Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έφτασε την Τρίτη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη «προσκύνημα».
Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, συνοδευόμενος από το Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο.
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας καλωσόρισε «εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης» τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, προσθέτοντας πως «είναι τιμή και χαρά μας» να τον φιλοξενούμε.
«Γνωρίζουμε όλοι το έργο που επιτελεί (ο Αρχιεπίσκοπος) στην Αμερική τόσο για τα εθνικά μας θέματα όσο και για τα άλλα θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό», σημείωσε.
Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, καλωσορίζοντας στην Κύπρο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τον χαρακτήρισε ως «ένα άγγελο ειρήνης, ένα επιστήθιο φίλο της πατρίδας μας αλλά και της Εκκλησίας. Εναποθέτουμε στα πόδια του την αγάπη μας και την ευγνωμοσύνη μας για όσα προσφέρει για τον κυπριακό λαό αλλά και για ολόκληρο τον ελληνισμό στην Αμερική».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε «τις θερμότατες ευχαριστίες» του για την «εγκάρδια υποδοχή» της οποίας, όπως είπε, έτυχε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο ίδιος και η συνοδεία του.
Αφού ανέφερε ότι θεωρεί «πολύ μεγάλη τιμή» την πρόσκληση που του απηύθυναν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και η Ιερά Σύνοδος, ο Αμερικής Δημήτριος σημείωσε πως «για μας αυτή η επίσκεψη είναι προσκύνημα».
“Είμαστε προσκυνητές σε ένα χώρο ιερό, σε ένα νησί ιερό, στο οποίο επί αιώνες έχουμε μια συνεχή προσφορά πολιτισμού, ειρήνης και έχει υποφέρει τελείως αδίκως έναντι της προσφοράς του, έχει δεχθεί τα εντελώς αντίθετα και εξακολουθεί να υφίσταται αυτές τις δυσκολίες, τις πιέσεις και την κατοχή που εξακολουθεί για ένα σημαντικό μέρος της Κύπρου», πρόσθεσε.
Ταυτοχρόνως, συνέχισε, «η Κύπρος μας δίνει διεθνώς ένα μάθημα αντοχής, μη συμβιβασμού με εύκολες λύσεις, καθαρού πατριωτισμού και καθαρής Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό το λόγο για μας η Κύπρος είναι ένα προσφιλέστατο, σεβάσμιο, ιερό κομμάτι του γένους, της Ορθοδοξίας και του παγκόσμιου ελληνισμού».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ακόμα ότι «η επίσκεψη, το προσκύνημα μας εδώ γίνεται με αυτό το βαθύτατο αίσθημα ευθύνης, ώστε οι μέρες που θα είμαστε εδώ να μας δώσουν επιπρόσθετα στοιχεία, ώστε όταν επιστρέψουμε στην Αμερική να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συμπαράσταση της ομογένειας και ιδιαίτερα της κυπριακής ομογένειας, ένα αγώνα ο οποίος γίνεται, ασχέτως αμεσότητας και αποτελεσμάτων και θα εξακολουθήσει» να γίνεται.
Πιστεύουμε, σημείωσε, ότι «ο Θεός της δικαιοσύνης και της αγάπης θα δικαιώσει τελικά αυτό τον ευλογημένο αλλά και πονεμένο λαό και θα δώσει σε όλους τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτό το νησί την ευλογία να ζήσουν δημιουργικά, ειρηνικά και σε ένα χώρο που θα εκπέμπει πολιτισμό και ειρήνη σε όλο τον κόσμο».
Ανέφερε ακόμα ότι ο Θεός θα είναι «πάντα μαζί με τον ωραίο και ηρωικό κυπριακό λαό, την Εκκλησία, την πολιτική, την διπλωματική και την εκπαιδευτική του ηγεσία, ώστε να βλέπουμε κάθε μέρα αυτή τη συνεχή προσφορά που κάνουν, παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες».