You are currently viewing Όταν οι ιερείς μας γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι….

Όταν οι ιερείς μας γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι….

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Τον τελευταίο καιρό, γίνομαι συχνά αυτόπτης μάρτυς επεισοδίων σε διάφορους ιερούς ναούς, όπου κάποιοι εκ των ιερέων μας – λειτουργοί του ιερού Θυσιαστηρίου, έχουν μετατρέψει την θεία και ιερή αποστολή τους σε ψυχρή εκτέλεση των απλών καθηκόντων τους!

Όμως η ένταξη στον ιερό κλήρο δεν είναι λύση του βιοποριστικού προβλήματος ανέργων συνανθρώπων μας, αλλά ιερή κλήση.

Δυστυχώς στις μέρες μας διαπιστώνεται κατά κόρον πλέον η σοφή ρήση “πολλοί γαρ εισί κλητοί, ολίγοι δε οι εκλεκτοί”.

Κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, μου δόθηκε η ευκαιρία να παραστώ σε διαφορα ιερά μυστήρια γάμων και βαπτίσματος που τελέστηκαν σε Ενοριακούς ναούς της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και δύο όμορων αυτής Μητρoπόλεων αλλά και σε κτήματα με ναούς, ανήκοντα στην ποιμαντική ευθύνη της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας. Θα σταθώ σε έναν ναό της Ι. Αρχιεπισκοπής και σε ένα κτήμα. Οι ιερείς των διαφορετικοί εννοείται άνθρωποι, παρά την αργοπορία των νεονύμφων και την αναμονή κι άλλων δύο γάμων που ακολουθούσαν, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και τέλεσαν το Μυστήριο με φόβο Θεού και με σεβασμό προς τους νεονύμφους. Ακόμη και τα δύο λόγια που είπε ο ένας εξ αυτών (του κτήματος) ήταν ψαγμένα! Και η εμφάνισή του δεν προσέδιδε την εικόνα “ψεκασμένου” κληρικού, αλλά ενός προσγειωμένου ανθρώπου που καταλάβαινε από τα προβλήματα της εποχής και βίωνε και αυτός τις δυσκολίες της κρίσης που βιώνουμε όλοι, χωρίς όμως και να προσαρμόζει το Ιερό Μυστήριο στις παράλογες απαιτήσεις των παρισταμένων! Αντιθέτως εζήτησε ευγενικά από το πολυπληθές εκκλησίασμα σεβασμό στο μυστήριο και ησυχία γιατί οπως είπε ..”ο γάμος είναι προσευχή που γίνεται με χαρά “και τα εξασφάλισε και τα δύο και η τελετή διεξήχθη κατά υποδειγματικό τρόπο και στις δύο περιπτώσεις και ήταν όντως λαμπρή.

Στα δύο κτήματα της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας και στους ναούς της Αρχιεπισκοπής και των δύο όμορων Μητροπόλεων, οι γάμοι έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες! Λες και είχαμε εξυπηρέτηση αλά καρτ, σε σούπερ μάρκετ ! Τύφλα να είχε ο πολιτικός γάμος!

Ακόμη και οι εξ Αμερικής παριστάμενοι ομογενείς, απόρησαν με την ταχύτητα των ιερέων και τον τρόπο! Οι ιερείς πρόχειροι και στην εμφάνιση και στα άμφια, λες και ήταν πωλητές σε πάγκο λαϊκής αγοράς που βιάζονταν να πουλήσουν την πραμάτεια τους, να πάρουν την είσπραξή τους και να φύγουν! Θέαμα και διαπίστωση φρικτή, που αμαυρίζει την προσφορά χιλιάδων αφοσιωμένων κληρικών μας, οι οποίοι υπηρετούν στο ιερό θυσιαστήριό τους με αυταπάρνηση!

Οι παραπάνω σκέψεις φόρτωσαν το μυαλό μου και όπλισαν το χέρι μου, όταν διάβασα τις τελευταίες ημέρες την ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ του Σεβ. Γέροντος Ηλείας Γερμανού , των ιερέων της Γαστούνης και του Αρχιμ. Βενεδίκτου Παπαδοπούλου, που υπηρετεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αλλά αποτελεί γέννημα θρέμμα της Γαστούνης– δηλαδή πονά και ενδιαφέρεται για τον γενέθλιο τόπο του και τις Εκκλησιές του! Είναι σα να μου πει εμένα ο Μάρκος ( ο Σεβ. Χίου καλέ), να πάψω να νοιάζομαι και να γράφω για την Χίο!!! Γίνεται;; Δεν γίνεται….!

Ο Αρχιμ. Βενέδικτος Παπαδόπουλος, σε ένα ξέσπασμα της καρδιάς του, άφησε την αγωνία του και τις σκέψεις του να γίνουν ένα κείμενο, το οποίο είχε την σκέψη να το δημοσιεύσει για να αποδώσει καρπούς!
Ειρήσθω εν παρόδω , όπως προκύπτει από την ανταλλαγείσα αλληλογραφία όσα ο π. Βενέδικτος έγραψε τα είχε πεί προηγουμένως και μάλιστα εις την νιοστί, προς τους ιερείς της Γαστούνης, αλλά ουδέποτε εισακούσθηκε! Όταν όμως το θέμα πήρε δημοσιότητα εξαιτίας ενός μονόστηλου που δημοσίευσε στον “Εξάψαλμο”, οι ιερείς μπροστά στο φόβο να εκτεθούν και να κληθούν σε απολογία ενόχων από τον αυστηρό Μητροπολίτη τους, πέρασαν στην επίθεση και κατέθεσαν αναφορά προς τον Σεβ. Ηλείας –ο οποίος τους τη ζήτησε για να πληροφορηθεί την αλήθεια– και εκεί επέδειξαν τα πραγματικά και φιλάδελφα αισθήματά τους προς τον π. Βενέδικτο γι’ αυτό και ζήτησαν εν ψυχρώ, από τον Σεβ. Μητροπολίτη τους να τον “καρφώσει ” στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, γιατί τόλμησε να ασχοληθεί με τις παρατυπίες τους και να ψέξει την… υπαλληλική συμπεριφορά τους.

