Του π. Ηλία Μάκου
Θερμή ήταν η υποδοχή, που επεφύλαξε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας, αλλά και ο πολωνικός λαός, στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ο οποίος τυγχάνει μια προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας.
Πραγματοποιεί από τις 4 Σεπτεμβρίου ειρηνικό ταξίδι στην Πολωνία, θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από το Μητροπολίτη Κορυτσάς Ιωάννη και τον αρχιδιάκονο π. Σπυρίδωνα.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας Αρχιεπίσκοπος Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας, εκφράστηκε με επαινετικά λόγια για το πρόσωπο και το έργο του.
Τιμώμενος, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας, από τη Χριστιανική Θεολογική Ακαδημία της Πολωνίας (δημιουργήθηκε το 1954 και προήλθε από τη συνένωση των μεμονωμένων Θεολογικών Τμημάτων των Λουθηρανών, των Ορθοδόξων και των Παλαιοκαθολικών), ο Μακαριώτατος Αναστάσιος τόνισε ότι «αποστολή και ευθύνη της Εκκλησίας είναι να συνδέει την ανθρωπότητα με τον αληθινό Θεό της Αγάπης».
Ακόμη επεσήμανε ότι “το θρησκευτικό βίωμα δεν περιορίζεται στις ηθικές αξίες. Στηρίζεται κυρίως σε μια προσωπική ροπή προς το Υπερβατικό. Η θρησκεία αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδύναμο σύνολο δοξασιών, πεποιθήσεων, βιωμάτων και αρχών συμπεριφοράς, τα οποία σχετίζονται με το Ιερό, το Άγιο και επηρεάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και κοινωνία».
Και πρόσθεσε: “«Τό ἐν τῷ Θεῷ μένειν», «τὀ ζῇν ἐν Χριστῷ» καθορίζει το πλήρωμα την χριστιανικής εμπειρίας. Πρόκειται για μια σχέση με τον όντως Όντα, μια προσωπική σχέση αγάπης με Αυτόν που είναι η Αγάπη. Όσοι ζούμε μέσα στην πολυθρησκευτική παγκόσμια κοινότητα, παράλληλα με τον σεβασμό στην ελευθερία του κάθε ανθρωπίνου προσώπου και την προσπάθεια ειρηνικής συμβιώσεως, ας μη λησμονούμε ότι οι μαθητές Του οφείλουν να είναι «φως του κόσμου» (Ματθ. 5:14)…..”
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας δίνει, κυρίως με τις πράξεις του, στο βασικό ερώτημα πως θα γίνει ώστε να εξαλειφθεί ο ανταγωνισμός και όλα τα επακόλουθα δεινά, που μας βασανίζουν και σήμερα.
Όπως οι πόλεμοι, και η φτώχεια και η πείνα και η γύμνια της ψυχής και η δίψα της και κάθε τι, που αφαιρεί τη χαρά της ζωής και την ανθρωπιά μας, και κινδυνεύει να μας αποκτηνώσει τελειωτικά.
Ο κ. Αναστάσιος προτάσσει την αγάπη σαν θεμέλιο και πηγή έμπνευσης ενός καινούργιου συστήματος ζωής, που χτυπάει το μικρόβιο της κακομοιριάς μας στις ρίζες του.
Η αγάπη από τα θρησκεύματα, ειδικά στις πολυθρησκευτικές κοινωνίες, όπως διαμορφώνονται σήμερα, καλλιεργείται με την άμιλλα, που είναι κάτι το ευγενές το υψηλό, το υψωτικό.
Και όχι με ανταγωνιστικές τάσεις, που έχουν μέσα τους τον ανταγωνισμό, τον εγωκεντρισμό, την ιδιοτέλεια, την εχθρότητα και τη δυσοσμία των “βούρκων”.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, το έχει αποδείξει πολλές φορές, ότι αγωνίζεται για την αγάπη, που αποτελεί τη ριζική θεραπεία των προβλημάτων και όχι μια απλή “ασπιρίνη”.
Κηρύττει την αγάπη ως τη δύναμη, που μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το σύστημα της ζωής μας.