You are currently viewing Ανατροπή- παρωδία κατά την ψηφοφορία στη Βουλή  • Η Εκκλησία υπόλογη στον ελληνικό λαό

Ανατροπή- παρωδία κατά την ψηφοφορία στη Βουλή • Η Εκκλησία υπόλογη στον ελληνικό λαό

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

 

Ανατροπή- παρωδία στη Βουλή καθώς τελικώς τα μαγειρεία της κυβέρνησης κατάφεραν να περάσει η ιδεοληπτική πρόταση της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Συντάγματος. Η πρόταση πέρασε οριακά με πλειοψηφία 151 ψήφων.

Θα ακολουθήσει και δεύτερη ψηφοφορία από την παρούσα Βουλή στην Ολομέλεια στις 13 Μαρτίου.

Με 151 ψήφους πέρασαν και οι αλλαγές στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου. Η αναθεώρηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 συγκέντρωσε 167 ψήφους.

Νωρίτερα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 απορρίφθηκε με 150 ψήφους,αλλά τελικώς οι πληροφορίες διαψεύστηκαν από την επίσημη καταμέτρηση που δημοσιοποίησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 αφορά στις σχέσεις Eκκλησίας και Πολιτείας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να αλλάξει αυτό και να κατοχυρωθεί για τη χώρα μας ο όρος «ουδετερόθρησκο» κράτος, δηλαδή επιβολή της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους εις βάρος της επίσημης θρησκείας της πλειοψηφίας του λαού μας.

Η Εκκλησία έχασε με τη σημερινή εξέλιξη.

Το ουδετερόθρησκο κράτος που με επιμονή θέλει να μας επιβάλει η ιδεοληπτική κυβέρνηση,έρχεται για να αποτελειώσει το έργο που ξεκίνησε και να γκρεμίσει ότι έχει απομείνει όρθιο σε αυτό τον τόπο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος παρά τις χλιαρές θεωρητικές παρεμβάσεις της, έδειξε περίσσευμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και ξεγελάστηκε. Μετά τα όσα συνέβησαν στο μάθημα των θρησκευτικών, τις υποσχέσεις, τις διασκέψεις και τα μεγάλα λόγια τελικώς τα θρησκευτικά δεν υπάρχουν πια στην διδακτέα ύλη.Και τώρα η δεύτερη φορά με το άρθρο 3. Ακολουθεί και τρίτο επεισόδιο με την περίφημη συμφωνία και την μισθοδοσία του κλήρου.

Τώρα η Ιεραρχία και ειδικότερα οι επιτροπές που είχαν αναλάβει το έργο των συνομιλιών με την κυβέρνηση θα πρέπει να δώσουν λόγο προς τον ελληνικό λαό για τις άκαρπες ,όπως αποδεικνύονται, διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση ,όλο το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα το άρθρο 3 έλαβε τις εξής ψήφους:

•Η πρώτη παράγραφος έλαβε 151 ψήφους υπέρ της αναθεώρησης, 101 ψήφους κατά, και 19 παρών.

•Η δεύτερη παράγραφος έλαβε 151 ψήφους υπέρ, 102 κατά και 19 παρών.

•Η τρίτη παράγραφος έλαβε 167 υπέρ, 101 κατά και 4 παρών.

 

Τέλος, η ερμηνευτική δήλωσε έλαβε 153 υπέρ, 115 κατά και 4 παρών.

 

Το άρθρο 3 αναφέρει τα εξής (Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας):

«1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη».

Στην ψηφοφορία που έγινε με ενοποιημένο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιείχε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ αλλά και όσες συγκέντρωσαν παραπάνω από 50 υπογραφές, μετείχαν 274 βουλευτές ενώ απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ (εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου), οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων (πλην του Γιάννη Σαρίδη) και δεν ψήφισαν επίσης οι Πάνος Καμμένος, Αριστείδης Φωκάς,Γ ιώργος Κασαπίδης και Στάθης Παναγούλης.