Το λάθος του έμπειρου κατά τα τα άλλα και Πολιού Σεβ. Ηλείας κ. Γερμανού, είναι οτι έδωσε στη δημοσιότητα την αναφορά των ιερέων του πριν ακόμη ζητήσει να μάθει και τις απόψεις του π. Βενεδίκτου.
” Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφίν μύθον ακούσης”. Προφανώς πίστευε οτι ο π. Βενέδικτος “μπλόφαρε” με όσα έγραψε και οτι οι ιερείς της Γαστούνης με την αναφορά τους θα τον κόλλαγαν στον τοίχο !!

Ενώ έπρεπε να τους καλέσει και να τους ακούσει κατ´αντιπαράθεση, πριν πάρει το θέμα δημοσιότητα και γίνουν “θέατρο Αγγέλοις και ανθρώποις “.

Πλην όμως για τους αντικειμενικούς κριτές της ιστορίας συνέβη το ακριβώς αντίθετο με την αναφορά που απέστειλαν προς τον Μητροπολίτη τους! Ο π. Βενέδικτος με την απάντησή που εκ των πραγμάτων έδωσε στην αναφορά των ιερέων και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, και επέδειξε εκκλησιαστικό φρόνημα υψηλού επιπέδου αλλά και δεν άφησε τίποτα αναπάντητο!

Εκ της όλης αλληλογραφίας μάλιστα προκύπτει οτι όλα αυτά ήταν άγνωστα στον οικείο Ιεράρχη Σεβ. Ηλείας, ο οποίος ασχολείται με τα συμβαίνοντα σε άλλες Μητροπόλεις και συχνά επιδίδεται στο κυνηγητό κληρικών που στοχοποιεί, αλλά πολλά από τα συμβαίνοντα στην Μητρόπολή του τα αγνοεί!! Και έχει και βοηθό Επίσκοπο, τον Θεοφ. Ωλένης Αθανάσιο, ο οποίος προφανώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο που του έχει ανατεθεί ή δεν του έχει δοθεί αρμοδιότητα. Και γιαυτο ο Σεβ. Ηλείας θέλει και δεύτερο Επίσκοπο τον Ιεροκήρυκά του πατέρα Δαμασκηνό , ικανό κληρικό τον οποίο όμως αδικεί και χαντακώνει με όλη αυτή την παραφιλολογία που άρχισε για το αν θα προαχθεί ή όχι σε τιτουλάριο Επίσκοπο– κατά το ρήμα και τις επιταγές της …Ζωής!!!

Το όλο θέμα που δημιουργήθηκε στη Γαστούνη θα μπορούσε να είχε τελειώσει με την επίδοση προσωπικών εξηγήσεων και των δύο πλευρών ενώπιον του κυριάρχου Μητροπολίτη! Και αν τα μπουρδελέξ χρώματα που έφερε ο Σταυρός και τα πλαστικά άνθη και η ακαταστασία του ιερού και τα άλλα ευτράπελα που προσβάλλουν την ιερή αποστολή ενός Ιερέως και μάλιστα επαρχίας , είχαν και την ευλογία και έγκριση του Σεβ. Ηλείας κ. Γερμανού τότε ο Αρχιμ. Βενέδικτος Παπαδόπουλος θα έπρεπε να σιωπήσει δια παντός και να μην ασχοληθεί πλέον με το θέμα! Αν όμως, και ο Σεβ. Ηλείας διαφωνεί με αυτή την εμφάνιση των ναών της επαρχίας του, θα έπρεπε να δώσει τις απαραίτητες συμβουλές στους ιερείς του και να κλείσει εδώ το όλο θέμα! Διότι κακά τα ψέματα τα όσα είπε ο Αρχιμ. Βενέδικτος για την επικρατούσα κατάσταση είναι προς την σωστή κατεύθυνση ! Οι ιερείς της Γαστούνης είχαν γίνει συχνά αποδέκτες αυτών των επισημάνσεων που ο π. Βενέδικτος από αγάπη προς τον τόπο του έκανε … Αλλά ο εγωισμός είναι κακός σύμβουλος!

Και οι περιπτώσεις των γάμων που ανέφερα και το περιστατικό της Γαστούνης δείχνει καθαρά τα συμπτώματα της ασθένειας του δημοσίου υπαλλήλου από την οποία συχνά καταλαμβάνονται οι ιερείς μας, έγγαμοι και άγαμοι! Και αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό από άλλες παρενέργειες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να πλήξουν έναν κληρικό στην αποστολή του! Και το φαινόμενο αυτό συναντάται παντού! Δεν εχει σημασία να είναι κανείς Ιερέσς σε μεγάλο αστικό κέντρο ή στην επαρχία και στο χωριό! Είναι θέμα καθαρά της νοοτροπίας κάθε ανθρώπου που αποφάσισε να ενταχθεί στον ιερό κλήρο για να να υπηρετήσει τον Κύριο και να συνδράμει τον κάθε σύγχρονο κουρασμένο άνθρωπο, στην αδιάκοπη πορεία της συνέχειας της ζωής του.