You are currently viewing Η απάντηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας για το οικονομικό πόρισμα και ένα επιβαλλόμενο σχόλιο.

Η απάντηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας για το οικονομικό πόρισμα και ένα επιβαλλόμενο σχόλιο.

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Με μία άνευρη, σχεδόν δακρύβρεχτη ανακοίνωση, από εκείνες τις δήθεν ….”πνευματικές”, η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η δημοσίευση της είδησης ότι το πόρισμα ελέγχου που διενεργήθηκε στη Μητρόπολη, αποδίδει ευθύνες και μάλιστα ο εισαγγελέας που μελετά το πόρισμα θα απαγγείλει κατηγορίες σε κακουργηματικό επίπεδο!

Δημοσιεύσαμε την είδηση όπως ακριβώς έπραξαν και μεγάλα ειδησιογραφικά sites της Αθήνας και της επαρχίας, διότι το θεωρήσαμε καθήκον μας ! Η Μητρόπολη αυτή κενώθηκε το 2005, με αναγκαστική απομάκρυνση του ανήμπορου τότε Γέροντος, σπουδαίου Ιεράρχη Θεοκλήτου, ο οποίος διαποίμανε την αχανή αυτή Μητρόπολη, για σαράντα ολόκληρα χρόνια(1965-2005). Και τόσο κατά την παραίτησή του, όσο και προ αυτής υπήρξαν κάποιες φήμες για οικονομικές ατασθαλίες που εξέθεταν και διέσυραν τόσο τον Γέροντα Ιεράρχη Θεόκλητο αλλά και τους ανθρώπους που προστάτευαν τον Γέροντα μέχρι το τέλος του. Οι φήμες αυτές εκτοξεύοντο από συγκεκριμένα κέντρα που ήθελαν να ελέγξουν την εκλογή νέου Μητροπολίτη και τα διέρρεαν γνωστοί δάκτυλοι που εποφθαλμιούσαν να καταλάβουν τα καίρια πόστα και να αποτελέσουν τη νέα ..”ηθική” τάξη πραγμάτων.
Και τώρα μετά από τα 12 χρόνια (εκ παραδρομής αναφέραμε ότι είναι 16) διαποίμανσης από τον Μητροπολίτη Κοσμά ζούμε ανάλογο σκηνικό!
Και τώρα όχι μόνο ακούγονται φήμες για κακοδιαχείριση αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν και πορίσματα για να τις επιβεβαιώνουν!!Είναι δυνατόν;

Κατανοούμε την σύγχυση που δημιούργησε η δημοσίευση μίας τέτοιας είδησης και ααφαλώς διαγιγνώσκουμε και τον “φόβο” που προκάλεσε σε αυτούς που πρέπει να φοβούνται! Οι υπόλοιποι ας μην ανησυχούν!

Ωστόσο έχουμε να καταθέσουμε μερικά εύλογα ερωτήματα, με όλο τον σεβασμό προς τον συντάκτη και αποστολέα της ανακοίνωσης:

1. Γιατί προτίμησε να αποστείλει την ανακοίνωση επιλεκτικά και μάλιστα προς εκείνους που δεν δημοσίευσαν την είδηση του πορίσματος ! Δεν καταλαβαίνει ότι με αυτό τον τρόπο δίνει την δυνατότητα να γράψουν για το θέμα ακόμη και εκείνοι που δεν έγραψαν ούτε ένα μονόστηλο μέχρι σήμερα; Μεγάλο επικοινωνιακό φάουλ αυτό , στα όρια της ασχετοσύνης!

2. Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι πράγματι “διενεργήθηκε” έλεγχος στην Μητρόπολη και αναμένονται τα αποτελέσματα!
Και γιατί μέχρι τώρα, αφού καταλάβατε κατά την διενέργεια του ελέγχου ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι θα υπάρξουν συνέπειες ( μικρές ή μεγάλες θα δείξει),δεν βγήκατε με ανακοίνωση να πείτε κάτι για να προετοιμάσετε την κατάσταση , αλλά περιμένατε να γραφεί πρώτα η είδηση του πορίσματος(έτσι …αδέσποτα) για να βγείτε στη συνέχεια και να την ελέγξετε με κουτοπόνηρο τρόπο;

3. Σεβόμενος το απόρρητο της διαδικασίας του ελέγχου και το γεγονός ότι ο ελεγχόμενος είναι ιερό
καθίδρυμα, όπως θεωρούνται και είναι οι ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας, δ ε ν δημοσιεύσαμε στοιχεία από το πόρισμα που έχουν περιέλθει στην κατοχή μας! Αλλιώς θα γέλαγε κάθε πικραμένος! Τραγική κατάσταση! Γιαυτό συνιστούμε λίγα λόγια, αυτοσυγκράτηση, ηρεμία, ολιγότερη έπαρση και υπομονή!

