«Δεῦτε ἀπό θέας γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καί καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν χαρᾶς εὐαγγέλια, τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ»
(Στιχηρά του Πάσχα από τον Όρθρο της Αναστάσεως)
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού δέχθηκαν πρώτες από όλους τους ανθρώπους οι Μυροφόρες γυναίκες, οι οποίες ακολουθούσαν συνεχώς τον Κύριο καθ᾽ όλη την επίγεια δημόσια δράση Του. Οι γυναίκες αυτές, με πρώτη την Κυρία Θεοτόκο, ήταν εκείνες που με περίσσιο θάρρος, πίστη και αφοσίωση, στάθηκαν δίπλα στον Κύριό μας την δύσκολη ώρα του σωτηριώδους πάθους Του, την στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι μαθητές Του, εκτός από τον Ιωάννη, είχαν σκορπίσει.
Γι᾽ αυτή την ακλόνητη πίστη τους και γι᾽ αυτό το θαυμάσιο θάρρος τους, οι Μυροφόρες, σε μία εποχή μάλιστα που η θέση της γυναίκας ήταν αδιαμφισβήτητα κατώτερη από του άνδρα, αξιώθηκαν από τον Θεό να αντικρίσουν πρώτες στον κόσμο το αναστημένο σώμα του Ιησού και κλήθηκαν να αναγγείλουν πρώτες εκείνες στους Αποστόλους το γλυκύτατο μήνυμα της λαμπροφόρου Αναστάσεώς Του.
Η απόδοση της ευθύνης πλέον στην προμήτορα Εύα καταργείται. Η συνομιλία της με τον διάβολο στον παράδεισο, που έφερε το πικρό μήνυμα της πτώσεως του ανθρώπου, αποκαθίσταται με την συνομιλία των Μυροφόρων με τον ολόφωτο άγγελο, πού φέρνει το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού. Η γυναίκα που πρωτοστάτησε στην πτώση, πρωτοστατεί τώρα στην σωτηρία μας.
Γι᾽ αυτό, στο πρόσωπο της Παναγίας μας, αλλά και των Μυροφόρων γυναικών τιμάται ιδιαιτέρως η γυναικεία φύση. Με την γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού από την Κυρία Θεοτόκο, από την Οποία δανείστηκε την ανθρώπινη σάρκα, ο Κύριος τίμησε και δόξασε την γυναίκα. Άλλωστε, όπως θεωρεί ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: «για την Θεοτόκο ανοίχθηκε ο ζωηφόρος τάφος, διότι γι᾽ αυτήν πρώτη και μέσω αυτής έχουν ανοιχθεί σ᾽ εμάς όλα, είτε στον ουρανό, είτε στη γη. Γι᾽ αυτήν άστραψε ο άγγελος να δει τον άδειο τάφο και το μέγα θαύμα των ενταφίων χωρίς τον αναστάντα Κύριο».
Η Ανάσταση του Χριστού εγκαινιάζει την αρχή μιας νέας ζωής. Καταργεί τα καθιερωμένα και ανατρέπει τα δεδομένα. Πλέον, «νυν πάντα πεπλήρωται φωτός». Οι ανισότητες εξαφανίζονται, οι ρόλοι αλλάζουν και οι κοινωνικές δομές ανατρέπονται. Οι γυναίκες από το σκοτάδι περνούν στο φως, από το περιθώριο περνούν στο προσκήνιο και κομίζουν χαράς ευαγγέλια. Γίνονται μαθήτριες, μυροφόρες, ευαγγελίστριες, διακόνισσες, μάρτυρες και αγίες.
Στη νέα αυτή πραγματικότητα δεν χωρούν αδικίες και διακρίσεις. Πολύ δε περισσότερο δεν χωρά ο φόβος και η βία. Άνδρες και γυναίκες είμαστε μεταξύ μας διαφορετικοί, είμαστε όμως ισότιμοι, αφού «ούκ ένι άρσεν και θήλυ· πάντες γάρ υμείς είς έστε εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ. 3, 28).
Ο αληθινός χριστιανός δεν γνωρίζει διακρίσεις και μίσος. Γνωρίζει μόνο να αγαπά. Με οδηγό το φως της Αναστάσεως του Χριστού πορεύεται δυναμικά στην ιστορία και με την ζωή του οφείλει να την λυτρώνει, να την μεταμορφώνει και να την αγιάζει.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος ΓΑΒΡΙΗΛ