Οι νεκροί στο βωμό του καθήκοντος είναι ηθική υποχρέωση να μη λησμονιούνται. Και αυτό, γιατί η θύμησή τους, δεν είναι μόνο ένδειξη τιμής γι’ αυτούς, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.
Έτσι ως ιδιαίτερα αξιέπαινη μπορεί να θεωρηθεί η πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων να ανεγείρει Μνημείου Υπέρ Πεσόντων Αστυνομικών, στην είσοδο του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έκανε, την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2022, ο Ηπειρώτης (από την Κόνιτσα) υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιμανδρίτη π. Θωμά Ανδρέου, πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Ιωαννίνων, ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων και η κατάθεση στεφάνων.
Μιλώντας ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “η Ελληνική Αστυνομία, η Ελληνική Χωροφυλακή, η Αστυνομία Πόλεων, ο αστυνομικός θεσμός γενικά στη Χώρα μας, από την πρώτη περίοδο συγκρότησης του νεοσύστατου ελληνικού Κράτους, της εθνικής Πατρίδας, υπήρξε ο πρώτος θεσμός του συνόλου της έκτασης του Κράτους και προσέφερε υψηλό φόρο αίματος στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους και στους αγώνες για τη δημοκρατία και την εμπέδωση της εσωτερικής έννομης τάξης. Ραχοκοκαλιά και ταυτόχρονα ευθύνη. Ευθύνη για την ασφάλεια του κράτους, για την ζωή και την περιουσία των πολιτών που διαβιούν σε αυτό. Ευθύνη για την ασφάλεια Δικαίου. Για την ισχύ και την θωράκιση της Πολιτείας και της Δημοκρατίας. Για την ισότητα των πολιτών έναντι του Νόμου”.
Και πρόσθεσε: “Πόσο βαριά είναι η στολή του Έλληνα Αστυνομικού; Τόσο όσο οι εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες του Σώματος. Τόσο βαριά όσο η ευθύνη που ανέλαβαν και αναλαμβάνουν έναντι της Ελληνικής Πολιτείας. Σε κάθε εποχή. Σε κάθε συγκυρία… Ατενίζοντας το Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, εδώ μπροστά στο Αστυνομικό Μέγαρο της πρωτεύουσας της Ηπείρου, κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε βράδυ μία πρέπει να είναι η σκέψη όλων… Η ευθύνη του Αστυνομικού απέναντι στον Πολίτη, στην Πατρίδα και στην Ιστορία είναι διαρκής”.
Στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας μεταξύ άλλων υπογράμμισε: Η αστυνομική οικογένεια, η Πολιτεία, η κοινωνία στέκουν απέναντί τους, ανήμπορες να εκφράσουν με λόγια τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την θυσία τους, όπως επίσης, ανήμπορες και να απαλύνουν με λόγια παρηγοριάς τον πόνο των οικείων τους. Το μέγεθος της προσφοράς τους στην Πατρίδα είναι τεράστιο”.
Και κατέληξε: “Η ανέγερση ενός καλαίσθητου Μνημείου Πεσόντων Αστυνομικών, εδώ, μπροστά από το Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης των Ιωαννίνων, με τον υψηλό του συμβολισμό, αναμφίβολα, προικοδοτεί το αξιακό μας θησαυροφυλάκιο με την ιερή περγαμηνή της αναγνώρισης, της ευγνωμοσύνης, του σεβασμού και της τιμής. Το Μνημείο αυτό θα στέκει εδώ, ως ένα διαρκές υπόμνημα, του δικού τους κλέους, αλλά και του δικού μας χρέους”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1984, που ενοποιήθηκε το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, έχασαν τη ζωή τους 143 αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, κάτι που σημαίνει ότι είναι βαρύς ο φόρος του αίματος και δείχνει την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, που στην ουσία είναι ύψιστο λειτούργημα, καθώς έχει να κάνει με το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας των πολιτών.
Μεταξύ αυτών και 5 αστυνομικοί από την Αστυνομικοί Διεύθυνση Ιωαννίνων. Ο Κωνσταντίνος Ζαμπαλάς, έχασε τη ζωή του το 1994, όταν πυροβολήθηκε από δράστη στον προαύλιο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων. Ο Νίκος Μαρκάκης, το 1997, τραυματίστηκε θανάσιμα στο Αργυρόκαστροκατά τη διάρκεια εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας ως επικεφαλής φρουράς στο Προξενείο της Ελλάδος. Ο Δημήτρης Κώτσης, το 2005, έπεσε νεκρός, πυροβολημένος από αλλοδαπό κρατούμενο, κατά τη μεταφορά του, μαζί με δύο άλλους αλλοδαπούς. Ο Κώστας Βλαχοπάνος, στο ίδιο περιστατικό, πυροβολήθηκε και αυτός από τον αλλοδαπό κρατούμενο και τραυματίστηκε θανάσιμα.
Ο Σπύρος Θεοδώρου, το 2009, ενώ περιπολούσε, δέχθηκε σφαίρες και κατέληξε μερικές ημέρες μετά στο νοσοκομείο.
Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, ο διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού Ηπείρου ταξίαρχος Χρήστος Σιόρεντας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων υποστράτηγος Δημήτριος Κοντογιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Μουσελίμης, συγγενείς πεσόντων αστυνομικών, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων και αποστράτων.
Οι αστυνομικοί, που έφυγαν από τη ζωή εν ώρα υπηρεσίας, θα είναι αιώνια εδώ, σαν φάροι φωτεινοί και άσβηστοι, σαν οδηγοί και σύμβολα ανθρωπιάς.
Και οι δικοί τους, που έμειναν πίσω, αλλά και οι συνάδελφοί τους, αν και θρηνούν για την απώλειά τους, δεν θα πάψουν ποτέ να το κάνουν, νιώθουν ότι το αίμα τους, που χύθηκε άδικα, θα βλαστήσει καρπούς μιας καλύτερης κοινωνίας.
Γιατί το πνεύμα τους δεν το διέλυσαν οι σφαίρες, η ψυχή τους δεν νικήθηκε από το θάνατο.