You are currently viewing Είχε βάλει στο στόχαστρο παγκάρια ναών…

Είχε βάλει στο στόχαστρο παγκάρια ναών…

  • Reading time:2 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Κατά το τελευταίο τετράμηνο άνδρας είχε βάλει στο στόχαστρο παγκάρια ναών στην Άρτα, κάνοντας 4 κλοπές και 2 απόπειρες, ενώ η συγκομιδή του ήταν  συνολικά 125 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας.

 

Τα παγκάρια ναών είναι  στις…επιλογές κλεφτών, μόνο, που, πλέον, δεν μπορούν να βρουν χρήματα μέσα, ή βρίσκουν ελάχιστα.

Και λόγω του ότι οι ναοί, ειδικά στις μικρές ενορίες, έχουν ελάχιστα έσοδα, αλλά και υποψιασμένα τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια δεν αφήνουν τα χρήματα στα παγκάρια. 

Ο κατηγορούμενος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές κατ’ εξακολούθηση, πήγαινε με το αυτοκίνητό τους στους ναούς, που δεν ήταν μέσα στην πόλη της Άρτας, αλλά στην ευρύτερη περιοχή, παραβίαζε τις εισόδους με διαρρηκτικά εργαλεία και  αφαιρούσε είτε ολόκληρα τα παγκάρια, είτε τα χρήματα από το εσωτερικό τους. 

Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας συνεχίζεται η έρευνα αν το συγκεκριμένο άτομο εμπλέκεται και σε άλλες αντίστοιχες κλοπές.  

Γενικά να επισημανθεί ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι βιοτικές ανάγκες, που δεν μπορούν να καλύψουν στη δύσκολη οικονομική περίοδο, που διανύουμε, και η απελπισία εξ’ αυτού, ωθούν μερικούς ανθρώπους στο να γίνονται ιερόσυλοι.

Φυσικά δεν μπορούν να αγνοηθούν οι προσωπικοί και κοινωνικοί παράμετροι, ούτε όμως και να δικαιολογήσουν έκνομες ενέργειες, γιατί η τιμιότητα και το ήθος θα αποτελούν βασικά και θεμελιώδη χαρακτηριστικά ενός ατόμου, όποια και αν είναι η κατάστασή του. 

Όταν κάποιος δεν έχει να φάει ή χρειάζεται χρήματα για οποιαδήποτε χρήση τους, δεν νομιμοποιείται να κλέβει. Και σαφώς το πρόσωπο οφείλουμε να το βλέπουμε με συμπάθεια, αλλά ταυτόχρονα να καταδικάζονται οι παράνομες πράξεις του. 

Αυτό, που στην περίπτωση αυτή έχει μεγάλη σημασία, είναι η ηθική διάσταση και η παραβίαση και της ιερότητας των χώρων και της συνείδησης.

Δεν αποτελούν σοβαρή προσέγγιση του θέματος οι απόψεις “οι ναοί έχουν”, “αν δεν πάρουν από την εκκλησία, που πρέπει να βοηθάει, από που να πάρουν”.

Αυτές είναι επιφανειακές θεωρήσεις, αστείες στη διατύπωσή τους, που σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούν, δεν καλύπτουν και δεν “ξεπλένουν” αδικήματα.

Οι ναοί  ενισχύουν όσους μπορούν, από το υστέρημα άλλων ανθρώπων, που ρίχνουν τον οβολό τους στο παγκάρι.

Διαφορετικό, όμως αυτό, από την κλοπή.

Όταν σου δίνει ο άλλος με τη θέλησή του είναι ευλογία, όταν τα υφαρπάζεις παράνομα είναι δυστυχία.