You are currently viewing Μήλον της έριδος το… Σταγών

Μήλον της έριδος το… Σταγών

  • Reading time:1 mins read

Η γνωστή κόντρα η οποία πρόκυψε ευθύς ως έγινε η νέα Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων αναβιώνει πάλι στο νομό Τρικάλων, ανάμεσα στην Καλαμπάκα και στα Τρίκαλα. Αυτή τη φορά οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι Μητροπολίτες που διεκδικούσαν και οι δύο στον τίτλο τους το ..”Σταγών”. Αυτή τη φορά το θέμα ξεκινά από τον ίδιο τον λαό! Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Καλαμπάκας φαίνονται ενοχλημένοι με την αναφορά της λέξης «Σταγών» που φέρει στον τίτλο του ο όμορος Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος, αλλά και ο ποιμενάρχης τους κ. Θεόκλητος.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα trikalavoice.gr, επιτροπή κατοίκων από την Καλαµπάκα απέστειλε πολυσέλιδη επιστολή, τόσο στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυµο, όσο και στο σύνολο τον Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα αυτό.

Μέσα από μια εκτενή αναφορά και ιστορική αναδρομή των γεγονότων, τονίζουν πως από την στιγμή που η Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων δεν είναι πλέον προσωποπαγής, δεν μπορεί να φέρουν δύο μητροπόλεις παρεμφερή ονομασία.

Αίτημά τους η συζήτηση του θέματος, στην προσεχή Ιεραρχία του Οκτωβρίου και η άμεση απάλειψη του «Σταγών» από τον τίτλο της Μητροπόλεως και του Μητροπολίτη Τρίκκης. Προειδοποιούν δε, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αν δεν…γίνει το δικό τους.

Οι δύο Μητροπολίτες Τρίκκης Χρυσόστομος και Μετεώρων Θεόκλητος διατηρουν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ πολύ καλές σχέσεις, και συχνά επισκέπτεται ο ένας την επαρχία του άλλου. Το ζήτημα αυτό δεν επηρεάζει όπως φαίνεται τις σχέσεις των δύο Ιεραρχών όπως συνέβαινε με τους προκατόχους τους αλλά καλόν είναι να δοθεί μία οριστική λύση.

Σημείωση “ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ”: Ιστορικά ο όρος Σταγών ανήκει στην Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών διότι έτσι λεγόταν από αιώνες, τότε που περιλάμβανε όλη την ευρύτερη περιοχή. Το θέμα είναι οτι η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων όταν ιδρύθηκε το 1994, για να καλύψει προσωποπαγώς αρχικά ανάγκες της Εκκλησίας και να μπει στην Ιεραρχία ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σεραφείμ, δεν έπρεπε να ονομαστεί Σταγών και Μετεώρων, αλλά Καλαμπάκας και Μετεώρων.

Ο όρος Σταγών έπρεπε για ιστορικούς λόγους να μείνει στην Μητρόπολη Τρίκκης. Μετά το πρώτο λάθος και την προχειρότητα με την οποία έγιναν τα πράγματα τότε, ακολούθησε και η γνωστή κόντρα των δύο Μητροπολιτών Αλεξίου και Σεραφείμ που πότισε με φανατισμό τον κόσμο και είμαστε τώρα εν έτει 2018 – 24 χρόνια μετά την ίδρυση της Μητρόπολης-και το θέμα παραμένει άλυτο! Και εξακοκολουθει να μας απασχολεί και να διχάζει το λαό μας! Δεν ξέρουμε τί θα αποφασιστεί τελικά, αλλά το σωστό είναι να λυθεί σε επίπεδο Εκκλησίας και να μην το εναποθέσουμε στο ΣτΕ.

Σ.Μ.Τ.