You are currently viewing Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου από τον Σεβ.Μητροπολίτη Νικαίας κ.Αλέξιο

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου από τον Σεβ.Μητροπολίτη Νικαίας κ.Αλέξιο

  • Reading time:3 mins read

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου η μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Βλαχερνών Κερατσινίου.

Στον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ναού.

Κατά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιερομονάχου π. Σεραφείμ Γιαλούρη, αδελφού της Ιεράς Μονής Αγίων Πατέρων και Πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον οποίο απενεμήθηκε το Οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Ο νέος Πρεσβύτερος της Εκκλησίας είναι ενορίτης και υπήρξε Κατηχητής του Ιερού Ναού Παναγίας Βλαχερνών Κερατσινίου, ενώ διηκόνησε πλησίον του Σεβασμιωτάτου ως Πρωτοδιάκονος αυτού.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε στον π. Σεραφείμ πατρικές νουθεσίες και τον παρότρυνε, η ιερατική του πορεία να διακατέχεται από ένθεο ζήλο, υπακοή στην Αγία μας Εκκλησία, αγάπη προς το ποίμνιο, διαρκή προσευχή και προσεχτική ζωή. Χαρακτηριστικά του είπε: «Παιδί μου, στην πορεία της ιερατικής μου ζωής, μία διαδρομή γνώριζα. Από το σπίτι μου στον Ναό που υπηρετούσα, και από εκεί πάλι στο σπίτι μου. Αυτό διδάχτηκα από τον Γέροντά μου, αυτό καλώ και εσένα να ακολουθήσεις».

Στον Εφημέριο του Ναού π. Ιωάννη Σταματιάδη ο Σεβασμιώτατος απένειμε το Οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου. Ο    π. Ιωάννης είναι πατέρας 4 τέκνων, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο μάθημα της Λειτουργικής, ενώ διακονεί επιτυχώς στο νεανικό και κατασκηνωτικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως επί σειρά ετών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ:

«Μια από τις σπουδαιότερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα ιερά Εισόδια της Θεοτόκου. Η σημασία της εορτής είναι μεγάλη, και τούτο γιατί αποτελεί την απαρχή του έργου της σωτηρίας».

 

«Ο Ιωακείμ και η Άννα είχαν υποσχεθεί να αφιερώσουν στον Θεό το παιδί τους, διακονώντας το έργο της σωτηρίας. Απόλαυσαν την όμορφη Κόρη τρία χρόνια και μετά, απογαλακτισμένη και σωφρονισμένη, την οδήγησαν στον Ναό των Ιεροσολύμων και Την παρέδωσαν στα χέρια  του ιερέα Ζαχαρία. Αυτός την ευλόγησε και δόξασε τον Θεό. Κατόπιν Την ανέβασε στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός Την χαρίτωσε. Και ευφράνθηκε η Παναγία και σκίρτησε με αγαλλίαση ψυχής, ενώ και οι συνοδοί Της πανηγύρισαν πού έμεινε στον Ναό τον Άγιο, προκειμένου να αγιασθεί και να χαριτωθεί, ώστε να γίνει Μητέρα του Ίδιου του Θεού».

 

«Ο Ιωακείμ και η Άννα δεν ήσαν εγωιστές και κατακτητικοί. Γνώριζαν ότι το παιδί τους είναι πρώτιστα παιδί του Θεού. Και σήμερα συναντούμε ευσεβείς γονείς, πού στο ερώτημα, πόσα παιδιά έχετε, απαντούν αυθόρμητα, τόσα… του Θεού∙ έχουν δηλαδή αποδεχτεί την αλήθεια ότι τα παιδιά τους δεν είναι δικά τους, είναι δώρο Θεού».

 

«Τα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή πρώτα στην Ανατολή και αργότερα στη Δύση. Σχετικές αναφορές κάνουν ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής και οι Πατριάρχες Κων/πόλεως Ταράσιος και Γερμανός». 

 

Ο Σεβασμιώτατος, διακρινόμενος για τη φιλοπατρία του, καθώς και για τη στήριξη προς τους στρατιωτικούς και τους στρατευμένους νέους, προ του «Δι’ ευχών» είπε:

 

Αδελφοί μου αγαπητοί,

    Σήμερα, εορτή των Εισοδίων, εορτάζεται και η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια ευκαιρία να υπομνησθεί και να τιμηθεί η προσφορά του Στρατού μας προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη. Ανακαλούμε στη μνήμη τους Σαλαμινομάχους, τους ήρωες του 1821, τούς Μακεδονομάχους, τους μαχητές των Βαλκανικών Πολέμων, τούς γενναίους των αλβανικών βουνών του 1940-41. Όλοι τους πολέμησαν “κατά βαρβάρων”, εχθρών της ελευθερίας και της ειρήνης. Στεκόμαστε με σεβασμό ενώπιον των αξιωματικών και των οπλιτών της Ξηράς, της Θάλασσας και των Αιθέρων. Τους ευχόμαστε υγεία και ψυχική δύναμη. Γνωρίζουμε την κατάρτιση και την ετοιμότητά τους, να υπερασπιστούν την Πατρίδα μας. Θα το πράξουν, αγωνιζόμενοι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, παράλληλα ευχόμαστε να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο.