You are currently viewing Αντάμωσαν οι Σουλιώτες στο ιστορικό Σούλι

Αντάμωσαν οι Σουλιώτες στο ιστορικό Σούλι

  • Reading time:6 mins read
Του π. Ηλία Μάκου

Με κύρια επιδίωξη να μην αποκοπούν από τις ρίζες τους, αλλά και να θυμίσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι χρέος είναι να μη λησμονηθεί η ιστορία του Σουλίου και να αναπτυχθεί ισορροπημένα ο τόπος τους, αντάμωσαν, την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στο Σούλι οι Σουλιώτες, σε μια εκδήλωση, που έχει γίνει θεσμός.

 

Βασικός ομιλητής ήταν ο Σουλιώτης διακεκριμένος δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη το Σούλι να αναδειχθεί και να αποτελέσει, όπως παλιά, έτσι και σήμερα, έναν φάρο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από παρεμβάσεις στο χώρο του Σουλίου, τις οποίες έχει ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο για να υλοποιηθούν χρειάζεται να  διευθετηθούν ζητήματα, που συνδέονται με την αποκατάσταση των ημιερειπωμένων κατοικιών, ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου, και τη συμβίωση του αρχαιολογικού χώρου με την πρωτογενή παραγωγή.

Ακόμη χαιρέτισαν την εκδήλωση απόγονοι Σουλιώτικων φαρών, τονίζοντας την ανάγκη ο ηρωισμός των Σουλιωτών να διατηρηθεί ως παντοτινή κληρονομιά του Γένους.

Στόχος των παρεμβάσεων στο χώρο του Σουλίου είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης κοινότητας και η ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού, ιστορικού, πολιτισμικού χαρακτήρα του τόπου, μέσα από την προστασία και ανάδειξη του ευρύτερου πολιτισμικού τοπίου του Τετραχωρίου του Σουλίου, του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, της υλικής όσο και της άυλης κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με άλλα σημεία ενδιαφέροντος σε ένα ενιαίο δίκτυο διαδρομών, οι οποίες θα διασυνδεθούν με ευρύτερους κοινωνικοοικονομικούς στόχους. Σχεδιάζεται και η ψηφιακή ανάδειξη του χώρου του Τετραχωρίου, των συνδεδεμένων με αυτόν διαδρομών, των μνημείων και των σημείων φυσικού και ιστορικού ενδιαφέροντος μέσα από εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η κατάσταση του ιστορικού αποθέματος, στην πλειοψηφία των κτηρίων, των ιστορικών διαδρομών, των δρόμων και των προσβάσεων, δεν είναι καλή.

Οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στα πλέον σημαντικά τοπόσημα και μνημεία του Σουλίου από τον φιλόλογος – συγγραφέας – ερευνητή της ιστορίας του Σουλίου & γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Γλαβίτσα» Ευάγγελο Τσιρώνη, ο οποίος εκτεταμένα και τεκμηριωμένα  έχει ασχοληθεί με το Σούλι και την ιστορία των Σουλιωτών.

Ακόμη ακούστηκαν και εντυπωσίασαν παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια ανασυνθεμένα σε λυρική μορφή (βιολί: Κωστής Λεοντάρης, πιάνο: Λαμπρίνα Πρεβεζάνου, τραγούδι: Μαρία Τσιρώνη – σοπράνο Εθνικής Λυρικής Σκηνής) και η εκδήλωση έκλεισε με δημοτικό πανηγύρι.

Οι Σουλιώτες γεννήθηκαν σε αδάμαστα όρη και χύθηκαν στη φωτιά της ελευθερίας και αναδείχθηκαν σε μάρτυρες ιδεωδών.

Μακάρι να μιμηθούμε την αρετή τους στις ημέρες μας και να μας εμπνέει το θάρρος τους και ο μέγας αγώνας τους.