Κατά τον εορτασμό του Αγίου Ανθίμου του Γέροντος ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος έκανε αναφορά στις εξελίξεις αναφορικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα και το άρθρο 3 που αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους.
Η ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρει:
«Την 14ην και 15ην Φεβρουαρίου 2019 ετελέσθη Αρχιερατικώς η Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Ανθίμου του Γέροντος, Ιδρυτού και Κτίτορος της Ιεράς Μονής Παναγίας «Βοηθείας», χοροστατούντος κατά τον Μ. Εσπερινό της παραμονής και ιερουργούντος κατά την Θ. Λειτουργία της Εορτής του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, πλαισιουμένου υπό πολλών Ιερέων, όχι μόνον εκ Χίου αλλά και πολλών διαμερισμάτων της Πατρίδας μας, ως και των Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως, και με την συμμετοχή πρωτοφανούς πλήθους πιστών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει όχι μόνον το Καθολικόν και τον Νάρθηκα αλλά και τους πέριξ χώρους της Ιεράς Μονής.
Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία των νέων, οι οποίοι προσήλθαν να προσκυνήσουν την Παναγία τη «Βοήθεια» και να καταθέσουν την ευλάβειά τους στον Άγιο Άνθιμο, αφού μόνο κατά την ημέρα αυτή επιτρέπεται η είσοδος στην Ιερά Μονή στους άνδρες, ενώ ισχύει το «άβατο» γι’ αυτούς κατά τον άλλο καιρό.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Μάρκος στο Κήρυγμά του κατά τον Μ. Εσπερινό ετόνισε την πνευματική αξία και σημασία της Ιεράς Μονής Παναγίας «Βοηθείας» για την Ιερά Μητρόπολη μας αλλά και για όλο το Ελληνικό Αρχιπέλαγος, και ανεφέρθη στα πνευματικά κατορθώματα των μοναχών της με κορυφαίο τον Άγιο Άνθιμο, ο οποίος εκαλλιέργησε τα πολλά τάλαντα με τα οποία τον επλούτισε ο Θεός, ώστε να αναδειχθή στις μέρες μας Όσιος της Εκκλησίας, που σημαίνει ολοκληρωμένος.
Ανεδείχθη σκεύος εκλογής του Θεού και έλαμψε κατά χάριν με την καθαρότητά του, αφού μόνον ο Χριστός είναι «ο επέκεινα πάσης καθαρότητος» και ακολουθεί η Παναγία μας, η οποία στο προπατορικό αμάρτημα δεν προσέθεσε καμμία άλλη αμαρτία, διδασκαλία που εκφράζεται θεολογικώς στον Ακάθιστο Ύμνο με την τόσο δυνατή λέξη: Α μ ε μ π τ ε !
Οι μοναχοί και αι μοναχαί και πρωτίστως ο σήμερον εορταζόμενος Άγιος Άνθιμος εφύλαξαν και φυλάττουν, εκαλλιέργησαν και καλλιεργούν τις αρετές της παρθενίας, της ακτημοσύνης και της υπακοής, που πρωτίστως αναφέρονται στο Χριστό και την Παναγία, «- είναι γνωστόν ότι ο Χριστός υπήρξε ο φτωχότερος των φτωχών, που εκούσια επτώχευσε «ίνα «ημείς τη Εκείνου πτωχεία πλουτήσωμεν» – και με αυτές επολέμησαν και πολεμούν τη φιληδονία, τη φιλαργυρία και τη φιλοδοξία. Αυτό το επιτυγχάνουν και οι πιστοί νικώντας τη φιληδονία με τον ευλογημένο γάμο, τη φιλαργυρία με την ελεημοσύνη και με το να αρκούνται στα αναγκαία, και τη φιλοδοξία με την υπακοή στο θέλημα του Θεού και στην Εκκλησία.
Το πρωί της Εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Μάρκος εχοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και ετέλεσε την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία.
Κατά τη διακονία του Θείου Λόγου ανεφέρθη στη χαρισματική και θεοφόρο ζωή του Αγίου και μάλιστα στην θεολογική ανάλυση και εκκλησιαστική σημασία του ονόματός του.
Κατέστη ο Άγιος Άνθιμος το ευώδες άνθος, που εχαρίτωσε τον πνευματικά και όχι με τα κριτήρια του κόσμου πολύκαρπο μελισσώνα των μοναχών της Ιεράς Μονής του, ιδρυτής και κτίτορας της οποίας υπήρξε.
Και αυτό αποτελεί σπουδαιοτάτη αρετή, μεταξύ των πολλών με τις οποίες τον εκόσμησε ο Θεός.
Γιατί η δημιουργία Ιεράς Μονής, ήδη από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, θέλει να εκφράσει τον ιερό πόθο για την κατάκτηση της χριστιανικής τελειότητας και στηρίζεται στον αγιογραφικό λόγο: «ει θέλεις τέλειος είναι, ύπαγε πώλησόν σου τα υπάρχοντα και διάδος πτωχοίς και έξεις θησαυρόν εν ουρανώ».
Η ίδρυση Ιερών Μονών στην Πατρίδα μας και μάλιστα πολλών εξ αυτών στα χρόνια της σκληρής και για αιώνες δουλείας εκράτησε το Γένος, την πίστη και τη γλώσσα μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο χαρακτηρισμός του σήμερα ως «ουδετερόθρησκο» να αποτελεί βλασφημία.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ηκολούθησε Ιερά Λιτανεία των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανθίμου πέριξ του Καθολικού και στους χώρους της Ιεράς Μονής.
Κατά την «Απόλυση» ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Μάρκος ευχήθηκε τη ευλογία και προστασία της Παναγίας «Βοηθείας» και του Αγίου Ανθίμου σε κάθε πιστό, ιδιαίτερα στους ναυτικούς μας, τους πονεμένους, τους αναγκεμένους, τους ασθενείς, τους ανέργους, τους φρουρούς της Πατρίιδας μας και σε όλο το Ελληνικό Αρχιπέλαγος με τα εκατοντάδες νησιά και τις βραχονησίδες του, που είναι και αιώνια θα παραμένουν ελληνικά.
Τέλος, ηυχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, με την κανονική άδεια και ευλογία του οποίου ήλθε στο νησί μας το εκκλησιαστικό κανάλι «ΘΑΡΡΙ» και εκάλυψε τηλεοπτικά τον Εσπερινό και τη Θ. Λειτουργία».