ΒΟΣΤΩΝΗ. Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Upper Darby (Απερ Ντάρμπι) της Πενσυλβάνιας γιόρτασε πρόσφατα την 75η επέτειο από την ίδρυσή της, με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προέστη ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος, καθώς επίσης και με επίσημο δείπνο.
Την Ελλάδα αντιπροσώπευσε ο γενικός πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας. Η ιστορία της κοινότητας ξεκίνησε το έτος 1939.
Πρόσφατα η κοινότητα απόκτησε καινούργιο ιερατικό προϊστάμενο τον π. Γρηγόριο Γκίλμπερτ, ο οποίος άρχισε την ιερατεία του την 1η Σεπτεμβρίου. Στην ερώτηση πώς πηγαίνουν τα πράγματα, είπε «καλά, οι άνθρωποι με υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα και ξέρετε αυτή η ενορία είναι πολλή δραστήρια, έχουμε πολλά προγράμματα, η εκκλησία βουίζει από δραστηριότητα, μπαινοβγαίνει κόσμος έχουν πολύ στενή επαφή με την Εκκλησία, πράγμα που είναι ανήκουστο εδώ στην Αμερική να έχει ο κόσμος τέτοια επαφή με την Εκκλησία».
Οταν τον ρωτήσαμε πόσες οικογένειες έχει η κοινότητα, σχολίασε πως «είναι δύσκολη ερώτηση, στα χαρτιά έχουμε πάνω από τριακόσιες, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές οικογένειες οι οποίες ας πούμε δεν είναι επίσημα μέλη, αλλά εκκλησιάζονται εδώ και τη θεωρούν δική τους την ενορία, τελούν τα μυστήρια εδώ».
Ο π. Γρηγόριος ήταν πραγματικά η έκπληξη της συνέντευξης, διότι όταν του είπαμε πως το επώνυμό του δεν παραπέμπει σε ελληνικό όνομα και ότι μιλά τόσο άπταιστα την ελληνική γλώσσα, είπε, χαμογελώντας: «όχι, είναι αμερικανικό, αλλά μαθαίνω την ελληνική γλώσσα εδώ και είκοσι χρόνια, έχω Μπάτσελορ, Μάστερ και Διδακτορικό στα Αρχαία Ελληνικά και στα Λατινικά. Οταν ξεκινάς από τα Αρχαία τα Νέα Ελληνικά είναι πιο εύκολα».
Ο π. Γρηγόριος γεννήθηκε και ανατράφηκε στο Νόξβιλ, Τενεσί. Αφού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, σπούδασε Ελληνική και Λατινική Φιλολογία στο Κολέγιο Ντέιβιντσον, στη Βόρεια Καρολίνα, όπου γνώρισε την Πρεσβυτέρα Αικατερίνη, η οποία σπούδασε την Κλασσική Φιλολογία και αυτή. Αφού πήρε το πτυχίο, δίδασκε τα Λατινικά σ’ ένα ιδιωτικό Λύκειο στο Νάσβιλ, Τενεσί.
Είπε ότι «ξεκίνησα να μαθαίνω τα Αρχαία Ελληνικά όταν ήμουν στην πρώτη τάξη του Πανεπιστημίου, άρχισε και η περιέργεια για τη Νέα Ελληνική και συνέχισα». Εκείνο που τον προσέλκυσε στη μαθητεία της ελληνικής γλώσσας, είπε ότι «ήταν η επιθυμία μου να διαβάσω την Αγία Γραφή στο πρωτότυπο, ήμουν μέλος της Βαπτιστικής Εκκλησίας. Αν θέλεις να καταλάβεις οποιοδήποτε κείμενο βαθιά πρέπει να διαβάσεις το πρωτότυπο.
»Ο καθηγητής μου με ενθάρρυνε να διαβάσω και τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς. Εμαθα για την ιστορία της Εκκλησίας, πώς γεννήθηκε και εξελίχθηκε και κατάλαβα ότι υπήρχε ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην Εκκλησία που γεννήθηκα και μεγάλωσα και της Εκκλησίας που διάβαζα στην ιστορία και έπρεπε να λύσω τις απορίες που είχα και κατέληξα στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην ηλικία των 25 ετών».
Στην ερώτηση τι τον προσέλκυσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, απάντησε: «Πρώτα πρώτα η συνεχής παράδοση, ρίζες της Εκκλησίας, η λατρεία, η θεολογία, η ιστορία, όλα».
Σπούδασε Θεολογία στην Ορθόδοξη Ρωσική Σχολή του Αγίου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη. Συνέχισε τις φιλολογικές του σπουδές στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής στην Ουάσιγκτον και το 2014 έγινε Διδάκτωρ Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας, με ειδικότητα στην Πατρολογία.
Εχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο για αρχαιολογικές σπουδές, συμπεριλαμβανομένων δύο καλοκαιριών που δούλευε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κύπρο.
Με την οικογένειά του πέρασαν το 2011-12 στην Ελλάδα όπου συνέγραφε τη διδακτορική του διατριβή ως Υπότροφος Φούλμπραιτ στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα. Συγχρόνως συνέχισε τις σπουδές του στην ψαλτική τέχνη και έλαβε το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, επικυρωμένο από το υπουργείο Πολιτισμού.
Αφού επέστρεψε στην Αμερική, δίδασκε Αρχαία Ελληνικά επί δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Μέριλαντ. Ιερέα τον χειροτόνησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος στις 4 Οκτωβρίου του 2015.
Με την πρεσβυτέρα Κατερίνα έχουν πέντε παιδιά: Ζέλντα Αικατερίνα 13, Μάξιμο 11, Θεόδωρο 7, Γεώργιο 4 και Μαρίνα 2,5 χρόνων.
Στην ερώτηση πώς αισθάνεται στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου, η οποία είναι ελληνική, είπε «πάρα πολύ άνετα» και τόνισε «για μας η Ελλάδα είναι δεύτερη πατρίδα, μιλούμε στα παιδιά μας αποκλειστικά στα Ελληνικά. Από την ημέρα που γεννήθηκε η μεγαλύτερη κόρη μας δεν της έχω μιλήσει ούτε μία φορά στα Αγγλικά».
Οταν Λειτουργεί, τις ευχές τις λέγει «αποκλειστικά Ελληνικά», είπε. Για τον «Εθνικό Κήρυκα» ανέφερε πως «τον διαβάζω μέσω διαδικτύου».