You are currently viewing Ένα καζάνι που βράζει η Εκκλησία της Κύπρου: Άρχισαν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση,ενόψει διεκδίκησης του αρχιεπισκοπικού θρόνου

Ένα καζάνι που βράζει η Εκκλησία της Κύπρου: Άρχισαν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση,ενόψει διεκδίκησης του αρχιεπισκοπικού θρόνου

  • Reading time:1 mins read
Ο πόλεμος μεταξύ ιεραρχών μαίνεται, την ώρα που η κατάσταση της θγείας  του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και μπορεί μεν οι ίδιοι οι μνηστήρες να περιορίζονται σε ευχές υπέρ του Μακαριοτάτου, αλλά άτομα που πρόσκεινται σε αυτούς επιδίδονται σε συγκαλυμμένη προεκλογική εκστρατεία. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι πέραν της γενικότερης υπόσκαψης σημειώνονται και κτυπήματα κάτω από τη μέση, με σκοπό να απαξιωθούν ανθυποψήφιοί τους. Οι αναφορές περιλαμβάνουν και την προσωπική ζωή Συνοδικών, υπό μορφή ψιθύρου.

Το ζητούμενο είναι να μην φτάσουμε στα σημεία που έφτασε η προεκλογική εκστρατεία, όταν παρακολουθείτο η δράση Συνοδικών, ακόμη και το πού μετέβαιναν και με ποιους είχαν επαφή. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», τότε παρακολουθείτο από επιτελείο Ιεράρχη και ο νυν Αρχιεπίσκοπος. Πέραν των επαφών του τότε Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, αυτός είχε φωτογραφηθεί την ώρα που άλλαζε το μαγιό του σε ερημική παραλία. Σημειώνεται, ότι ο γιατρός του, του είχε συστήσει να κολυμπά επειδή αυτό τον βοηθούσε στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετώπιζε στον σπόνδυλο και μάλιστα το 2014 είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη Γερμανία.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι όσα διαδίδονται το τελευταίο διάστημα σχετίζονται με τη συνειδητοποίηση, ότι ο τρίτος που θα περάσει στο τριπρόσωπο, δηλαδή ο ιεράρχης που θα καταταγεί τρίτος στις εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχει ο λαός, είναι πολύ πιθανόν να αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος, αφού τα ονόματα των τριών που θα εξασφαλίσουν τις περισσότερες ψήφους θα τεθούν ενώπιον των Συνοδικών οι οποίοι θα εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ανεξαρτήτως των ποσοστών που πήρε ο καθένας τους στην ψηφοφορία του λαού. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν ο πρώτος σε ψήφους εξασφαλίσει 60%, ο δεύτερος 30% και ο τρίτος 10%, είναι δυνατόν να εκλεγεί ο τελευταίος αν εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις, στις δύο πρώτες θέσεις θα βρίσκονται ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας. Όσον αφορά την τρίτη θέση φέρονται να είναι πιο κοντά οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το τελευταίο διάστημα τα πυρά στρέφονται κατά των δύο αυτών ιεραρχών, διότι, όποιος περιληφθεί στο τριπρόσωπο, έστω και τρίτος, θεωρείται πως με τους συσχετισμούς που υπάρχουν στην Ιερά Σύνοδο, είναι πολύ πιθανόν να επικρατήσει των δύο πρώτων.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο μόνος ιεράρχης που βρέθηκε στην Ιερά Σύνοδο χωρίς να έχει διατελέσει μοναχός, έχει τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και άλλων Συνοδικών ενώ διατηρεί καλές σχέσεις και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Πάφου Γεώργιος παρόλον ότι υστερεί στις δημόσιες σχέσεις και στην αυτοπροβολή, εκτιμάται ότι θα αντλήσει ψήφους από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων οι οποίοι στο Κυπριακό κινούνται μεταξύ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ καθώς και ψηφοφόρων άλλων κομμάτων της πιο σκληρής γραμμής. Αυστηρές θεωρούνται οι θέσεις του και σε θέματα ηθικής. Επιπλέον θεωρείται μορφωμένος έχοντας σπουδάσει Χημικός (διετέλεσε και καθηγητής) ενώ σπούδασε και Θεολογία.

Από πλευράς του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, πέραν του ότι έχει καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θεωρείται πιο «κοσμικός», χωρίς φανατισμούς και σκληρές θέσεις. Σπούδασε Θεολογία με μεταπτυχιακό στην Ελβετία. Όσον αφορά την πιθανή στήριξη, φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις με στελέχη του ΔΗΣΥ.

Τη στήριξη στελεχών του ΔΗΣΥ φέρεται να έχει και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας ο οποίος λόγω των θέσεων του σε πλείστα ζητήματα εκτιμάται ότι θα τύχει της στήριξης και αριστερών ψηφοφόρων. Έχει επίσης τη στήριξη του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για τον θρόνο. Από πολλούς, ο Ταμασού Ησαΐας θεωρείται «ανοικτό μυαλό», μακριά από ακρότητες, είτε αυτό αφορά την καταγωγή των ανθρώπων, το χρώμα τους κ.λπ.. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προσπάθησε να τηρήσει αποστάσεις από την Εκκλησία της Ρωσίας και τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τάχθηκε υπέρ του πολέμου.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος φέρεται να διαθέτει τους πολυπληθέστερους υποστηρικτές. Κάποιοι τον κατηγορούν για μεταφορά του αγιορείτικου τρόπου ζωής στην Εκκλησία της Κύπρου, ενώ δέχτηκε και έντονη κριτική για προσηλυτισμό, αν και κέρδισε δύο τέτοιες υποθέσεις στο Δικαστήριο. Διαθέτει υποστηριχτές σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Παράδειγμα προς αποφυγήν 

Η προεκλογική για διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου άρχισε από την επομένη της Εκλογής του το 2006, αν και κάποιοι εργάζονταν μεθοδικά εδώ και δεκαετίες και προτού καν αναδειχθεί στο θρόνο ο Χρυσόστομος Β’. Δεν περίμενε λοιπόν κανείς να σταματήσει η προεκλογική εκστρατεία όταν διαγνώστηκε με καρκίνο ο Αρχιεπίσκοπος και ειδικά όταν η κατάσταση του άρχισε να επιδεινώνεται.

Ωστόσο, το να αρχίσουν οι διαδόσεις και οι φήμες ότι ο τάδε έχει αυτό και ο άλλος αντιμετωπίζει κώλυμα στο άλλο ζήτημα, πάει πολύ. Όχι ότι οι ιεράρχες είναι άγιοι, αλλά ύστερα από όσα διαδραματίστηκαν στο παρελθόν με δίκες και με διασυρμό της ίδιας της Εκκλησίας, τέτοια φαινόμενα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή. 

  Βάσος Βασιλείου

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