας στην Αμερική

  • Reading time:1 mins read

Ενδιαφέροντα ήταν τα όσα είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως – για το έργο των Ελλήνων εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ, κατά την επίσκεψή της στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, το πρωί της Κυριακής.

Είπε ανάμεσα στα άλλα, πως «θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του έργου της Εκκλησίας μας, τη σημασία του έργου της Ομογένειας, τη σημασία του έργου των σχολείων μας. Είναι αυτονόητο ότι στόχος είναι η διάδοση της γλώσσας. Δεν είναι όμως μόνο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός, είναι οι αρχές, είναι οι αξίες του τόπου μας που μεταλαμπαδεύονται στη νέα γενιά από το εξαιρετικό έργο που γίνεται στα σχολεία μας». Μπράβο της!

Δυστυχώς από την πλειάδα των παραγόντων που ήταν παρόντες «για τη διάδοση της γλώσσας» έλειπε ο υποδιευθυντής Παιδείας, ο ιερέας Γρηγόριος Τσαμκόπουλος, για να συμβάλλει κι αυτός στις ιδέες και τα οράματα «για τη διάδοση της γλώσσας».

Ξέρει πολλά αυτός όντας «γνωστός τω αρχιερεί», όπως λέει και η κινηματογραφική ταινία, ξέρει «τα μυστικά της Δέσπως».

Βέβαια όλοι αυτοί οι παράγοντες, κληρικοί και λαϊκοί, που είδα στις φωτογραφίες είναι έμμισθοι υπάλληλοι. Αλλοι πληρώνονται αδρά, άλλοι όχι και τόσο αδρά και άλλοι έχουν βουλιμία για φωτογραφίες. Ο μόνος που ήταν εκεί ευεργέτης μέγας της Παιδείας που έβαλε και βάζει το χέρι στην τσέπη ήταν ο Στέφανος Τσερπέλης, ο οποίος χρηματοδότησε το Απογευματινό Σχολείο, το οποίο φέρει το όνομά του και της συζύγου του Αρετής. Ολοι οι άλλοι είναι μόνο για λόγια πτερόεντα και φωτογραφικά στιγμιότυπα. Κι αυτό είναι το δράμα της Ελληνικής Παιδείας. Ναι, αυτό.