You are currently viewing Χειροτονία σε διάκονο μοναχού της Μονής Μολυβδοσκεπάστου από τον Σεβ.Κονίτσης κ.Ανδρέα

Χειροτονία σε διάκονο μοναχού της Μονής Μολυβδοσκεπάστου από τον Σεβ.Κονίτσης κ.Ανδρέα

  • Reading time:2 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Με πλήρη και βαθιά συνείδηση της έκτακτης σπουδαιότητας και του ύψους της ιεροσύνης, που υποδηλώνονται από τον προορισμό της και την έννοιά της,  στις 23 Σεπτεμβρίου χειροτονήθηκε διάκονος,  στο ναό του Αγίου Κοσμά Κονίτσης, από τον Μητροπολίτη Ανδρέα, ο μοναχός Ισαάκ ( κατά κόσμον Ιωάννης Μέμος), αδελφός της Μονής Μολυβδοσκεπάστου, που  πρόσφατα έγινε και η κουρά του.

Γόνος πολύτεκνης ιερατικής οικογένειας, κατά σάρκα πατέρας του είναι ο καλός και με ζήλο πίστης πρωτοπρεσβύτερος-διδάσκαλος π. Νικόλαος Μέμος, που, μαζί με την πρεσβυτέρα  μητέρα του, αλλά και τον για πολλά χρόνια πνευματικό του πατέρα αρχιμανδρίτη π. Κοσμά Σιώζιο, του έσπειραν από την παιδική ηλικία το σπόρο του Χριστού στην ψυχή του.

Έτσι υπάκουσε στην εσωτερική ορμή του και στο μυστικό πρόσταγμα του Κυρίου μας και παρέδωσε την καρδιά του και το σώμα του και τη ζωή του, χωρίς στεναγμούς, αλλά με πνευματική χαρά, στο έργο του Θεού.

Και την κατά Χριστόν προκοπή και πρόοδό του τη διαπιστώνει καθημερινά ο ηγούμενος της Μονής Μολυβδοσκεπάστου π. Αρσένιος Μάιπας και τον παροτρύνει να προστρέχει στην άπειρη αγαθότητα του Θεού.

Και να κάνει ευρύχωρο κατοικητήριό του Αυτόν, που φέρνει τα όντα από την ανυπαρξία στην ύπαρξη, Αυτόν, που γεμίζει τον ουρανό και τη γη.

Μιλώντας κατά τη χειροτονία του ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας τόνισε τη  θυσιαστική προσφορά προς την Εκκλησία του πρωτομάρτυρα διακόνου Στεφάνου, ο οποίος  ήταν στον κόσμο ένας επίγειος άγγελος, μιμητής του Ιησού και υπηρέτης του λαού.

Και ο χειροτονούμενος διάκονος, πτυχιούχος της Θεολογικής, στο διάκονο Στέφανο αναφέρθηκε, που αποτελεί πρότυπο προς μίμηση, αφού ήθελε να διακονήσει και όχι να διακονηθεί, κάτι που επισφράγισε με το μαρτύριό του.

Γνωρίζει καλά ο π. Ισαάκ ότι συμφώνως προς την αρχή και την προέλευση της αποστολής του ως ιερομονάχου ανήκει στον ουρανό, κατά το έργο του, όμως, είναι προορισμένος να μεταδίδει στον κόσμο την επιτελεσθείσα από το Σωτήρα απολύτρωση, αφού τάχθηκε να πτερώνει ψυχές, να “αρπάζει” ανθρώπους και να τους  οδηγεί στο Θεό.

Και ξέρει ακόμη ότι οι άλλοι πάντοτε βλέπουν τους μοναχούς και τους κληρικούς έχοντας στα ψυχικά τους μάτια φακούς μεγεθυντικούς.

Εάν ο κάθε μοναχός και κληρικός περιπέσει σ’ ένα σφάλμα, έστω και μικρό, το σφάλμα αυτό γίνεται στα μάτια τους, υπό το πρίσμα του φακού, μεγάλο, φοβερό, ασυγχώρητο.

Εάν είναι προικισμένος με χαρίσματα και έχει αποκτήσει αρετές, τότε οι άλλοι με τον ίδιο μεγεθυντικό φακό βλέπουν τα χαρίσματα και τις αρετές του, πολύ μεγαλύτερα και λαμπρότερα, απ’ ότι στην πραγματικότητα είναι και ωφελούνται πολλαπλώς.

Σκοπός του π. Ισαάκ είναι η ειλικρινής και άνευ όρων ζωή, σύμφωνα με ό,τι ο Κύριος εφήρμοσε και δίδαξε.

Κλήθηκε να Τον υπηρετήσει σε περιστάσεις, όπως οι σημερινές, οπότε, αισθάνεται διαρκώς την ανάγκη να είναι διαρκώς μετ’ επιμονής δίπλα Του.