Πάντοτε ακούω με προσοχή και την άλλη άποψη στα επίμαχα θέματα. Και αν την αξιολογήσω ως ενδιαφέρουσα, την καταγράφω και σας τη μεταφέρω. Ειδικώς αν προέρχεται από επιφανείς Ελληνες της ομογένειας, οι οποίοι στο παρελθόν υπηρέτησαν σε εξαιρετικώς ευαίσθητες θέσεις. Στο τέλος της γραφής δεν ζούμε σε έναν κόσμο μονολιθικότητας.
Από τον Μανώλη Κοττάκη
Ο αληθινός φιλελεύθερος νοιάζεται για τη διαφορετική άποψη, την αναζητεί. «Στον διάλογο δεν πάμε να σώσουμε τις ιδέες μας, την αλήθεια πάμε να σώσουμε» έγραφε κάποτε ο Ευάγγελος Παπανούτσος. Ο αντίλογος που μου έρχεται λοιπόν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναφορικά με όσα λίαν αυστηρά έγραψα για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο είναι ο εξής: «Follow the money! Οπου δεν βγαίνει νόημα, ακολούθησε το χρήμα!»
Σύμφωνα με την οπτική που μου προτείνεται για να αναλύσω την εθνικώς αχαρακτήριστη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Τούρκο πρόεδρο και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, η απόφαση του Αρχιεπισκόπου είναι κατά το ήμισυ άνοιγμα στον Ερντογάν. Κατά το άλλο μισό είναι άνοιγμα στο νέο ρεπουμπλικανικό αμερικανικό επιχειρηματικό κατεστημένο που στηρίζει την επιστροφή του προέδρου Τραμπ.
Όσον αφορά το άνοιγμα στον Ερντογάν, τα γεγονότα είναι γνωστά: ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται ότι έχει κάνει τις επιλογές του για τον διάδοχό του. Λέγεται πως υποστηρίζει τον Χαλκηδόνος τέως Γαλλίας Εμμανουήλ. Λέγεται μάλιστα επίσης πως υπάρχει βαθύ παρασκήνιο γύρω από το ταξίδι του Πατριάρχη στις ΗΠΑ. Κάποιοι δεν επιθυμούν να αποτελέσει μέλος της συνοδείας του ο Εμμανουήλ. Όσον αφορά όμως τον Τραμπ, η πτυχή της παρουσίας Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια Ερντογάν δεν είναι γνωστή.
Οι πληροφορίες που τέθηκαν υπ’ όψιν μου είναι οι εξής: Ο Ερντογάν μετέβη στη Νέα Υόρκη συνοδευόμενος από οκτώ μεταγωγικά αεροπλάνα, τα οποία μετέφεραν τα αυτοκίνητά του και 65 φρουρούς.
Με την εμφάνισή του στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού ήθελε να κάνει επίδειξη ισχύος. «Το σπίτι της Τουρκίας» που εγκαινίασε απέναντι από τον ΟΗΕ αριθμεί 36 ορόφους!
Το οικόπεδο στο οποίο οικοδομήθηκε λέγεται ότι δόθηκε «αντιπαροχή» στο τουρκικό κράτος έναντι οικοπέδων που δόθηκαν στο αμερικανικό δημόσιο ή και σε τρίτους πέριξ της νέας διώρυγας που θα ανοίξει στην Κωνσταντινούπολη . Το περίφημο «κανάλι» που καταργεί τη Συνθήκη του Μοντρέ και εκνευρίζει τον Πούτιν. Λέγεται επίσης ότι στα οικόπεδα αυτά στην Πόλη θα ανεγερθούν ξενοδοχεία που θα ανήκουν σε φίλους του προέδρου Τραμπ.
Λέγεται ότι το οικόπεδο που δόθηκε στην Τουρκία στη Νέα Υόρκη ανήκε ή είναι γειτονικό οικοπέδων της οικογένειας Ροκφέλερ. Λέγεται, τέλος (αυτό και αν μοιάζει απίθανο), ότι το τουρκικό σπίτι ανεγέρθη με κεφάλαια της τράπεζας Halk Bank, η οποία υποτίθεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της αμερικανικής Δικαιοσύνης.
