You are currently viewing Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  ξέρει να τιμά και να ανταμείβει τους δικούς του ανθρώπους

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξέρει να τιμά και να ανταμείβει τους δικούς του ανθρώπους

  • Reading time:3 mins read

Ο γάμος του Πέτρου Γιαρισκάνη, γυιού του γνωστού και επιτυχημένου Αγιογράφου Γιώργου Γιαρισκάνη, του οποίου οι Αγιογραφίες κοσμούν ναούς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό , στάθηκε η αφορμή να ταξιδέψει, μεσούντος του θέρους,  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μέχρι την Ξάνθη για να ευλογήσει το Ιερό Μυστήριο.
Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών, τον Αρχιεπισκοπικό διάκονο Ιωάννη και άνδρες της προσωπικής του ασφαλείας μετέβη αεροπορικώς μέχρι την Θεσσαλονίκη και από εκεί οδικώς προς Καβάλα, έκανε μία στάση στη Νέα Ηρακλείτσα( της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως από την οποία απουσίαζε στη γενέτειρά του Λέσβο, ο οικείος Ιεράρχης Χρυσόστομος). Η Νέα Ηρακλείτσα αποτελεί  τόπο θερινής  διαμονής της οικογένειας Γιαρισκάνη. Από εκεί ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του μετέβησαν πάλι με αυτοκίνητο  στην Ξάνθη προκειμένου να ευλογήσει το Μυστήριο του γάμου.. Στο Μυστήριο συμμετείχαν μετά τον Θεσπιών καθώς και ο Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο Αρχιμ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθωρίου και πολλοί Ιερείς.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα δέκα έτη της Αρχιεπισκοπείας του,έχει χτίσει το προφίλ του απρόσιτου ανθρώπου, που δεν ανταποκρίνεται με ευκολία   στην κάθε πρόσκληση που λαμβάνει αλλά όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν είτε συγγενείς του, είτε δικούς του κοντινούς ανθρώπους και προσωπικούς φίλους, είτε συγχωριανούς του από τα Οινόφυτα, τότε δεν φείδεται κόπων και εξόδων αλλά παρίσταται με χαρά και ενθουσιασμό, σα να πρόκειται όντως για οικογενειακή υπόθεση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξέρει να τιμά και να ανταμείβει τους ανθρώπους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό του από τα πρώτα πέτρινα χρόνια της διακονίας του αλλά και στη συνέχεια όταν δοκιμάστηκε με την αποτυχημένη προσπάθειά του να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος το 1998, τότε που επικράτησε ο Θεοπρόβλητος και λαοπρόβλητος Χριστόδουλος. Απτό παράδειγμα της συμπεριφοράς αυτής και της νοοτροπίας  η εύνοια  που επέδειξε ο Αρχιεπίσκοπος  έναντι του κ. Κωστή Δήμτσα της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», ο οποίος προσφάτως έγινε Διοικητής του Αγίου Όρους.
Η οικογένεια του Αγιογράφου Γεωργίου Γιαρισκάνη εντάσσεται σε αυτή τη λογική και συναισθηματική επεξεργασία και προσέγγιση, δεδομένου ότι συνδέεται με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από πολλών ετών και μάλιστα στην προ της Αρχιεπισκοπείας του. Γιαυτό και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος,αναγνωρίζοντας τη στάση και τη φιλία  του κ. Γιώργου Γιαρισκάνη στο πρόσωπό του,  παρέστη να ευλογήσει ο ίδιος τους γάμους των δύο νέων παιδιών Πέτρου Γιαρισκάνη  και Νίκης Ξενοπούλου και να δώσει χαρά στους νεονύμφους και στις οικογένειές τους αλλά και σε όλους τους παρισταμένους.
Το γεγονός βέβαια αυτό το εκμεταλλεύτηκαν δεόντως οι τοπικοί παράγοντες και το πρόβαλαν έκαστος κατά το συμφέρον του και την προοπτική που θάθελε να έχει η επίσκεψη του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας στον τόπο τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος έδειχνε ιδιαίτερα ξεκούραστος και κεφάτος και αντιμετώπιζε με χιούμορ κάθε συνομιλητή του- ακόμη και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο- πρώην Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής –  με τον οποίο είχαν διαταραχθεί τελευταία  οι σχέσεις τους κατά την διχογνωμία που παρουσιάστηκε στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων.Από την Καβάλα ο Αρχιεπίσκοπος έφυγε για ένα ακόμη ταξίδι με νόημα προς  την ταλαιπωρημένη εκκλησιαστικά Λήμνο.

Σ.Μ.Τ.