4. Τί εννοεί ο συντάκτης της ανακοίνωσης όταν γράφει και μάλιστα με έντονο bold γραφικό χαρακτήρα, ότι” οι εμπνευστές και καθοδηγητές αυτής της επίθεσης είναι γνωστοί και έχουν ονοματεπώνυμο”;
Τί θέλει να πεί ο ποιητής; Ποιούς εννοεί; Αν τολμά ας τους κατονομάσει!!

Δηλαδή όλο αυτό το θέμα, ο εξονυχιστικός έλεγχος, το πόρισμα και τα ευρήματά του και στη συνέχεια οι κατηγορίες που ενδεχομένως θα απαγγελθούν είναι καθοδηγούμενα; Και αν όντως είναι έτσι , ποιοί είναι οι καθοδηγητές αυτού του σχεδίου; Ας βγούν και να τους κατονομάσουν!
5.Όμως κακά τα ψέματα: για να έχει υπάρξει έλεγχος στη Μητρόπολη ( το ομολογεί, άλλωστε, αυτό για πρώτη φορά η Μητρόπολη στο ανακοινωθέν της) και στη συνέχεια να έχουμε ευρήματα που στοιχειοθετούν κατηγορίες, τότε τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά! Κάτι πρέπει να υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας( Αιτωκοακαρνανίας), που θα φανεί!
Γιαυτό συμβουλεύουμε ηρεμία!Τα καλύτερα ή μάλλον τα χειρότερα,δυστυχώς, έπονται…

 ••Ακολουθεί το ανακοινωθέν της Ιεράς Μητρόπολης.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με αίσθημα πνευματικής ευθύνης απέναντι στους πιστούς, αλλά και προς αποκατάσταση της πραγματικής διάστασης των γεγονότων και την αποφυγή παρανοήσεων, ενημερώνει για τα εξής :

α) Πράγματι στο τέλος του έτους 2016 διενεργήθηκε διαχειριστικός έλεγχος από εντεταλμένους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών. Οι υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας συνεργάστηκαν άψογα με τους ελεγκτές και παρείχαν κάθε απαιτούμενο έγγραφο και πληροφορία προς επιτέλεση του έργου τους.

β) Το πόρισμα των ελεγκτών κατατέθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και πλέον αναμένουμε την αξιολόγησή του από αυτές. Αφού κληθούμε και λάβουμε πλήρη γνώση του φακέλου θα απαντήσουμε νομίμως και τεκμηριωμένα επί των όποιων αιτιάσεων, παρέχοντας της απαιτούμενες εξηγήσεις.

γ) Η αποσπασματική επιλογή και δημοσιοποίηση ολίγων γραμμών από ένα πολυσέλιδο πόρισμα είναι κατακριτέα και καθόλου τυχαία, ενώ συνάμα είναι προφανές ότι αποσκοπεί όχι φυσικά στην ενημέρωση, αλλά αντίθετα στην παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης και των πιστών. Οι εμπνευστές και καθοδηγητές των επιθέσεων είναι γνωστοί και έχουν ονοματεπώνυμο. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και συνετό θα ήταν όλοι να επιδείξουν υπομονή στην δικαστική κρίση, η οποία μπορεί να αργεί χρονικά, πάντοτε όμως κρίνει με βάση το σύνολο του προσαχθέντος και αποδειχθέντος υλικού και όχι φυσικά με όρους δημοσιότητας και εντυπωσιασμού, όπως συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις που σκανδάλισαν τους πιστούς της Εκκλησίας μας.

δ) Ως γνωστόν «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Το πολύπλευρο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ και κατ΄ επέκταση της Ιεράς Μητροπόλεως, είναι γνωστό και η ευρεία απήχηση και αποδοχή που συναντά μεταξύ των συμπολιτών μας φαίνεται ότι ενοχλεί και πρέπει να αποδομηθεί.

Προσδοκώντας στην Ανάσταση και στη δικαίωση, θα διαβούμε κάθε δύσβατο δρόμο, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού, αλλά και στην αδέκαστη Ελληνική Δικαιοσύνη.