Οι Μητροπολίτες Μπορισπόλ Αντώνιος και Γαλλίας Εμμανουήλ
Σε δηλώσεις προς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ουκρανίας προέβησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μπορισπόλ Αντώνιος, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ουκρανίας και Γαλλίας Εμμανουήλ εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ουκρανίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τους συνεργάτες του.
Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ Αντώνιος εκ μέρους της Εκκλησίας της Ουκρανίας στις δηλώσεις του, έκανε λόγο για μια ειλικρινή συνάντηση και την προθυμία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να βοηθήσει.
«Σκοπός της συνάντησης ήταν να μεταφέρουμε αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην ουκρανική Ορθοδοξία, καθώς και να ακουσουμε από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη περί του θέματος, το οποίο συζητιέται ενεργά στα ΜΜΕ, κυρίως για την υποτιθέμενη επιθυμία του Πατριάρχη να παραχωρήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία μας στο εγγύς μέλλον» ανέφερε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.
Και συνέχισε: «Η συνάντηση ήταν μακρά και ειλικρινής, ο καθένας κατέθεσε την άποψή του για την κατάσταση στην Ουκρανία, και όχι μόνο εκεί, επειδή υπάρχουν τα σχίσματα και σε άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησιες και πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους, οι οποιοι θα βοηθήσουν για να θεραπευτεί ένα σχίσμα.»
«Αρκετές φορές λέχθηκε η αδυναμία νομιμοποίησης ενός σχίσματος, γι΄ αυτό πρέπει να τεθεί ερώτημα σχετικά με τη θεραπεία του. Μερικές φορές τα φάρμακα δεν βοηθούν, γι΄ αυτό τώρα είμαστε σε αναζήτηση φόρμουλας που θα ενώσει τους αδελφούς μας, οι οποίοι πολύ καιρό βρίσκονται έκτος του εκκλησιαστικού φράγματος» – πρόσθεσε ο Ουκρανός Ιεράρχης.
Επίσης ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ εξήρε τον ρόλο Οικουμενικό Πατριάρχη σε όλη αυτή την αναζήτηση μιας σωστής και κανονικής λύσης.
« Παναγιώτατος, είπε,επιθυμεί να βοηθήσει στο Ουκρανικό ζήτημα. Δεν επιθυμεί να παρέμβει.Ως υπεύθυνο πρόσωπο αλλά και ως Πρώτος μεταξύ ίσων , μεταξύ των Ιεραρχών ολόκληρου του Ορθόδοξου κόσμου,θέλει να λύσει ένα πολύ σύνθετο θέμα, και βλέπουμε ότι θα βρεθεί λύση με βάση τους Ιερούς Κανόνες, και όχι όπως λένε στα ΜΜΕ και μερικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ότι το ζήτημα έχει ήδη επιλυθεί» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.
Κλείνοντας ο Σεβ. Μπορισπόλ Αντώνιος τόνισε: «Κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα, επειδή η κατάσταση είναι περίπλοκη! Πρέπει να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε οι αδελφοί και συμπατριώτες μας που βρίσκονται σε σχίσμα, να επιστρέψουν στην αγκαλιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από το Φανάρι ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ κ. Αντώνιος, παρέδωσε πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη εκ μέρους του Μητροπολίτη Ονουφρίου για αποστολή εκπροσώπου στους εορτασμούς των 1030 χρόνων από το βάπτισμα των Ρως.
Οι δηλώσεις του Σεβ. Γαλλίας Εμμανουήλ για το ίδιο θέμα.
Για ευλογημένη συνάντηση και εποικοδομητική συνεργασία έκανε λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με την Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Φανάρι.
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε με την Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, εδώ στις αυλές της Μητρός Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη».
«Ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση και συνεργασία, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του Ουκρανικού ζητήματος» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας δεν παρέλειψε να τονίσει: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Μητέρα Εκκλησία ενδιαφέρεται και ενδιαφέρεται ακόμη περισσότερο σήμερα για την θεραπεία του προβλήματος το οποίο υπάρχει στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Για την επικράτηση της ειρήνης και επίσης για την ειρήνευση όλων των ομάδων για το καλό της Ορθοδοξίας.»
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μαζί, μπορούμε να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον Ουκρανικό λαό» – πρόσθεσε ο κ. Εμμανουήλ.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Γαλλίας είπε: «Η σημερινή συνάντηση ήταν πραγματικά μια ευλογημένη στιγμή, και ελπίζουμε στην καλή μελλοντική συνεργασία και τον συνεχή διάλογο με τους αδελφούς της Ουκρανίας.»