Του π. Ηλία Μάκου
Μετά από αυτοψία αντιπροσωπείας του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας στου δύο ναούς-μνημεία του αγίου Νικολάου στο Ριζοβούνι , διαπιστώθηκε ότι κινδυνεύουν με κατάρρευση, λόγω της φθοράς του χρόνου, αλλά και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές από σεισμό του 1981.
Ο ένας ναός του αγίου Νικολάου είναι αρχαιότερος και μικρότερος, ανηγέρθη το 1848 και είναι ξυλόστεγος.
Και ο δεύτερος του αγίου Νικολάου, μεγαλύτερος, τρίκλιτη βασιλική, ολοκληρώθηκε το 1870 (οι εργασίες είχαν ξεκινήσει το 1867) και βρίσκονται και οι δύο σε έκταση 2.500 τ.μ. στο κέντρο του χωριού.
Και οι δύο ναοί έχουν να επιδείξουν αρχιτεκτονικό και εικονογραφικό πλούτο, ο οποίος, όμως, κινδυνεύει με αφανισμό.
Ειδικά στον παλαιότερο ναό η κατάσταση είναι τραγική, με τις αγιογραφίες να κινδυνεύουν με καταστροφή, ενώ και στους δύο ναούς οι ρηγματώσεις είναι έντονες.
«Δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλο στην εγκατάλειψη δύο τόσο σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία», τονίζουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Ομίλου UNESCO Πρέβεζας.
Σ’ αυτούς τους ναούς-μνημεία η ψυχή μπορεί να εισπράξει υπερκόσμιες εμπειρίες και είναι αδὐνατον με εγκόσμια κριτήρια να περιγραφούν οι συντελούμενες εσωτερικές διεργασίες.
Στους χώρους αυτούς ισχύει κατ’ εξοχήν η προσωπική εμπειρία “έρχου και ίδε”. Αλλά εάν δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν με ανθρώπινα μέσα οι υπερκόσμιες εμπειρίες, ένα είναι βέβαιο.
Ότι για όσους γίνονται κοινωνοί αυτών των εμπειριών, τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την ένταση του πόθου της βίωσής τους.
Οι ναοί αυτοί μας υπενθυμίζουν συνεχώς ότι η πίστη είναι αληθινός φάρος και ζωντανός δείκτης της πορείας προς τον ουρανό.
Και ότι πέρα από τη χαμοζωή υπάρχει και η αληθινή ζωή, με την οποία και μόνο καθοδηγείται η διασπασμένη ανθρώπινη προσωπικότητα προς την αρμονία.