You are currently viewing Εκδήλωση στα Τίρανα για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις

Εκδήλωση στα Τίρανα για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις

  • Reading time:2 mins read
Tου π. Ηλία Μάκου

 

Εκδήλωση οργάνωσε η Διεύθυνση Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Τιράνων Αλβανίας με κεντρικό θέμα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
 
Στη συνάντηση η Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσωπήθηκε από τον π. ′Εμμανουήλ Λούσα, ο οποίος στην τοποθέτησή του, που ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και ακούστηκε με προσοχή, μετέφερε το πνεύμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που δεν είναι άλλο από την αναγκαιότητα της κοινωνικής συνοχής, που εξασφαλίζει η ειρηνική συνύπαρξη και η αλληλοκατανόηση.
 
Και το θετικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, πρωτεργάτης της οποίας θεωρείται ο Μακαριώτατος Αναστάσιος, που, προσηλωμένος στις αρχές και τις αξίες της Ορθοδοξίας, τονίζει με λόγια και πράξεις τον ειρηνοποιό ρόλο και σκοπό της, αποδίδει καρπούς όχι μόνο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, αλλά και σ’ ολόκληρη τη χώρα…
 
Κατά την εκδήλωση έγινε επαινετική αναφορά για τη συνεισφορά των θρησκειών στην τέχνη, τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική κ.α.

Στην Αλβανία, υπάρχουν πέντε θρησκευτικές κοινότητες: Μουσουλμάνοι σουνίτες κατά πλειοψηφία, Μπεκτασί, Ορθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί και Προτεστάντες, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι, που παραμένουν εντελώς αδιάφοροι για τη θρησκεία. 

Προς αυτό, που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ήταν να να κάνει όλους να καταλάβουν, και εργάστηκε κοπιωδώς για να το πετύχει, είναι ότι η θρησκευτική πίστη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη συνοχή και την εξέλιξη μιας κοινωνίας, που θέλει να λέγεται και να είναι ελεύθερη και δημοκρατική.

Και αυτό επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια ηθικών αξιών  κοινής αποδοχής, όπως   η αντιμετώπιση της φτώχειας, η συμφιλίωση μεταξύ ατόμων και εθνών, η ανάπτυξη, η βιοηθική και κυρίως η επιδίωξη της ειρήνης.

Και με τον αποκλεισμό ακραίων κύκλων, για την αποφυγή αχρείαστων και επιζήμιων φανατισμών και εντάσεων.

Έτσι γίνεται η μετάβαση από τη θρησκευτική ανοχή, στη θρησκευτική αρμονία, όπου η κάθε θρησκεία έχει και διατηρεί αναλλοίωτα τα δικά της πιστεύω και όλες μαζί προσβλέπουν στο καλό των ανθρώπων.