Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Ιδού λοιπόν όχι ο αίρων, αλλά ο φέρων τας αμαρτίας του κόσμου: το Σύνταγμα της Ελλάδος.
Και ιδού ο Αρχιεπίσκοπος που αποφάσισε να φέρει την ειρήνην τω κόσμω τούτω, ώστε να τακτοποιηθούμε επί τέλους βρε παιδί μου, μη γινόμαστε θέατρο τοις ανθρώποις, δηλαδή μπάχαλο.
Και ο μεν Πρωθυπουργός μας, αποφάσισε να ετοιμάζεται για τις εκλογές και αυτό σημαίνει να δυναμώνει τα καχεκτικά πλευρά του, προς τα αριστερά και τα δεξιά του.
Ένα στοιχείο είναι και ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας: όνειρο της πάσης αριστεράς, μετά σφυρίου και δρεπάνου ή άνευ αυτών. Και αντί να ακούμε το «εν τούτω νίκα», θα ακούμε το εν τούτω καρα-νίκα!
Καθ´οδόν πάντως βρίσκεται και ο πάλαι ποτέ δημοσιογράφος κ. Κώστας Δήμτσας, στον οποίο ο εξ αριστερών παράτονος ψάλτης κ. Τσίπρας θέλει να αναθέσει τη διοίκηση της Εκκλησίας βάζοντάς τον προφανώς και οσονούπω, επί κεφαλής της εταιρίας που θα πάρει υπό την τσέπην της τα οικονομικά της 50-50 με το κράτος εταιρίας της Εκκλησίας…
Εκεί βρίσκεται η ταυτότης απόψεων Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού.
Αλλά όλοι (πλην του κ. Τσίπρα) γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι ακριβώς ειπείν της Ελλάδος. Άλλη η Εκκλησία Κρήτης, άλλη η Δωδεκανήσου, σε αυτονομία διοικητική το Άγιον Όρος και σε μια ιδιόρρυθμη σχέση η Μακεδονίας – Ηπείρου – Θράκης και νήσων βορείου Αιγαίου με αυθέντη και δεσπότη τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Επομένως για ποιά περιουσία, ποιών Εκκλησιών μιλάμε; Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχει συζητηθεί το θέμα με το Πατριαρχείο ΚΠόλεως, αφού αυτό ελέγχει τμήμα της Ελλάδος. Αυτό δεν έγινε, απ´όσα λέγονται, τη επιφοιτήσει τίνος; Απορίας άξιον.
Οπότε, τα ερωτήματα σπάνε γόνατα. Οι ιερείς οι ανήκοντες σε μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ιδιωτικοποιούνται όλοι, τουτέστιν απολύονται όλοι; Μόνον αυτοί; Ενώ παραμένουν δημόσιοι υπάλληλοι όσοι ανήκουν σε Μητροπόλεις Κρήτης και Δωδεκανήσου; Ποιός θα μας το εξηγήσει αυτό;
Και ποιός θα πληρώνει πλέον τους ιερείς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος; Ποιός θα πληρώνει τους ιερείς που υπηρετούν στην Ευρώπη;
Η περιουσία η οποία κατάσχεται προς υποχρεωτική αξιοποίηση είναι αυτή που ανήκει μόνον στην Εκκλησία την υπό τον Αρχιεπίσκοπον Ιερώνυμον; Η άλλη; Η περιουσία Κρήτης, Δωδεκανήσου, Αγίου Όρους, και συζητουμένων χωρών, κι ακόμη αυτή που ανήκει στα άλλα πατριαρχεία, τα πρεσβυγενή; Αυτή θα μείνει άνευ κατασχέσεως; Ή θα είναι το επόμενο βήμα;
Υπάρχουν όμως και άλλα ερωτήματα. Αίφνης, η αναφορά του Συντάγματος στην Αγία Τριάδα είναι έργο των αγωνιστών του 1821. Δεν το έθεσαν οι πρωτεργάτες για να κολακεύσουν το ιερατείο τότε.
Ερωτάται: Θα καταργηθούν και τα άλλα δηλωτικά της σύνδεσης αυτής που επέβαλαν οι ίδιοι αγωνιστές, όπως ας πούμε ο Σταυρός από τη σημαία;
Τι νομίζει η υπό τον κ. Τσίπρα αριστερά ότι είναι η αναφορά αυτή: νικάμπ του Συντάγματος;
Ή μήπως η κλειτορίδα της Ελλάδος που πρέπει να την κόψουμε για νάναι τίμια;
Υπάρχουν κι άλλα σημεία που θα πρεπε να συζητήσουμε πριν καταλήξουμε, όπως: είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προνόμια και μάλιστα οικονομικά που δεν έχουν οι Εκκλησίες της Ευρώπης; Ποια είναι αυτά; Αλλά θα χρειασθούμε άλλο κείμενο γι αυτό. Όλος ο χρόνος είναι δικός μας θα επανέλθουμε!
ΠΗΓΗ:Newpost.gr