Του π. Ηλία Μάκου
Το Λύκειο “Πνοή Αγάπης” της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, που έχει συγκαταλεγεί μεταξύ των καλύτερων σχολείων της Αλβανίας και είναι δημιούργημα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, απένειμε, σε ειδική τελετή, τα λογοτεχνικά βραβεία του 1ουΜαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού με θέμα «Τη Γλώσσα μού έδωσαν Ελληνική… ».
Σ’ αυτόν τον διαγωνισμό, που έγινε με την προτροπή και την ευλογία του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου, που αγωνιά για την πνευματική πρόοδο των νέων, συμμετείχαν 70 και πλέον μαθητές/τριες από όλα σχεδόν τα ελληνόγλωσσα σχολεία των περιοχών Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Χιμάρας.
Νικήτρια στην κατηγορία του Γυμνασίου αναδείχτηκε η μαθήτρια Σοφία Πόπλο από τα Εκπαιδευτήρια «Όμηρος» Κορυτσάς, στην κατηγορία του Λυκείου η μαθήτρια του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» Αργυροκάστρου Αικατερίνη Κώτση, ενώ ειδικό βραβείο έλαβε η μαθήτρια Δήμητρα Βώκου του Κολλεγίου «Πνοή Αγάπης» Μεσοποτάμου.
Τα βραβεία, που αποτελούνταν από συμβολικό χρηματικό ποσό καιτο τελευταίο βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου «Πορευόμενος», απένειμε η Συντονίστρια Εκπαίδευσης στην Κορυτσά Λευκοθέα Κάτσενου, ενώ παρέστησαν στην εκδήλωση ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Δημήτρης Σαχαρίδης, ο Ορφέας Μπέτσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Παιδείας «Πνοή Αγάπης», ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου κ. ά.
Επιπλέον, σε όλους του συμμετέχοντες δόθηκε Έπαινος Συμμετοχής.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δραστήριος και αποδοτικός και ευσυνείδητος στο καθήκον του διευθυντής του Σχολείου “Πνοή Αγάπης” Θεόδωρος Κέσκος, ο κ. Σαχαρίδης και η κ. Κάτσενου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, είναι μόνο ένα κομμάτι από το πολυσύνθετο και μοναδικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία. Όμως σ’ αυτό το κομμάτι έχει επενδύσει πολλά.
Τα Εκπαιδευτήρια της Εκκλησίας στην Αλβανία επιδιώκουν από τη μια μια τα σημερινά νιάτα νάναι άνθρωποι πολλών γνώσεων. Να αποκτήσουν γνώσεις γλωσσικές, τεχνικές, επιστημονικές, φιλοσοφικές. Είναι ωραίο πράγμα και ωφέλιμο για την κοινωνία νάχεις μπροστά σου νέους, που να κατέχουν ικανό θησαυρό γνώσεων.
Η απόκτηση γνώσεων απαιτεί κόπο και δεν συνεπάγεται πάντα την επαγγελματική αποκατάσταση. Έχει, όμως, για βραβείο μια εσωτερική ικανοποίηση, γιατί δίνει σημαντική βοήθεια στη ζωή.
Αλλά τα Εκπαιδειτήρια της Εκκλησίας της Αλβανίας, και εκείνη η διαφορά τους, κάνουν τους μαθητές να καταλάβουν, μέσα από διδασκαλίες και δράσεις, ότι ναι μεν οι γνώσεις βοηθούν στη ζωή, δεν εξασφαλίζουν, όμως, απαραίτητα την πραγματική και ουσιαστική επιτυχία.
Για τούτο το δεύτερο χρειάζεται η γνώση. Η γνώση του θελήματος του Θεού, που είναι λυχνάρι και φως και ασπίδα.
Να τι προσφέρει στο γνωστικό και ιδιαίτερα στο νέο η γνώση του νόμου του Θεού:
Τον κάνει ικανό να διακρίνει σωστά και να κρίνει αντικειμενικά στην κάθε περίπτωση. Τον σοφίζει. Τον στολίζει με φρονιμάδα και σύνεση. Του λαξεύει τον χαρακτήρα. Τον οπλίζει με δύναμη ακατάβλητη. Τον βοηθάει στην απόκτηση της σωφροσύνης. Και πολλά άλλα.
Όποιος σπουδάζει να αποκτήσει αυτή τη γνώση αξιοποιεί και τις άλλες γνώσεις του τις πολλές ή τις λίγες. Η σύζευξη της γνώσης του θείου θελήματος και των γνώσεων, είναι το πιο άριστο πράγμα στη ζωή.