You are currently viewing Έφυγε από τη ζωή ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Αμερικής Μάικλ Τζαχάρης

Έφυγε από τη ζωή ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Αμερικής Μάικλ Τζαχάρης

  • Reading time:1 mins read

Επιτυχημένος επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, λάτρης των τεχνών και της αρχαιότητας, ο Μάικλ (Εμμανουήλ) Τζαχάρης, που έφυγε σε ηλικία 87 ετών, θα μείνει στην καρδιά Ελλήνων και Αμερικάνων. Γεννημένος στο Σικάγο, από πατέρα  Ελληνα μετανάστη εκ Λέσβου, (το επίθετό του ήταν Ζάχαρης και μετά εξαμερικανίστηκε) ο Τζαχάρης και η οικογένειά του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Ο Μάικλ, η σύζυγός του Μαίρη και τα δύο παιδιά τους σύστησαν το Ιδρυμα της οικογένειας Τζαχάρη, ένα από τα πλέον γνωστά στις ΗΠΑ για την υποστήριξη που δίνει στις επιστήμες, στις τέχνες και στους χειμαζόμενους ανθρώπους. Ο εκλιπών  ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της Ομογένειας. Με περιουσία ύψους 2,2 δισ. δολαρίων,  κατείχε την 307η θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ για το 2015.

Αγόρασε μαζί με τον Φίλιπ Φροστ την φαρμακευτική εταιρία Key, το 1972. Παρέμεινε διευθυντής της μέχρι το 1986, και υπό την ηγεσία του η εταιρία άκμασε, μέχρι τη συγχώνευση της με την Schering-Plough έναντι 836 εκατ. δολαρίων. Το 1988 ίδρυσε την φαρμακευτική εταιρία Kos και την πούλησε στα Εργαστήρια Abbott το 2006 για 4,2 δισ. δολαρία. Τον Ιούνιο του 2013, η Pearl Therapeutics, στην οποία η εταιρία του ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής, αποκτήθηκε από την AstraZeneca έναντι 560 εκ. δολαρίων.

Ηταν ιδιαίτερα αγαπητό και ενεργό μέλος της Ομογένειας, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ιδρυτής του Ταμείου “Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό”. Το 2013 ο ίδιος και η σύζυγος του, Μαίρη, δώρισαν 2 εκ. δολάρια, στην έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού «Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος» στο πανεπιστήμιο Φόρντχαμ. Την ίδια χρονιά, το ίδρυμα της οικογένειας έδωσε μέσω της Εκκλησίας της Ελλάδο 2 εκ. δολάρια για την ανακούφιση της πείνας και της φτώχειας στην Ελλάδα.

Το ζεύγος Τζαχάρη έχει πτέρυγα με το όνομά του στο μεγαλύτερο Μουσείο του κόσμου, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης. Με δικά τους χρήματα στήθηκε η πτέρυγα Ελληνικών και Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, ανακαινίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και εμπλουτίστηκε με νέες δωρεές το 2008 ώστε να περιλάβει και  εκθέματα από το Βυζάντιο, και μάλιστα από ολόκληρη τη βυζαντινή περίοδο (330- 1453).  Η δωρεά για τις βυζαντινές πτέρυγες έγινε το 2007 και ανήλθε σε 60 εκατομμύρια δολάρια. Χάρη σε αυτά έγινε δυνατή η παρουσίαση  της σημαντικής συλλογής του Μουσείου για το Βυζάντιο και την πρώιμη μεσαιωνική τέχνη.  Οπως είχε τονίσει ο τότε διευθυντής Φιλίπ ντε Μοντεμπέλο, ο Μάικλ και η Μαίρη Τζαχάρης είχαν δώσει καθοριστική βοήθεια και σε δυο μεγάλες βυζαντινές εκθέσεις, την «Εποχή της πνευματικότητας» το 1978 , τη «Δόξα του Βυζαντίου» το 1997. Ειδικά η δεύτερη έκθεση, The Glory of Byzantium, παραμένει αξεπέραστη ακόμα και σήμερα. Ακολούθησε τρίτη σημαντική έκθεση με χορηγία από το Ιδρυμα και άλλους φορείς, με τίτλο «Βυζάντιο και Ισλάμ. Εποχή Μετάβασης» που παρουσίαζε την αλληλεπίδραση Βυζαντίου και Ισλάμ στην ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα στον 7ο και 9ο αιώνα. Η  Μαίρη Τζαχάρη είναι επίτιμο μέλος της Εφορίας του Μητροπολιτικού Μουσείου.

Αλλη δωρεά τους έγινε στο Art Institute of Chicago το 2008. Ανήλθε σε 10 εκατομμύρια δολάρια, και αποτελεί τη μέγιστη χορηγία που έχει λάβει το Ινστιτούτο. Ανακαινίστηκαν οι αίθουσες Ελληνικής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Τέχνης που πλέον φέρουν το όνομα  Τζαχάρης. Εκεί εκτίθενται 550 έργα, ανάμεσα στα οποία αγάλματα, πορτραίτα αυτοκρατόρων, εκθαμβωτικά κοσμήματα και λαμπερά ασημένια επιτραπέζια σκεύη. Η Μαίρη Τζαχάρη έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες στο συγκεκριμένο Ιδρυμα.

Επίσης χρηματοδοτήθηκε από δικές τους δωρεές ύψους τριών εκατομμυρίων, το  Κέντρο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, στο οποίο δόθηκε το όνομα της Μαίρης Τζαχάρη, στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστόνης.

Αντιγόνη Καρατάσου