Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, εορτάστηκε από τον «Φάρο» Βαρβασίου το πρωί της Κυριακής.
95 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Μικρά Ασία, οι μνήμες περνούν από γενιά σε γενιά σε όλους εκείνους που πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Μικρασιατικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Βαρβάσι, όπου έγινε αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή, και στην σημασία που έχει για το Ελληνικό Έθνος η διατήρηση των παραδόσεων και της ζωής στην Μικρά Ασία.
Αμέσως μετά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μικρασιατικής Μνήμης στον αύλειο χώρο του Ναού και αμέσως μετά αναχώρησε Ιερά Πομπή με προορισμό το λιμάνι.
Στο άγαλμα του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, στην περιοχή του ΝΟΧ, έγινε κατάθεση στεφάνων και επιμνημοσυνη δεηση για τον στρατηγό, ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτανεία των Ιερών εικόνων της Μικρας Ασίας, που βρίσκονται στον Αγ. Χαράλαμπο.
Τέλος οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την ρίψη στεφάνου, από τον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού στην Χίο , Αντώνη Κριμιζή, έξω από το λιμάνι του νησιού, απέναντι από της «Χαμένες Πατρίδες».
Αξίζει να αναφέρουμε την παρουσία πλήθος κόσμου, ενώ ανάμεσα στα πολιτιστικά σωματεία που παρευρέθηκαν ήταν για πρώτη φορά και το Πολιτιστικό Σωματείο των Οινουσών.
Ο Νικόλαος Πλαστήρας, στο άγαλμα του οποίου κατατέθηκαν σήμερα στέφανα, γεννήθηκε στην Καρδίτσα στις 4 Νοεμβρίου 1883 και πέθανε στις 26 Ιουλίου 1953. Ηταν στρατιωτικός και πολιτικός. Με τον βαθμό του Λοχαγού οργάνωσε την πρώτη άμυνα του νησιού της Χίου, μετά την απελευθέρωση της, γυρίζοντας το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή. Τα περισσότερα Φυλάκια του νησιού βρίσκονται σήμερα στις θέσεις που υπέδειξε ο Πλαστήρας.
Ιδιαίτερα συνδεδεμένος με τους Χιώτες, πολέμησε με το Χιακό Σύνταγμα στη μάχη του Σκρά κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.
Στην Μικρασιατική εκστρατεία έγινε γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης και σχεδόν αγιοποιήθηκε από τους Μικρασιάτες αφού το Τάγμα του ήταν η μοναδική στρατιωτική δύναμη, που υποχώρησε συντεταγμένα, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες πρόσφυγες να μπούν στα πλοία και να σωθούν από τις ορδές των ατάκτων Τσετών. Προς τιμήν του ο Δήμος Χίου έδοσε το όνομα του στην κεντρική Πλατεία της Πόλης.
Ενεπλάκη με την πολιτική συμμετέχοντας ή οργανώνοντας κινήματα. Ο Νικόλαος Πλαστήρας κυβέρνησε την Ελλάδα τρεις φορές, μία το 1945 και άλλες δύο στα 1950-1952. Πέθανε πάμπτωχος με μοναδική περιουσία τα τραύματα που απέκτησε στο κορμί του στα πεδία των μαχών.
ΠΗΓΗ: | Alithia.gr