You are currently viewing Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Γνώμονας της Μεγάλης Συνόδου η ενότητα της Ορθοδοξίας»  Τιμήθηκε στο Βόλο η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Γνώμονας της Μεγάλης Συνόδου η ενότητα της Ορθοδοξίας» Τιμήθηκε στο Βόλο η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

  • Reading time:1 mins read

Με την δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε στο Βόλο η μνήμη των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, με επίκεντρο τον ομώνυμο περικαλλή Ναό στην παραλία της πόλης.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πλαισιωμένος από πολλούς Κληρικούς και πλήθος ευλαβών προσκυνητών. Παρέστησαν, επίσης, η Υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο εκτελών χρέη Δημάρχου κ. Θάνος Θεοδώρου, ο Λιμενάρχης Βόλου κ. Εμμανουήλ Κανάλης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από την σύγκλιση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου από τον Μέγα Κωνσταντίνο, το 325μ.Χ. στη Νίκαια της Βηθυνίας, αναφέρθηκε  στην συνοδικότητα της Εκκλησίας, «η οποία εκφράστηκε, με οικουμενικό τρόπο, στην πρώτη χιλιετία της Χριστιανικής ιστορίας και πάνω της στηρίχθηκε και στηρίζεται η πίστη μας, η Ορθοδοξία μας και η λειτουργία της Εκκλησίας μας». Κατέληξε δε, αναφερόμενος εκτενώς στην Αγία και Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδο, που μέλει να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, τον επερχόμενο Ιούνιο. Μίλησε για τις απαρχές του εγχειρήματος, που ανάγονται στις αρχές του 20ού αι., με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά μέχρι σήμερα δεν ευοδώθηκε για πολλούς και ιστορικούς λόγους. «Όμως, τα τελευταία 60 χρόνια η προσπάθεια εντατικοποιήθηκε, η θεματολογία αναδιαμορφώθηκε και φθάσαμε στις μέρες μας, οπότε ο Θεός ευδόκησε να φθάσουμε σε μια πρώτη εμπειρία Συνόδου της Ορθοδοξίας, μετά από αιώνες. Και καλούμαστε οι νεώτεροι να συνεχίσουμε και να φέρουμε εις πέρας το έργο που οι προκάτοχοί μας ξεκίνησαν, ανάμεσα στους οποίους και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μη μπορώντας, όμως, να επικαιροποιήσουμε πάντα όπως και όσο θα θέλαμε τα θέματα της Συνόδου. Καλούμαστε, με ομοφωνία, να ομονοήσουμε σε όλα, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί πρέπει να σηκώσουμε τον σύγχρονο σταυρό της Ορθοδοξίας, που είναι ο εθνικός χαρακτήρας των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που διαμορφώθηκε στην πορεία του χρόνου από τις συνθήκες της ιστορίας. Η κάθε Εκκλησία εκπροσωπεί το έθνος της, τον λαό της, την πατρίδα της, γεγονός που έχει πολλές παραμέτρους, με ιστορικό υπόβαθρο, που κρύβουν διχασμούς και προβλήματα, που δεν επιλύονται εύκολα…».

Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για τις απόψεις που κατατίθενται, τον τελευταίο καιρό, για την επικείμενη Μεγάλη Σύνοδο, θετικές και κριτικές και τόνισε ότι «και αυτό εντάσσεται μέσα στη λογική της Συνόδου και εμείς οι Επίσκοποι καλούμαστε να αφουγκραστούμε όλες τις απόψεις και να τις καταθέσουμε υπεύθυνα, γιατί  συνιστούν την φωνή του λαού του Θεού». Αφού αναφέρθηκε ακροθιγώς στην τελική θεματολογία της Συνόδου και την προβληματική που αναπτύσσεται γύρω απ’ αυτήν, τόνισε ότι η πορεία μας προς την Σύνοδο «γίνεται με γνώμονα την ενότητα της Ορθοδοξίας και του ποιμνίου μας». Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον λαό μας σε προσευχή, προκειμένου «αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός που σφραγίζει τη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας να οδηγήσει σε ισχυρότερη ενότητα των επιμέρους Εκκλησιών, σε μια ουσιαστική μαρτυρία στο σύγχρονο κόσμο. Χρειαζόμαστε αυτήν την εμπειρία, παρ’ όλες τις δυσκολίες, γιατί ίσως μας φανεί πολύτιμη από εδώ και πέρα για την πορεία της Ορθοδοξίας, για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στη δίψα που υπάρχει σε όλο το Χριστιανικό κόσμο και όχι μόνο για την αλήθεια της Ορθοδοξίας…».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Ζάμπιας κ. Ιωακείμ συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Διονύσιος Κατερίνας, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Αττικής.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου