You are currently viewing Εισβολή στην Ουκρανία: Η αντιπαλότητα για το Αυτοκέφαλο και οι βαριές καταγγελίες

Εισβολή στην Ουκρανία: Η αντιπαλότητα για το Αυτοκέφαλο και οι βαριές καταγγελίες

  • Reading time:1 mins read

Λίγα εικοσιτετράωρα προτού στείλει τα άρματα μάχης να ισοπεδώσουν την ομόθρησκή του Ουκρανία, ο Πούτιν σε μια ομιλία του «φωτογράφισε» την ηγεσία της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ως έναν από τους υψηλούς στόχους, ισχυριζόμενος ότι «προετοιμαζόταν για την καταστροφή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έχει προσκολληθεί στο Πατριαρχείο Μόσχας».

Ο πρώτος, φυσικά, στη λίστα ήταν και παραμένει ο πρόεδρος Ζελένσκι και ακολουθεί, όπως υποστηρίζεται από την πλευρά της, ο επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, μητροπολίτης Επιφάνιος.

Aν και τέτοιες ώρες η αλήθεια δοκιμάζεται και, λόγω συνθηκών, δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθούν φήμες και πληροφορίες, μια δημόσια καταγγελία του στενού συνεργάτη του Επιφανίου και δεύτερου στην τάξη, μητροπολίτη Ευστράτιου Ζόρα, για απόπειρα δολοφονίας κατά του ηγέτη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στο Κίεβο, από Ρώσους κομάντος, προκαλεί αποτροπιασμό στον ορθόδοξο κόσμο και αντιδράσεις ακόμα και στη φιλορωσική πτέρυγα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία.

Οπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο ο Ζόρα, «οι φρουροί της Μονής του Αγίου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους (σ.σ. μοναστηριακό συγκρότημα στο Κίεβο, όπου στεγάζεται η Αυτοκέφαλη Εκκλησία) εξουδετέρωσαν ομάδα Ρώσων σαμποτέρ που επιχειρούσε να εισέλθει στον χώρο όπου βρισκόταν ο Επιφάνιος. Σε κοντινό σημείο εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν εκρηκτικά. Ο μητροπολίτης Επιφάνιος ευχαρίστησε τους φύλακες για την επαγρύπνησή τους».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Επιφανίου: «Είναι γνωστό ότι στην ομιλία του πριν από τον πόλεμο, ο Πούτιν χαρακτήρισε την ύπαρξη μιας Εκκλησίας εξαρτώμενης από τη Ρωσία ως μία από τις αξιώσεις του έναντι της Ουκρανίας. Είναι επίσης γνωστό από διεθνείς εταίρους ότι στους καταλόγους των στόχων της τρομοκρατίας που συνέταξαν οι κατακτητές περιλαμβάνονται οι ηγέτες της ουκρανικής κοινωνίας και του κράτους. Αυτές οι δημόσιες ανακοινώσεις και πληροφορίες, που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν επί του παρόντος και ελήφθησαν από ουκρανικές και διεθνείς πηγές, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ένας από τους στόχους της ρωσικής τρομοκρατίας είναι και ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Με αυτό το σκεπτικό, ελήφθησαν ειδικά μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθούν οι ανεπανόρθωτες συνέπειες για την τοπική Εκκλησία και την Ουκρανία σε αυτή την περίοδο του αγώνα για ελευθερία, εάν ο εχθρός επιτύχει το σχέδιό του. Μπορώ να βεβαιώσω επισήμως ότι ο Προκαθήμενος δεν έφυγε, και δεν πρόκειται να φύγει, από την Ουκρανία. Και μόνο η ιδέα αυτή είναι παράλογη. Διαθέτει αξιόπιστη προστασία. Εργάζεται συνεχώς, επικοινωνεί με επισκόπους και ντόπιους κληρικούς, με τους ξένους φίλους μας και προσεύχεται».

Η εν εξελίξει και με ισχυρό θρησκευτικό υπόβαθρο εισβολή έχει προκαλέσει αναταράξεις ακόμα και στη φιλορωσική πτέρυγα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπου ιερείς και μητροπολίτες παύουν ο ένας μετά τον άλλο να μνημονεύουν τον Ρώσο Πατριάρχη. Σε μια δραματική έκκληση προς τον πνευματικό και θρησκευτικό ηγέτη του, Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, ο επικεφαλής των φιλορώσων ορθοδόξων, μητροπολίτης Ονούφριος, του ζητάει να μεσολαβήσει στον Πούτιν για να σταματήσει ο παραλογισμός.

