Εκοιμήθη μετά από τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο, ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους.
Ήταν γνωστός ως ο «μάγειρας του Αγίου Όρους», και ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα.
Καλλιεργούσε τα αμπέλια , έφτιαχνε κρασί, μαγείρευε την παραδοσιακή αγιορείτικη κουζίνα, έγραφε βιβλία μαγειρικής και προωθούσε με τον τρόπο του το λάδι, το κρασί και την μοναστηριακή διατροφή.
Μιλούσε με ταπείνωση για τον εαυτό του λέγοντας ότι από μικρό παιδί στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την τέχνη της μαγειρικής ως βοηθός στο πλευρό σπουδαίων Αγιορειτών μαγείρων. Ως μοναχός, τόνιζε ότι «η τροφή της ψυχής είναι η προσευχή και η μελέτη των γραφών. Όλα τα άλλα είναι πάρεργο».
Το βιβλίο του, «Μαγειρική του Αγίου Όρους», ήταν από τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία του.