Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν στις Καρυές σύσσωμη η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους, μαζί με τον Πολιτικό Διοικητή Κώστα Δήμτσα, τους μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής και αρκετούς προσκυνητές.
Στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος προσκύνησε την εφέστιο εικόνα του «Άξιόν Εστιν» και στη συνέχεια τελέστηκε η δοξολογία της υποδοχής, στην οποία, μαζί με τους ιεροψάλτες του ναού, έψαλλαν και οι μαθητές της Αθωνιάδας.
Τον Πατριάρχη προσφώνησε εκ μέρους της Ι. Κοινότητας του Αγίου Όρους ο άγιος Πρωτεπιστάτης Ιερομόναχος Στέφανος Χιλανδαρινός, ο οποίος είναι και αυτός Σέρβος. Ο Πρώτος του Αγίου Όρους στην προσφώνησή του τόνισε τον ισχυρό πνευματικό σύνδεσμο του Αγίου Όρους με τον πιστό και ηρωικό Σερβικό λαό, ο οποίος προσβλέπει στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου ως το ιστορικό λίκνο του, από το οποίο στερεώθηκε στην Ορθόδοξη πίστη. Ο Σερβικός λαός πρόσφερε στην Εκκλησία μυριάδες μαρτύρων, οι οποίοι έμειναν πιστοί στον Χριστό και στην πατρίδα μέχρι θανάτου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας είναι η μόνη και αληθινή πηγή παρηγοριάς και ειρήνης για τον Σερβικό λαό, αυτή που τον βοηθά να σηκώνει τον σταυρό των παθημάτων του και δεν τον εγκαταλείπει στις θλίψεις του. Τέλος ο Πρωτεπιστάτης αναφέρθηκε στο «Τυπικαριό», το Κελλί των Καρυών κοντά στο Πρωτάτο, όπου ασκήτευσε ο όσιος Σάββας, ιδρυτής της Μονής Χιλανδαρίου.
Απαντώντας ο Πατριάρχης τόνισε την χαρά του που ξαναβρίσκεται στο Άγιον Όρος για τρίτη φορά ως Πατριάρχης Σερβίας.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, μετά τις κλασικές φωτογραφίες με την Ιερά Κοινότητα στα σκαλοπάτια του Ιεροκοινοτικού Μεγάρου, έγινε δεκτός στην επίσημη αίθουσα υποδοχής για το καθιερωμένο κέρασμα. Εκεί τον προσφώνησε ο Διοικητής Κ. Δήμτσας, ο οποίος καλωσόρισε τον Πατριάρχη εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας και της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκφράζοντας τον σεβασμό και την τιμή του. Ο κ. Διοικητής τόνισε με την σειρά του «τους αιώνιους πνευματικούς δεσμούς, που συνδέουν το Αγιώνυμο Όρος με τη σερβική Ορθοδοξία». Απευθυνόμενος στον Πατριάρχη είπε χαρακτηριστικά: «στο πρόσωπό σας τιμούμε τον ομόδοξο και ομότροπο Σερβικό λαό». Ο Άθως, ως αρχαιότατο κέντρο Ορθοδόξου Μοναχισμού, αποτελεί διαχρονικό σήμερα διαχρονικό σύμβολο πανορθόδοξης ενότητας, υπό την σκέπη της Θεοτόκου, την εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία της Ελληνικής Πολιτείας. Σε αυτό προσβλέπουν οι ανά την οικουμένη Ορθόδοξοι λαοί και πιστοί, «ως αέναη πηγή πνευματικής ευλογίας και χάριτος».
Απαντώντας στον κ. Διοικητή, ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος επεσήμανε ότι «παρότι είμαστε από την οικογένεια των σλαβικών λαών, είμαστε ιδιαίτερα δεμένοι με τον Ελληνικό λαό, όπως έχει αποδειχθεί διαμέσου των αιώνων». Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα του ότι ο Ελληνικός λαός θα βοηθήσει τον Σερβικό να ξεπεράσει τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα στην ιστορική του κοιτίδα, το Κοσσυφοπέδιο. Τέλος ζήτησε την ευλογία των Αγιορειτών πατέρων και ευχαρίστησε για τις προσευχές τους για όλο τον λαό της Σερβίας, τον Ορθόδοξο κόσμο και την οικουμένη.
Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του Ιεροκοινοτικού Μεγάρου ο Πατριάρχης φωτογραφήθηκε με τους μαθητές της Αθωνιάδας και στη συνέχεια αναχώρησε για την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.