You are currently viewing «Αντάρτικο» από την Επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης-Εμμέσως πλην σαφώς «αδειάζει» τον Πατριάρχη για να μη χάσει τα προνόμια στα Σταυροπήγια!

«Αντάρτικο» από την Επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης-Εμμέσως πλην σαφώς «αδειάζει» τον Πατριάρχη για να μη χάσει τα προνόμια στα Σταυροπήγια!

  • Reading time:2 mins read
🔺Απλή διάσταση απόψεων με το Φανάρι ή κάτι παραπάνω πίσω από την απόφαση της Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης;
🔺🔺Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Ρεθύμνης αυτοαναιρέθηκαν ως Συνοδικά Μέλη.
🔺🔺🔺Ο Κυδωνίας Ειρηναίος στον…κόσμο του! Έβαλε τον αδελφό του ηγούμενο ενώ έχει εκκρεμότητες από το παρελθόν και τον Πρωτοσύγκελλο Ταμία(!!) ενώ ο Πατριάρχης του αφαίρεσε όλα τα οφίκια!
🔹🔹Ας μας εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει αλλά να ξέρουν ότι η Εκκλησία δεν είναι τσιφλίκι τους!

Μπέρδεψε αντί να ξεθολώσει το σκηνικό γύρω από όσα συμβαίνουν στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων η απόφαση που πάρθηκε από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία, όπως προκύπτει από την ανάγνωση της, στηρίζει την απόφαση του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού να παύσει από τα καθήκοντα του τον ηγούμενο της Μονής θεωρώντας πως πράγματι έχει αυτή τη δικαιοδοσία με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ωστόσο πρόσφατα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εμμέσως πλην σαφώς στάθηκε απέναντι από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου τιμωρώντας με αφαίρεση οφφικίων τους δυο Αρχιμανδρίτες που εκείνος είχε ορίσει ως μέλη της Επιτροπής Διοίκησης της Μονής στην θέση του παυθέντος ηγουμένου (Δείτε εδώ).

Μάλιστα η απόφαση αυτή ελήφθη στο Φανάρι παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, πράγμα που προκάλεσε την δυσαρέσκεια του Σεβασμιωτάτου κ. Δαμασκηνού ο οποίος, όπως είχε δηλώσει στο Newshub.gr, (Δείτε εδώ) είχε σκοπό να ζητήσει εξηγήσεις και να μάθει επακριβώς γιατί και πως πάρθηκε η απόφαση που τιμωρούσε τους κληρικούς του.

Στην συνεδρίαση πάντως της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, στηρίχθηκε πλήρως ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου με την απόφαση που πάρθηκε.

Όπως τονίζει το ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα:

«Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης,  συνῆλθε σέ Συνεδρία σήμερα, 28  Νοεμβρίου 2023, στό Ἡράκλειο, καί ἀσχολήθηκε μέ τά θέματα τῆς Ἡμερησίας Διατάξεως, μεταξύ ἄλλων δέ μέ ζητήματα ποιμαντικῆς, διοικητικῆς καί ἐκπαιδευτικῆς φύσεως.

Σχετικά μέ ἀνακύψαντα διοικητικά θέματα στήν Ἱερά Πατριαρχική καί Σταυροπηγιακή Μονή Ἁγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, ἡ Ἱερά Σύνοδος ἀνακοινώνει ὅτι, μέ ὁμόφωνη Ἀπόφασή της προέβη, σύμφωνα μέ τό ἄρθρο 89, παρ. 2, τοῦ Νόμου 4149/1961 «Περί Καταστατικοῦ Νόμου τῆς ἐν Κρήτῃ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας», (ΦΕΚ 41/Α/16-3-1961), σέ ὅλες τίς νόμιμες ἐνέργειες ἔναντι τῶν ἁρμοδίων Ἀρχῶν».