Στην ουσία λοιπόν υποστηρίζουν οι πηγές μου στις ΗΠΑ τα εγκαίνια σηματοδότησαν τη συνέχεια της συνεργασίας Τραμπ – Ερντογάν. Και σημειώνουν μάλιστα προς επίρρωσιν ότι ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Μπάιντεν επί αμερικανικού εδάφους. Στο ίδιο πλαίσιο υποστηρίζεται εντάσσεται και η παρουσία του Αρχιεπισκόπου. Ως άνοιγμα νέο προς τους Ρεπουμπλικάνους.
Ο Ελπιδοφόρος συνάντησε τον Τραμπ όταν εξελέγη, αλλά γρήγορα μετακινήθηκε – παρασύρθηκε με αφορμή το κίνημα black lives matter προς τους επερχόμενους Δημοκρατικούς. Βγήκε έως και στον δρόμο. Μετείχε σε διαδηλώσεις.
Τώρα «επιστρέφει». Διότι οι εκλογές παίζονται σε διάφορες σφαίρες. Θα προσθέσω στην ανάλυση που μου έρχεται από ομογενείς των ΗΠΑ ακόμη μία πληροφορία: λέγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποιήθηκε αρμοδίως από την ελληνική κυβέρνηση να μη σταθεί δίπλα στον Ερντογάν και τον Τουρκοκύπριο Τατάρ.
Και η απάντησή του ήταν «δεν είμαι υπάλληλος του ελληνικού κράτους». Εχοντας ζήσει πολλά χρόνια στο Φανάρι, όπου δύσκολα τα φέρνουν βόλτα, ως γνωστόν, και με γνωστές βοήθειες προς μακροζωίας του θεσμού, πρέπει να το σκέφτηκε πολύ ο Αρχιεπίσκοπος για να ξεστομίσει τέτοια κουβέντα. Πρέπει να είναι πολύ σίγουρος ότι μπορεί στο μέλλον να την ξαναπεί, αν εκλεγεί στο αξίωμα.
Εν πάση περιπτώσει! Σας μετέφερα τι ακριβώς ήταν τα εγκαίνια του τουρκικού σπιτιού στη Νέα Υόρκη -ο Ερντογάν μάχεται τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά είναι μέγας στρατηγικός παίκτης για τη χώρα του-, σας μετέφερα τι σηματοδότησε, σύμφωνα με τις πηγές μου (προσωπικώς επιφυλάσσομαι), η παρουσία του Ελπιδοφόρου εκεί.
Και θυμίζω εκ νέου όσα έγραψα το περασμένο Σάββατο: την προσπάθεια να επαναλειτουργήσει η Χάλκη ως θρησκειολογικό πανεπιστήμιο, όχι ως σχολή Πατριαρχών. Ακόμη όμως και έπειτα από αυτές τις πληροφορίες που τέθηκαν υπ’ όψιν μου και είναι άκρως ενδιαφέρουσες αν ισχύουν, τα ερωτήματα παραμένουν και είναι δύο: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον χριστιανισμό και την Ορθοδοξία;
Τι σχέση έχουν με τα εθνικά μας συμφέροντα; Έχουν; Αποψή μου μέχρι της αποδείξεως του εναντίου είναι η εξής: Το μόνο που επετεύχθη είναι η διάρρηξη των δεσμών της Αρχιεπισκοπής με τους αδελφούς μας Κυπρίους, η εξώθηση του Προκαθημένου της σε μισή συγγνώμη (χαρακτήρισε «έξαρση» την εισβολή του 1974!) και η επισημοποίηση της κρίσης ηγεσίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο -σημειωτέον- όχι μόνο δεν είχε δώσει συγκατάθεση, αλλά δεν γνώριζε και τίποτε! Προς τέρψιν όλα αυτά της Αγκυρας και της Μόσχας βεβαίως βεβαίως!
ΠΗΓΗ: newsbreak.gr