«ΕΕ – Τουρκία, τώρα στο Ε.Κ. ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης προεδρεύει της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.»
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής κατά την έναρξη της συνεδρίασης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:
«Η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει με την άφιξη στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Μία σημαντική επίσκεψη που δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο Τούρκος πρόεδρος και σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη και σήμερα προβλημάτισε έντονα καθώς «υπερέβη τα εσκαμμένα». Και του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Δήλωσε, ότι μία Διεθνής Συνθήκη όπως η Συνθήκη της Λωζάννης που αποτελεί το βασικό πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής για κοντά 100 χρόνια χρήζει δήθεν αναθεώρησης και επικαιροποίησης. Και αποκάλεσε τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης «τουρκική».
Η χώρα μου, η Ελλάδα υποδέχεται τον Τούρκο πρόεδρο ως φίλο. Αλλά δεν μπορεί επ΄ ουδενί να αποδεχθεί δηλώσεις αμφισβήτησης της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης από όπου και αν προέρχονται. Δεν μπορεί να δεχθεί τα απαράδεκτα και περίεργα «βαφτίσια» μία θρησκευτικής μειονότητας σε εθνική.
Η Τουρκία παραμένει στρατηγικός εταίρος για την Ευρώπη. Η Ένωση μας έχει ανοικτές τις πόρτες για την Τουρκία. Αλλά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις και συμβιβασμούς ούτε στις Αρχές της ούτε στις Αξίες της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει μία ευρωπαϊκή Τουρκία. Μία δημοκρατική Τουρκία. Που θα σέβεται, το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία έκφρασης, την ελευθεροτυπία, την ανεξιθρησκία.
Μία Τουρκία που θα σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της κρατών.
Μία Τουρκία που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
Σήμερα, η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Παρουσιάζει ένα σαφές έλλειμμα δημοκρατίας. Το βλέπουμε όλοι, ιδίως μετά την καταστολή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ένα πραξικόπημα που όλοι η δημοκρατική Ευρώπη καταδίκασε απερίφραστα στηρίζοντας τον τουρκικό λαό και προσωπικά τον πρόεδρο Ερντογάν.
Η πορεία, όμως, της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα είναι και παραμένει προβληματική και ανησυχητική. Χιλιάδες άνθρωποι διώκονται ή έχουν ήδη φυλακιστεί με δίκες «αμφιβόλου ποιότητος». Μέσα ενημέρωσης φιμώνονται ή κλείνουν. Με μία μόνο κατηγορία, ότι στέκονται απέναντι στη σημερινή εξουσία της Τουρκίας.
Αυτό ανάγκασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην υιοθέτηση ενός Ψηφίσματος για «το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών».
Αλλά, επαναλαμβάνω. Θέλουμε μία ευρωπαϊκή Τουρκία. Στηρίζουμε, την ευρωπαϊκή της πορεία.
Αλλά περιμένουμε και από την τουρκική ηγεσία να έχει την ίδια επιθυμία. Και δυστυχώς, δεν το βλέπουμε.»