Και τι αναφέρει το άρθρο 89 παράγραφος 2;

«Διατηροῦνται ἀπαραμείωτα τὰ κανονικὰ δικαιώματα τοῦ Οἰκουμ. Πατριαρχείου ἐπὶ τῶν ἐν Κρήτῃ Ἱερῶν Πατριαρχικῶν καὶ Σταυροπηγιακῶν Μονῶν, μνημονευομένου ἐν αὐταῖς τοῦ ὀνόματος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, καὶ ἑκάστοτε ὑπὸ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου Κρήτης διὰ τοῦ Προέδρου αὐτῆς ἀνακοινουμένης πρὸς τὸν Οἰκουμενικὸν Πατριάρχην τῆς ἐκλογῆς τῶν νέων Ἡγουμενοσυμβουλίων αὐτῶν. Ἀλλ᾿ ἡ διοίκησις τῶν Μονῶν καὶ ἡ ἐν γένει» διαχείρισις καὶ ἐπ᾿ αὐτῶν ἔλεγχος ὑπάγονται ὑπὸ τὴν ἄμεσον δικαιοδοσίαν τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, ἐφαρμοζούσης καὶ ἐπὶ τῶν Μονῶν τούτων τὰς ἰσχυούσας διὰ τὰς λοιπὰς ἐν Κρήτῃ Μονὰς διατάξεις. Ἡ διάλυσις ὅμως τυχὸν ἢ ἡ συγχώνευσις Πατριαρχικῆς τινος Σταυροπηγιακῆς Μονῆς διενεργεῖται πάντοτε μετὰ προηγουμένην συνεννόησιν μὲ τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον»

Δηλαδή με απλά λόγια , μας λέει η Σύνοδος της Κρητικής Εκκλησίας πως  είχε το δικαίωμα και την αρμοδιότητα ο κ. Δαμασκηνός και παύσει από τα καθήκοντα του τον ηγούμενο της Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδας, Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Δαμασκηνό Λιονάκη.

Αν όμως είχε αυτό το δικαίωμα ο οικείος Μητροπολίτης τότε γιατί η Σύνοδος στο Φανάρι μοίρασε τιμωρίες σε κληρικούς που ενεπλάκησαν στην αλλαγή διοίκησης της Μονής με απόφαση του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου;

Ουσιαστικά βλέπουμε μια διάσταση απόψεων, με φόντο μια σταυροπηγιακή μονή, που αν δεν γεφυρωθεί ίσως οδηγήσει ακόμα και σε δραστικές αλλαγές αναφορικά με τα σταυροπήγια και κατά συνέπεια σε μονοπάτια ρήξης, καθώς ότι αποφασίστηκε στο Φανάρι έρχεται σε αντίθεση με ότι αποφάσισε η Κρήτη.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως επιχειρήσαμε να έλθουμε σε τηλεφωνική επικοινωνία για να ενημερωθούμε περαιτέρω για την απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης όμως οι κλήσεις μας δεν απαντήθηκαν.

Ορίστηκε νέο Ηγουμενοσυμβούλιο σήμερα

Σήμερα πάντως ο Μητροπολίτης μας, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός εξέδωσε ανακοίνωση όπου ενημερώνει για τον ορισμό νέου Ηγουμενοσυμβουλίου στην Αγία Τριάδα, μια απόφαση που θα συζητηθεί.

Την αλλαγή στη διοίκηση της Μονής ώστε να φύγει η τριμελής επιτροπή διοίκησης που είχε οριστεί από τον κ. Δαμασκηνό, είχε ζητήσει εξάλλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην συνάντηση που είχε πρόσφατα με το Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου.

“Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός προέβη τη Δευτερα 27 Νοεμβρίου 2023 στον διορισμό νέου Ηγουμενοσυμβουλίου γιά την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις του Ν. 4149/1961 Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Διοργανισμού της 9-10-1870 των εν Κρήτη Ιερών Μονών Σταυροπηγιακών τε και Ενοριακών επί τη βάσει οδηγιών της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, αποτελούμενο από τους: Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αμφιλόχιο Παπαγιαννάκη, ως Ηγούμενο,Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μάξιμο Αυγερινό και Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νικηφόρο Εικοσιδέκα, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ως Συμβούλους.

