You are currently viewing Απεβίωσε ο λόγιος κληρικός π.Αστέριος Γεροστέργιος στη Βοστώνη

Απεβίωσε ο λόγιος κληρικός π.Αστέριος Γεροστέργιος στη Βοστώνη

  • Reading time:1 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε τη νύχτα της 9ης Απριλίου σε ηλικία 83 ετών, έπειτα από σύντομη περιπέτεια με την υγεία του, ο πρωτοπρεσβύτερος Αστέριος Γεροστέργιος, ο οποίος ιεράτευσε στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ επί 42 χρόνια και από την οποία απεχώρησε πριν μερικούς μήνες.

Ηταν εκ των πλέον λογίων κληρικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, συγγραφέας πολλών βιβλίων, άριστος μεταφραστής Θεολογικών έργων και Πατερικών Μελετών.

Με μεταπτυχιακές σπουδές σε επιφανή πανεπιστήμια της Βοστώνης, όπως του Πανεπιστήμιου της Βοστώνης -Boston University- και Harvard. Ηταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φοιτητές εξ’ Ελλάδος, αλλά και από την Ομογένεια της Αμερικής, για τους οποίους είχε ιδρύσει ιδιαίτερο ταμείο υποτροφιών και τους βοηθούσε.

Ο αείμνηστος π. Αστέριος ήταν συμφοιτητής με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο όταν έκαναν αμφότεροι μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και με τον οποίον διατηρούσε επικοινωνία. Ο Πατριάρχης ενημερώθηκε μέσω κοινού τους φίλου για την εκδημία του π. Αστερίου.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον «Εθνικό Κήρυκα», τον οποίον διάβαζε ενδελεχώς κάθε μέρα επί πολλές δεκαετίες και έτρεφε πολύ αγάπη και σεβασμό, ο π. Αστέριος στις 27 Απριλίου του 2016 είχε πει για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πως «τότε που σπουδάζαμε ήταν Διάκονος. Ηταν πολύ σοβαρός φοιτητής, είχε καλλιέργεια Πατριαρχική».

Ο π. Αστέριος γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1936 στο χωριό Καλλιπεύκη, κι έπειτα από τις σπουδές σε Ελλάδα και Γερμανία ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1968. Χειροτονήθηκε το 1972 και υπηρέτησε αρχικά στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Σάουθμπριτζ Μασαχουσέτης. Στην κοινότητα του Κέμπριτζ διορίσθηκε το 1977 και της οποίας υπήρξε στυλοβάτης όλα αυτά τα χρόνια.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η αποχώρηση του και μάλιστα με τον τρόπο που μεθοδεύθηκε από τον Μεθόδιο, τον βοηθό του τον Μπάρμπα και κάποιους συνεργούς τους στην κοινότητα, του στοίχισε πολύ, πλην όμως ήταν καθησυχαστικός προς τους ενορίτες που προσπαθούσαν να μάθουν.

Αρκετά βιβλία του είναι μεταφρασμένα και κυκλοφορούν στη Ρουμανική, στη Ρωσική και τώρα το μεταφράζουν και στη Γεωργιανή γλώσσα. Συγκεκριμένα, το ένα είναι για τον Ιουστινιανό που ήταν και η διδακτορική του διατριβή και το άλλο για τον Μέγα Φώτιο.