You are currently viewing Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ιερώνυμου και τα παιχνίδια του Μαξίμου

Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ιερώνυμου και τα παιχνίδια του Μαξίμου

  • Reading time:1 mins read

Η… αριστερά του Κυρίου και οι μισθοί των κληρικών

Πολιτικά παιχνίδια του Μαξίμου εμπλέκουν τον Αρχιεπίσκοπο στην προεκλογική μάχη και προκαλούν οξεία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η Πειραιώς και το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής διέψευσαν τη διαρροή του Μαξίμου σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, για υποτιθέμενους διαλόγους μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ιερώνυμου στους οποίους εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ να ζητάει από τον Αρχιεπίσκοπο να περιμένει να κάνει τη συμφωνία με τη δική του κυβέρνηση γιατί είναι ορθόδοξος χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας είναι άθεος.

Πηγές της Πειραιώς σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, δήλωσαν ότι ο πρόεδρος του κόμματος συνομιλεί και συναντάται τακτικά με τον Αρχιεπίσκοπο και ποτέ δεν το έκρυψε. Οσον αφορά στην ουσία του θέματος, η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα», ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ και η ΝΔ δεν είχαν καμία ενημέρωση από καμία πηγή για τα όσα ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος».

Κατηγορηματική ήταν η διάψευση και του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής των πληροφοριών και των διαλόγων που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες «Αυγή», το «Documento» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» -όπως ανέφερε η ανακοίνωση κατονομάζοντας τα ΜΜΕ. Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ, όπως τονίστηκε από το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής, το οποίο αποτελεί την επίσημη φωνή του κ. Ιερώνυμου και για πρώτη φορά έκανε παρέμβαση από τότε που προέκυψε το θέμα της συμφωνίας.

Πρωτοβουλία Ιερώνυμου

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές του newpost.gr, τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Τη συνάντηση από τον πρόεδρο της ΝΔ ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος και πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, Δευτέρα πρωί, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της οδού Φιλοθέης. Ήταν σε γνώση και του Μαξίμου, χωρίς βέβαια γι’ αυτό να ενημερωθεί ο κ.Μητσοτάκης. Το τετ α τετ κράτησε γύρω στα 45 λεπτά.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η Συνταγματική Αναθεώρηση, της οποίας την διαδικασία εκκίνησε η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η αναφορά της Ορθοδοξίας στο προοίμιο του Συντάγματος, στο άρθρο 3, που αναφέρεται στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας και στο άρθρο 13 περί θρησκευτικής ελευθερίας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προστεθεί και η «ουδετερότητα».

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας το οποίο διαχρονικά απασχολεί την Εκκλησία και το θέτουν οι Ιεράρχες σε όλες τις συναντήσεις.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι με τους οποίους συνομίλησε το newpost.gr, τόνισαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος και ο κ. Μητσοτάκης δεν συζήτησαν την αλλαγή του μισθολογικού θέματος των απλών κληρικών που προκάλεσε τη θύελλα αντιδράσεων λόγω της άρσης της δημοσιοϋπαλληλικής τους ιδιότητας και στην προοπτική στη θέση τους να γίνουν επιπλέον 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Η πολιτική εκτίμηση είναι ότι ο κ. Ιερώνυμος πρέπει να έκανε κάποια αναφορά στις συζητήσεις με την κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι την επομένη θα ανακοινωνόταν η «ιστορική συμφωνία» και μάλιστα με αλλαγή του μισθολογικού στάτους των κληρικών, το οποίο δεν αποδέχεται η ΝΔ.

Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως φαίνεται, που ο πρόεδρος της ΝΔ αιφνιδιάστηκε και αντέδρασε τόσο αρνητικά ως προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, κατηγορώντας τον ότι εξυπηρετεί τα προεκλογικά παιχνίδια του Τσίπρα. Πάντως και ο κ. Ιερώνυμος φαίνεται να μην ήταν ενήμερος για τη σύνδεση της αλλαγής του μισθολογικού των κληρικών με 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός.

Η αριστερά του Κυρίου

Επί της ουσίας, δεν αμφισβητείται η εμπλοκή υπέρ Τσίπρα του Αρχιεπισκόπου που διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια του πρωθυπουργού εδώ και χρόνια. Είναι γεγονός ότι απέκρυψε τις μυστικές συζητήσεις που γίνονταν εδώ και τρία χρόνια από τον πρόεδρο της ΝΔ, στις κατ´ ιδίαν συναντήσεις που είχαν. Και υπήρχαν τέτοιες ευκαιρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγο του Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχαν συμφάγει με τον κ. Ιερώνυμο στην αρχιεπισκοπική κατοικία στο Π. Ψυχικό και στη συνέχεια ανταπέδωσαν την πρόσκληση για δείπνο στο σπίτι τους. Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος κ. Ιερώνυμος απέκρυψε από τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ήδη είχε επέλθει συμφωνία και στην τελευταία συνάντησή τους.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε σε μια συμφωνία που πλέον είναι στον αέρα με τον κ. Τσίπρα, αγνοώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την πλειοψηφία των Μητροπολιτών και κυρίως των απλών κληρικών που αν εφαρμοστεί θα χάσουν την ασφάλεια της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας.

Από αυτήν τη συμφωνία, εάν βέβαια η έκβαση ήταν επιτυχής, θα έβγαινε κερδισμένος ο κ. Τσίπρας στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Τον είχε στηρίξει ο κ.Ιερώνυμος και στο Σκοπιανό, καλώντας τους πολίτες εμμέσως να μη συμμετέχουν στα συλλαλητήρια.

Οι πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν επίσης ότι στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου, πέραν των προσωπικών σχέσεων που διατηρεί ο κ. Ιερώνυμος με τον πρωθυπουργό.

Παρ´ όλ´ αυτά, το Μαξίμου δεν δίστασε να «αδειάσει» εμμέσως και τον Αρχιεπίσκοπο. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παρέβη την εντολή «ου ψευδομαρτυρήσεις» υποστηρίζοντας ότι δεν ενημερώθηκε για τη συμφωνία. Το ίδιο δήλωσε και η Αρχιεπισκοπή και προφανώς και εκείνη είπε ψέμματα κατά το Μαξίμου.

Η κόντρα θα συνεχιστεί. Αλλά ο μεγαλύτερος αντίπαλος για τους Ιερώνυμο και Τσίπρα δεν θα είναι η Ιερά Σύνοδος και η αντιπολίτευση αλλά οι απλοί κληρικοί που μαθαίνουμε ότι έχουν τρόπους να …απεργήσουν.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr / Χριστίνα Κοραή