​Το νέο Ηγουμενοσυμβούλιο διαδέχεται τη Μοναστηριακή Επιτροπή, η οποία είχε αναλάβει τη διοίκηση της Μονής από τις 19 Αυγούστου 2023, κατόπιν διορισμού της από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και κατόπιν ευλογίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριαρχου κ.κ. Βαρθολομαίου σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Άρθρο 104 του Ν. 4149/1961 Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας, το οποίο αναφέρει ότι: «Εις εκτάκτους ή ανωμάλους περιστάσεις δύναται ο οικείος Επίσκοπος να λαμβάνει ανάλογα έκτακτα μέτρα προς προστασίαν των συμφερόντων της Μονής.»

​Κατά το διάστημα που ακολούθησε η Μοναστηριακή Επιτροπή προέβη, όπως είχε καθήκον να πράξει και κατόπιν σχετικών εντολών, σε διοικητικό και οικονομικό έλεγχο στην Ιερά Μονή, οι οποίες και επέβαλαν τον διορισμό της.

Οι παραπάνω έλεγχοι ανατέθηκαν σε έμπειρα πρόσωπα, τα οποία συνέταξαν σχετικές εκθέσεις με το πέρας του ελέγχου τους.

​Οι εκθέσεις αυτές κοινοποιήθηκαν στην Ιερά Μητρόπολή μας, στο Τοπικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας Νομού Χανίων, στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο”.

Γιατί παύθηκε ο ηγούμενος της Αγίας Τριάδας;

Στο μεταξύ το γιατί παύθηκε από τα καθήκοντα του ο ηγούμενος της Αγίας Τριάδας η σημερινή ανακοίνωση της Μητροπόλεως το περιγράφει σε αδρές γραμμές.

Έχει να κάνει με την ορθή διαχείριση των οικονομικών της Μονής.

Βέβαια δεν ξεκαθαρίζει αν ο έλεγχος που έγινε από την Επιτροπή αφορούσε μόνο την περίοδο ηγουμενίας του κ. Δαμασκηνού ή και προηγούμενες, πράγμα που έχει τη σημασία του.

Όσο παρέμεινε στη θέση του ηγουμένου ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός προσπάθησε να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του Μοναστηριού το οποίο χρωστούσε, κατά πληροφορίες μας, πάνω από 300.000 ευρώ, από την προηγούμενη διαχείριση του.

Το χρέος αυτό όχι μόνο καλύφθηκε αλλά πριν παυθεί είχε αφήσει ταμείο σχεδόν 200.000 ευρώ στο μοναστήρι του.

Κατά συνέπεια το μόνο που μας μένει να υποθέσουμε είναι πως κρίθηκε και παύθηκε με αιχμή την εκποίηση μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Σταυρού Ακρωτηρίου, η οποία ναι μεν ανήκει στην Αγία Τριάδα όμως είχε καταπατηθεί με τους καταπατητές να την πωλούν, εννοείται χωρίς τη συναίνεση και οποιοδήποτε οικονομικό όφελος για το Μοναστήρι.

Οι πληροφορίες μας πάντως αναφέρουν πως ο Επίσκοπος Δορυλαίου είχε ετοιμάσει από τον περασμένο Αύγουστο και ήταν έτοιμος να καταθέσει αγωγή σε βάρος των καταπατητών όμως η απόφαση του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου για παύση από τα καθήκοντα του ηγουμένου δεν του επέτρεψε τελικά να την καταθέσει.

Και βέβαια προβληματίζει το γεγονός του ότι ενώ κανονικά και ο Οργανισμός Μοναστηριακής Περιουσίας θα έπρεπε από κοινού με τη Μονή Αγίας Τριάδας να εμπλακεί στη σύνταξη και κατάθεση της αγωγής σε βάρος των καταπατητών, δεν το έπραξε αφήνοντας μόνο του τον ηγούμενο να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες που όμως δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν αφού παύθηκε από τα καθήκοντα του.

Να είχαν κάποιο ρόλο οι απειλές που μοίραζαν οι καταπατητές προς πάσα κατεύθυνση; Δε γνωρίζουμε, όμως περιμένουμε σύντομα να ακούσουμε και την άποψη του παυθέντος ηγουμένου πάνω σε όσα συμβαίνουν, η οποία σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ: Newshub.gr