«Αποκαλείτε τον εαυτό σας Προκαθήμενο της Εκκλησίας, της οποίας το ποίμνιο βρίσκεται στη Ρωσία, στην Ουκρανία και άλλες χώρες, και λέτε ότι συμπάσχετε βαθιά με όσους έχει αγγίξει η καταστροφή. Ακούστε το κάλεσμα του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μητροπολίτη Κιέβου Ονουφρίου, ο οποίος αποκαλεί ως εξής αυτή την καταστροφή: “Η Ρωσία έχει ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας”. Ενα μέρος του ποιμνίου σας από τη Ρωσία επιτέθηκε σε ένα άλλο του ποιμνίου στην Ουκρανία, που έχει εμπιστευθεί στη φροντίδα σας. Παρακαλούμε, απευθυνθείτε στον Βλαδίμηρο Πούτιν, με αίτημα να σταματήσει η εγκληματική στρατιωτική εισβολή στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Σας ζητάμε να παρέμβετε και να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να σταματήσει η αιματοχυσία. Σηκώνοντας το Δισκοπότηρο με το Αίμα του Χριστού, είναι δυνατόν να σιωπήσουμε για το αίμα που χύνεται τώρα;»

Ταυτόχρονα, άλλοι 176 κληρικοί, ιερείς και μητροπολίτες από τη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, σε μια κίνηση πρωτοφανούς πρόκλησης προς τον Πούτιν, τονίζουν πως «ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να κάνει τις επιλογές του μόνος του και όχι υπό την απειλή των όπλων και χωρίς πίεση είτε από Δύση είτε από Ανατολή».

Φωνή βοώντων χριστιανών! Ούτε ο Κύριλλος ούτε, βεβαίως, ο Πούτιν θα μπορούσαν μέσα στην παραζάλη του αυτοκρατορικού μεγαλοϊδεατισμού να ακούσουν τους «δικούς τους» ορθοδόξους. Για το Κρεμλίνο, ιστορικά, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και γενικότερα η θρησκεία, ήταν και παραμένει εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, αγωγός διοχέτευσης επιρροής στους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης και γεωπολιτικής χειραγώγησής τους προς το συμφέρον της Ρωσίας. Αυτό το χρήσιμο όχημα αισθάνθηκαν στη Ρωσία, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία, ότι κινδυνεύουν να χάσουν στην Ουκρανία με την ανεξαρτητοποίησή της, το 1991, αμφισβητώντας ανοιχτά το δικαίωμά της, ως κυρίαρχου κράτους, να έχει τη δική της Αυτοκέφαλη Εκκλησία, μακριά από τα δεσμά της Μόσχας.
Και γι’ αυτό κήρυξε τον πόλεμο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, που επεκτάθηκε στη συνέχεια και σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, όταν το 2018 έκανε δεκτό το αίτημα για χορήγηση Αυτοκεφαλίας, με τον ίδιο τον Πούτιν να εκτοξεύει απίστευτες, για ηγέτη αυτού του βεληνεκούς, προσωπικές προσβολές εναντίον του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής αναδεικνύει, κατά τους εκκλησιαστικούς αναλυτές, μέσα από τις δηλώσεις ή και τη σιωπή κορυφαίων ιεραρχών της, το κλίμα διχασμού που ταλανίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα. Ετσι, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως και ο Πάπας για τους Καθολικούς, αποδοκίμασε ευθέως τη στρατιωτική εισβολή, κάποιοι άλλοι, ανά τον πλανήτη, υψηλόβαθμοι ορθόδοξοι ιερωμένοι επέλεξαν την τακτική των «ίσων αποστάσεων» ή και τη σιωπή, από την ανοιχτή καταδίκη της πολεμικής παράνοιας. Την ώρα που το ορθόδοξο αίμα ρέει ποτάμι. Τώρα, μεταξύ των «ιστορικών αδικιών» που επιδιώκει να «αποκαταστήσει» με τις βόμβες και τα άρματα είναι και η «εκκλησιαστική νομιμότητα και τάξη» στην Ουκρανία, επιζητεί δηλαδή την απόλυτη πρόσδεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Πατριαρχείο Μόσχας.

 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr