Στις ΗΠΑ θα περιοδεύσει στα τέλη Οκτωβρίου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε μια επίσκεψη υψηλών συμβολισμών αλλά και σημαντικών επαφών για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής από τις οποίες ξεχωρίζει η συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αμερική το διάστημα 23 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου θα είναι η έκτη κατά σειρά από την ανάληψη των καθηκόντων του το 1991. Έκτοτε, ο κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με άλλους τρεις Αμερικανούς προέδρους στον Λευκό Οίκο (Κλίντον, Μπους και Ομπάμα).
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα τον υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο -πιθανότατα στις 26 Οκτωβρίου- ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.
Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί σε μια εποχή που η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει – δια στόματος της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη- «δεσμευμένη στην υποστήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο». Μάλιστα, εκτιμά «τη συνεργασία τους με την Ορθόδοξη κοινότητα παγκοσμίως και τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και την περιοχή».
Η προσωπική σχέση Μπάιντεν-Βαρθολομαίου ξεκίνησε το 2009 όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για το περιβαλλοντικό συνέδριο που έλαβε χώρα εν πλω στον ποταμό Μισισιπή. Ο τότε αντιπρόεδρος Μπάιντεν διοργάνωσε προς τιμή του κ. Βαρθολομαίου επίσημο δείπνο στην κατοικία του. Στην πρόποσή του ο κ. Μπάιντεν είχε αναφερθεί με θέρμη στην προσωπικότητα, στη διακονία και τις πρωτοβουλίες του κ. Βαρθολομαίου, για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, για την ανεκτικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στον κόσμο, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Το 2011, ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος αντιπρόεδρος των Η.Π.Α που επισκέφθηκε το Φανάρι. Στον τότε σύντομο χαιρετισμό του ο Μπάιντεν είχε επαναλάβει την στήριξη των ΗΠΑ στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ εξήρε την προσωπικότητα του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δύο σημαντικές προσωπικότητες έχει γνωρίσει στην ζωή του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα”.
Εκτός από τις επαφές με την αμερικανική πολιτική ηγεσία, ο κ. Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει και ποιμαντική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία θα είναι η πρώτη επί εποχής Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.
Ακόμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί και στον υπό ανέγερση Ιερό Ναού Αγίου Νικολάου στο πρώην Σημείο Μηδέν και θα ευλογήσει. Οι εργασίες της ανοικοδόμησης του συγκεκριμένου ναού είχαν διακοπεί τον Δεκέμβριο του 2017. Η επανεκκίνηση έγινε στις αρχές του 2020 με την έλευση του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου, ενώ προσφάτως ανακοινώθηκε πως συγκεντρώθηκαν σχεδόν 7 εκατ. ευρώ μέσα σε 2 μήνες για την αποπεράτωση του ναού, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 95 εκατ. δολάρια.
Ο κ. Βαρθολομαίος επιδιώκει και θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς με την ομογένεια στην Αμερική. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι διόλου τυχαίο ότι θα συνδυάσει την φετινή επίσκεψη του στις ΗΠΑ με τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ενθρόνιση του. Θέλοντας επίσης να έρθει σε επαφή με πιστούς και κλήρο θα περιοδεύσει σε τέσσερις πόλεις (Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Πίτσμπουργκ, Σικάγο), όπου θα διοργανωθεί σειρά εκδηλώσεων αλλά και βραβεύσεων προσωπικοτήτων με αφορμή την παρουσία του στη χώρα.
Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η απονομή του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας” στον επικεφαλής της Pfizer Αλβέρτο Μπουρλά, τον Τούρκο επιστήμονα Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της BioNTech, και τον ομογενή επικεφαλής της Regeneron, Tζορτζ Γιανκόπουλος.