Η αποκατάσταση ιερέα, στα ιερατικά του καθήκοντα μετά την καταδίκη και τη φυλάκιση του για σεξουαλική κακοποίηση της θετής του κόρης, έχει αφήσει εκτεθειμένη την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου.
Το πλέον τραγικό είναι ότι το θύμα της σεξουαλικής κακοποίησης, η 29χρονη Έλενα Φραντζή βρέθηκε πριν λίγες νεκρή στο διαμέρισμα της στη Λευκωσία και ο θάνατος της αποδίδεται σε αυτοκτονία. Η Έλενα είχε καταγγείλει τον θετό της πατέρα για σεξουαλική κακοποίηση της από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Αυτός ο θάνατος έφερε πάλι στην επικαιρότητα την στάση της Ιεράς Συνόδου έναντι του ιερέα πατέρα της κοπέλας.
Μετά την 18μηνη καταδίκη του σε φυλάκιση, τόσο πρωτοδίκως όσο και κατ΄ έφεση και αφού εξέτισε τη ποινή του στις Κεντρικές Φυλακές επέστρεψε στα καθήκοντα του και ο Μητροπολίτης Ταμασού, του παραχώρησε δωρεάν σπίτι δίπλα σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο ενώ τον τοποθέτησε σε γυναικείο Μοναστήρι. Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της καθαίρεσης του ιερέως αλλά η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε διαφορετικά. Σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος αποκαλύπτει τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, κατά τη συνεδρία που ασχολήθηκε με το θέμα. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά οι Μητροπολίτες Ταμασού Ησαΐας, Κιτίου Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Κύκκου Νικηφόρος, Λήδρας Επιφάνιος και Καρπασίας Χριστόφορος, με τη στάση τους δρομολόγησαν την απαλλαγή του ιερέα στην υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης της τετράχρονης τότε Έλενας Φραντζή.
Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας είχε εισηγηθεί αποκατάσταση του ιερέα λέγοντας πως «έχει αρκετά ταλαιπωρηθεί».
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος υπέδειξε πως «όταν σε μία υπόθεση δεν υπάρχουν δύο ή τρεις μάρτυρες, τότε θεωρείται ως μη υπάρχουσα». Ο Μητρπολίτης Κύκκου Νικηφόρος είπε πως ο ιερέας δεν κατηγορείται ούτε για μοιχεία ούτε για πορνεία αλλά για «συγκυλισμό» (επαφή άνευ συνουσίας). Ο Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος είπε ότι ως μέλος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, κρίνει πως «δεν ευρέθη οιονδήποτε κώλυμα…». Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος είπε πως «αν ο Οικείος Επίσκοπος δεν αποσύρει την υπόθεσην, τότε θα πρέπει να αναλάβει το Πενταμελές Δικαστήριο».
«Κατόπιν τούτων», όπως καταγράφουν τα πρακτικά, «ο Μητροπολίτης Ταμασού λέγει ότι ως οικείος Επίσκοπος αποσύρει την υπόθεσιν από την Ιεράν Σύνοδον και θα την εξετάσει ο ίδιος κατά την κρίσιν αυτού». Πρόταση του Μητροπολίτη Πάφου να επανεξεταστεί η υπόθεση ενόψει των καταδικαστικών αποφάσεων των Δικαστηρίων, έπεσε στο κενό.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου η οποία «απεφάσισε ομοφώνως» ότι δεν τρέχει τίποτε. Συγκεκριμένα «η Επιτροπή, μελετήσασα τον φάκελον των ανακρίσεων και ακούσασα τον ανακριτήν, απεφάνθη ομοφώνως ότι δεν υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις διά την άσκησιν διώξεως και παραπομπής του εν λόγω ιερέως ενώπιον τού Συνοδικού Δικαστηρίου διά την υπόθεσιν αυτού μετά της κας Ε.Φ.».
Στο μεταξύ όλοι όσοι παρακολουθούν την υπόθεση αυτή από την πρώτη στιγμή, αποδίδουν την δημοσιότητα που πήρε κατόπιν εορτής στις υστερόβουλες ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου ο οποίος θέλει μέσα από αυτό να στοχοποιήσει τον ανερχόμενο και δραστήριο Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία. Η Ιεραρχία όμως στην πλειοψηφία της είναι κοντά στον Ησαία και τον στηρίζει σε όλες του τις πράξεις και αποφάσεις!!