You are currently viewing Δημητριάδος Ιγνάτιος: ”Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση ανάμεσά μας”

Δημητριάδος Ιγνάτιος: ”Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση ανάμεσά μας”

  • Reading time:1 mins read

Με κεντρικό σύνθημα: «Ποτέ ξανά και για κανέναν» και σε έντονα συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στο Βόλο λαμπρή εκδήλωση μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων και με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, η Ισραηλιτική κοινότητα Βόλου τίμησε τους Έλληνες Εβραίους, θύματα της θηριωδίας της ναζιστικής Γερμανίας και των συνεργατών της, με την αντίσταση της λήθης των τραγικών γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της κτηνωδίας των Γερμανών να αναδεικνύεται ως πυλώνας της ιστορικής συνέχειας.

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου άνοιξε το πρόγραμμα της τελετής, όπου για πρώτη φορά κατατέθηκαν 25 στεφάνια από φορείς της πόλης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, με το άναμμα και την αφή των 6+1 κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων, θυμάτων του Ολοκαυτώματος να αποτελεί ξεχωριστή στιγμή στο γεγονός.

Το άναμμα των κεριών έγινε από τους: κ.κ. Ντίνο Μάτσα, Νικόλαο Σαμούρη, διασωθέντες Εβραίους ομήρους, το Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον Ραββίνο Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι, τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, τον εκπρόσωπο των Αντιστασιακών οργανώσεων κ. Αθανάσιο Κουτσό, την πρόεδρο του Συλλόγου «Ίωνες» Μαγνησίας, κ. Άννα Πετσιάβα και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Μυρσίνη – Ταμία Πώποτα και Υβόνη Φρεζή.

Προσφωνήσεις απεύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κ. Μαρσέλ Σολομών.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων στην ανάγκη καθιέρωσης του Ολοκαυτώματος ως πρότυπο διδαχής στις νέες γενιές, μιας κοινωνίας αποδοχής της διαφορετικότητας: «Αυτή η ημέρα μνήμης γίνεται όλο και πιο ισχυρή, δείχνει να αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους και μετατρέπεται πλέον σε μνήμη παραδειγματική που πάει πέρα από την υπενθύμιση της φρικαλεότητας του παρελθόντος.

Γίνεται δίδαγμα για τις επόμενες γενιές. Η συγκεκριμένη επέτειος είναι κυρίως η αφορμή για να γίνει το Ολοκαύτωμα συμβολική μνήμη που θα μας δείξει πώς θα χτίσουμε μια κοινωνία χωρίς προκαταλήψεις, πώς θα μάθουμε στα παιδιά μας ότι το διαφορετικό δεν αντιμετωπίζεται με φόβο, πώς η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό μιας κοινωνίας που ευημερεί συναισθηματικά και όχι μόνο οικονομικά».

Από την πλευρά του, ο κ. Σολομών σημείωσε ότι η διατήρηση της μνήμης τραγικών ιστορικών γεγονότων, όπως το Ολοκαύτωμα, είναι κεφαλαιώδους σημασίας και έδωσε το στίγμα της πάλης με τη λήθη, όσων υπέστησαν τα θύματα των Ναζί: «Δε θέλουμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ακραία έκφραση φρίκης και την οδύνη που βίωσαν τα θύματα των ναζί. Έζησαν μια ζωή βασανιστική με κάθε είδους φρικαλεότητες από το ναζιστικό καθεστώς. Το Ολοκαύτωμα, το οποίο δομήθηκε στη συκοφαντία και στο ψέμα, εφαρμόστηκε με την ανοχή σχεδόν, του συνόλου του γερμανικού λαού, από ανθρώπους τυφλωμένους από την προπαγάνδα που δε δίσταζαν να ολοκληρώσουν με ζήλο και συνέπεια το σχέδιο της γενοκτονίας. Είναι καθήκον όλων μας να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για να προστατεύσουμε τη μνήμη από τους δολοφόνους της, που κινούνται στα ναζιστικά πρότυπα, χρησιμοποιώντας την προπαγάνδα».

Χαιρετισμοί εκφωνήθηκαν από το Δήμαρχο Βόλου, κ. Θάνο Θεοδώρου και τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ. Μωυσή Κωνσταντίνη, ενώ ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα, με τίτλο: «Ισπανία, Θεσσαλονίκη, Ιερουσαλήμ», με τη συμμετοχή της γυναικείας χορωδίας του Ωδείου Βόλου «Ρυθμός».

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την ομιλία του Καθηγητή Εγκληματολογίας και τέως Υπουργού, κ. Γιάννη Πανούση, ο οποίος επεσήμανε τη διαχρονικότητα της μνήμης του Ολοκαυτώματος και όσων συνέβησαν, σε αντιπαραβολή με τη διαστρέβλωση των γεγονότων από τους υμνητές του Ναζισμού: «Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, από τους ακόλουθους της ναζιστικής Γερμανίας είναι πάντα επίκαιρο και βαθιά πολιτικό ζήτημα. Ανιστόρητα φασιστικά ιδεολογήματα συνεχίζουν να λοιδορούν την ιστορική αξία μιας κτηνωδίας δίχως προηγούμενο. Η άρνηση σε όσες αναλήθειες ακούγονται και η συνέχιση της μνήμης των φρικαλεοτήτων των Ναζί είναι απαραίτητα συστατικά του φόρου τιμής απέναντι στα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος».

Η εκδήλωση έκλεισε με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο να εκφράζει την αποστροφή της Εκκλησίας για το Ολοκαύτωμα, συνδέοντας όσα συμβαίνουν με τους πρόσφυγες σήμερα, με την ανάγκη καταδίκης κάθε μορφής ρατσισμού, απ’ όπου και αν προέρχεται: «Καθίσταται επείγουσα ανάγκη, όλοι μας, σε κάθε μορφή ρατσισμού να αντιπαραθέτουμε τα πάμπολλα παραδείγματα της σύγχρονης εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας που διατρανώνουν ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία μας».